Terör saldırısında 27'si polis 29 ölü,3'ü ağır 166 yaralı; Bulgular IŞİD'i gösteriyor

11 Aralık 2016
Terör saldırısında 27'si polis 29 ölü,3'ü ağır 166 yaralı; Bulgular IŞİD'i gösteriyor

HDP: ŞİDDETLE KINIYORUZ --İstanbul'da Dolmabahçe Stadyum'nda oynanan Beşiktaş-Bursaspor maçı bittikten yaklaşık 1.5 saat sonra Çevik Kuvvet polislerine yönelik düzenlenen iki bombalı saldırıda 27'si polis 29 yurttaş yaşamını yitirdi, 3'ü ağır 166 kişi de yaralandı.

Image result for vodafone arena saldırısı

İstanbul Dolmabahçe'de Beşiktaş'ta tahsis edilen, eski adı İnönü yeni adı Vodafone Arena olan Stadın hemen yanındaki 'Beleştepe' olarak bilinen yer ile Maçka Parkı’nda saat 22.30 sıralarında peş peşe iki patlama meydana geldi. Beleştepe mevkiinde Çevik Kuvvet otobüsünün yakınında bir aracın patlatıldığı, Maçka Parkı’nda ise canlı bombanın kendini uçurduğu (patlattığı) bildirildi.

'POLİS VE ASKERLERİ ÖLDÜRÜN'

Saldırının dinci terör örgütü IŞİD tarafından gerçekleştirildiği şüphesi güçlendi. Terörist saldırılarının ardından 10 kişi gözaltına alındı. bilindiği gibi kasım ayı içerisinde, 11kasım tarihli Rumiyah dergisinde, Bağdadi'nin emri ile IŞİD Türkiye'de cihad çağrısında bulundu. Dergini aktardığına göre, örgüt, Türkiye'deki militanlarına şunları söyledi:

"AK Partilileri öldürün. Erdoğan'ın destekçilerine, yardımcılarına ve onun partisini destekleyenlere de saldırın. Küfrün ve tağutun başkanlarına saldırın. Polis ve askerleri öldürün. Tağutun alimlerini öldürün. Hakimleri de öldürün. Kafir Türk askeri size geliyor. Onların kanı köpeğin kanı gibidir."

Cemaat ve AKP gibi, IŞİD ve AKP de eski müttefiklerdi.. Şimdi AKP, bir taraftan Başkanlık hedefine ulaşmak, öte yandan Suriye'de ÖSO gibi yeni cihadcı müttefikler edinerek, 15 Temmuz darbe girişimi ile Cemaati tasfiyeye girişti, hem de ÖSO ile birlikte IŞİD'e tutum aldı..

**

İlk patlama sonrası Maçka Parkı'nda bir canlı bombanın fark edilmesi üzerine, teröristin kendisini patlattığı belirtildi. Patlama sesiyle stadın çevresinde görevli polisler havaya ateş açtı. Yanan araç, TOMA ile su sıkılarak söndürüldü. Patlama sesleri kentin bir çok ilçesinden duyuldu. Kalleş saldırılarda 27'si polis 29 vatandaş yaşamını yetirdi, 3'ü ağır 166 kişi yaralandı. Şehit polislerin Çevik Kuvvet mensubu olduğu bildirildi.

BJK ÇALIŞANI 2 KİŞİ DE YAŞAMINI YiTİRDİ

Beşiktaş Kulübü yaşanan hain saldırıda iki çalışanının şehit olduğunu açıkladı. Siyah beyazlılar saldırıda Vodafone Arena'dan Sorumlu Özel Güvenlik Şube Emniyet Müdürü ve Kongre üyesi Vefa Karakurdu ile Kartal Yuvası çalışanlarından Tunç Uncu'nun hayatını kaybettiğini açıkladı.

İKİNCİ PATLAMA 45 SANİYE SONRA

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un verdiği bilgiye göre Beşiktaş-Bursaspor arasındaki müsabakanın hemen bitiminde Beşiktaş taraftarı ve ardından Bursaspor taraftarı stadı terk ettikten sonra staddaki asayişi sağlamakla görevli olan çevik kuvvet polislerini yönelik bombalı saldırı düzenlendi. Önce Beleştepe olarak isimlendirilen yerde oradan geçmekte olan seyir halindeki bir araç patlatıldı ve 45 saniye sonra da Maçka parkında yine polislerin bulunduğu bölgede bir canlı bomba durduruldu, terörist kendisini patlattı. 

