'Cumhurbaşkanı ele geçirilseydi, darbenin emir-komuta içinde yapıldığı açıklanırdı'

17 Aralık 2016
'Cumhurbaşkanı ele geçirilseydi, darbenin emir-komuta içinde yapıldığı açıklanırdı'

"Kaos süreci başlatıldı, birlik olmazsa TSK emir komuta zinciri içerisinde yönetime el koyacak" sözleri tartışma yaratan eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Başsavcısı, emekli Albay Ahmet Zeki Üçok, "Cummhurbaşkanı 15 Temmuz'da ele geçirilmiş olsaydı komuta kademesi bu darbenin emir-komuta zinciri içinde yapıldığını açıklardı" iddiasında bulundu.

Emekli askeri hâkim Ahmet Zeki Üçok

Dün sosyal medya hesabından paylaştığı tweetlerle Türkiye’nin kaos sürecine sokulduğunu ve darbe tehdidinin gündemde olduğunu belirten Üçok, RS FM’de Yavuz Oğhan'ın hazırlayın sunduğu 'Bidebunudinle'de konuştu.

"15 Temmuz’da Sayın Cumhurbaşkanı ele geçirilmiş olsaydı, komuta kademesi bu darbenin emir komuta zinciri içinde yapıldığını açıklardı" diyen Üçok, "Genelkurmay Başkanı’nın açıklamayı yapması için gereken kameralar ve ortam hazırlanmıştı" ifadelerinin kullandı.

'KOMUTA KADEMESİ KÖTÜ BİR SINAV VERDİ, GÖREVDEN ALINMALIYDI'

Üçok, "Daha önce de söyledim komuta kademesinin bu süreçte kötü sınav verdiğini, sürecin sorumlusu olduğunu. Bunların derhal görevden alınması gerektiğini söyledim. Benimle benzer düşüncede olan birçok insan bulabilirsiniz" diye konuştu.

Darbe girişiminde yer alan unsurların hâlâ Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde olduğunu iddia eden Üçok, "15 Temmuz’da TSK içinde darbeye fiilen katılanlar, zımmen destekleyenler, sonuca göre hareket edecekler, korkak izleyeciler ve kahramanlar olmak üzere beş ayrı grup vardı. Bugün kimin hangi gurptan olduğu hala aydınlatılamadı" dedi.

Üçok, TSK içindeki darbeci grupların her an yeni bir darbe planını devreye sokabileceğinin de altını çizdi. Üçok, 15 Temmuz darbe girişiminin esas hedefinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ve bu hedefin hala görevde olduğunu belirterek, "Dolayısıyla hedefe 15 Temmuz’da hasıl olunamadı. O günün ardından ise kaos ortamı yaratacak mekanizmalar oluşturuldu. Büyük şehirlerde patlayan bombalar, artan şehit haberleri, suikastler, ekonomik kriz hepsi kaos yaratmaya yönelik. Böyle bir kaos ortamında bu kaosu ortadan kaldırmak gerekçesiyle çok kanlı bir kalkışma yaratılacak" ifadelerini kullandı.

'15 TEMMUZ’DAN SONRA GÖREVİNE SON VERİLENLER DARBEDE KULLANILABİLİR'

15 Temmuz sonrası TSK’dan atılan 19 bin öğrenci, 7 bin personel, emniyetten ihraç edilen 70 bin polisin de bu darbeye katılabileceğine dikkat çeken Üçok, "Ülke olarak bütün bunlara karşı mücadele etmezsek ne yazık ki tıpkı 12 Eylül öncesi gibi TSK yönetime el koyacaktır. Bence çok ileri bir tahmin değil" dedi.

'AYRIŞMAYI ANCAK CUMHURBAŞKANI YOK EDEBİLİR'

Üçok ülkenin içinde bulunduğu ciddi bir ayrışma olduğuna da dikkat çekererek, bu ayrışmayı ortadan kaldıracak tek gücün Cumhurbaşkanı olduğunu öne sürdü. 'Milli seferberlik' ilanının ülkenin bekasına karşı birlik olma çağrısı olduğunu ifade eden Üçok, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı’nın bu çağrısı karşılıksız kalmamalı. Birlik olma çabasında Cumhurbaşkanı yalnız bırakılmamalı. Yenikapı’da tesis edilen güven ortamı tekrar yaratılmalı."

'DARBECİ OLMADIĞI KESİN OLANLAR BALYOZ’DA TUTUKLANANLARDIR'

Üçok, TSK içinde darbeci olmadığı kesin olan tek grubun, kendisinin de içinde olduğu Balyoz davasında tutuklanan askerler olduğunu söyleyerek, "Çünkü biz FETÖ’nün ne kadar alçak olduğunu biliyorduk" diye konuştu. /Sputnik

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…