CANLI BOMBA FARK EDİLDİ, KENDİNİ PATLATTI

İçişleri Bakanı Süleyman Bakan Soylu, "Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmiş 29 şehidimiz var. 166 şu ana kadar tespit edilen yaralımız var." dedi. Çevik kuvvet toplanma yerinde bomba yüklü bir aracın patlatıldığını belirten Soylu, "El düzenek vasıtasıyla patlatılıyor ve olay yerinde şehitlerimiz ve yaralılarımız oluyor. Aynı dakikalarda 45 saniye sonra Maçka Parkı’nda yine bağlantılı olduğunu düşündüğümüz bir başka canlı bomba, polisler tarafından fark ediliyor. Etrafı tertibat alınıyor, araç patlatıldıktan hemen sonra o da kendisini, kendisinin etrafında tertibat alan polislerin hemen ortasında patlatıyor." dedi.

 "İKİSİ SİVİL 29 ŞEHİDİMİZ VAR"

Soylu, şöyle konuştu: "Bu iki patlamada milletimize üzülerek ve içimiz yanarak belirtiyoruz ki şu anda Adli Tıp Kurumu’na sevk edilmiş 29 şehidimiz var. İkisi sivil, biri emniyet müdürü, biri emniyet amiri olmak üzere toplam 27 polis arkadaşımız. 166 şu ana kadar tespit edilen yaralımız var. Yaralılarımızın bir kısmı taburcu edildi ve yaralılarımızın 23’ünün 17’si şu anda ameliyatta, 6’sı ise yoğun bakımda. Patlayan aracın tespitinden yola çıkılarak şu anda emniyet güçlerimizle yapılan operasyon çerçevesinde 10 kişi gözaltına alındı. Gerek olayın gerekseolayın tespiti, nerede ve kimler tarafından planlandığı konusundaki çalışmalarıda arkadaşlarımız yürütüyor. 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ saldırının ardından ilk 4 dakika içinde ilk ambulansın olay yerine ulaştığını söyledi. 106 ambulansla ve çok sayıda Ulusal Medical Kurtarma Ekibi elemanı ve 112 acil personeliyle yaralılara müdahale edildiğini söyleyen bakan Akdağ, hastanelerde kayıtlı yaralı sayısının 166 olduğunu belirtti. Akdağ,"Bunların 20’si evlerine gönderilebilmiştir. Şu anda halihazırda ameliyathalinde olan 17 kardeşimiz var, 6 kardeşimiz de yoğun bakımda. Yoğun bakımda olankardeşlerimizin 3’ünün durumu oldukça ciddi." dedi.

2 METRELİK ÇUKUR OLUŞTU

Beleştepe’deki patlamanın şiddetiyle alanda yaklaşık 2 metre genişliğinde çukurun oluştuğu görüldü. Karayolları ekipleri ise çukuru kapatmak için çalışma başlattı. Olay yeri inceleme ekiplerinin delil çalışmalarını tamamladığı noktalarda belediye işçileri çevrede temizlik çalışmalarına başladı. Polis ekiplerinin olay yerindeki çalışmaları sürüyor.

HDP, İstanbul'da dün gece meydana gelen ve 29 kişinin hayatını kaybettiği çifte patlamaya ilişkin açıklama yaptı.

HDP tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"İstanbul'da gerçekleşen 2 bombalı saldırı sonucunda bir kez daha çok insanın evine ateş düştü. Bu saldırıları en sert biçimde kınıyoruz. Büyük bir üzüntü duyuyor ve yaşanmakta olan acıları paylaşıyoruz. Saldırılarda yaşamını yitirenlere rahmet, ailelerine, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu acıların bir an önce dinmesi ve yenilerinin yaşanmaması için herkes elinden geleni yapmalıdır. Türkiye hem iç hem de dış politikada barış, demokrasi, insan hakları adına örnek bir ülke ve daha önemlisi politik aktör haline gelmelidir. Daha fazla gerginlik, kutuplaşma, düşmanlık ve çatışma üreten politikaları, dili ve üslubu, uygulamaları derhal sonlandırmak gereklidir. Bu gidişe dur demenin ilk adımı budur. Bir kez daha yaşamını yitirenlere rahmet, tüm toplumumuza başsağlığı diliyoruz."

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…