Hüsnü Mahalli: Halep'in doğusunda kalanlar yok edilecek

8 Aralık 2016
Hüsnü Mahalli: Halep'in doğusunda kalanlar yok edilecek

Gazeteci ve yazar Hüsnü Mahalli, cihatçı grupların Halep’ten temizlenmesinde, Rusya destekli Suriye ordusunun uyguladığı stratejinin etkisinin büyük olduğunu söyledi.

Gazeteci ve yazar Hüsnü Mahalli, cihatçı grupların Halep’ten temizlenmesinde, Rusya destekli Suriye ordusunun uyguladığı stratejinin etkisinin büyük olduğunu söyledi. Mahalli’ye göre kentten çıkmayı reddedenler Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un dediği gibi ‘yok edilecek’. Sırada ise El Bab ve İdlib var.

Suriye ordusu, başta Rusya olmak üzere müttefiklerinin desteğiyle Halep'in doğusunda El Kaide'nin kolu Nusra Cephesi ve cihatçı militanları temizlemeye başladı. Rusya'nın bastırmasıyla Türkiye'nin koordinasyonlu arabuluculuk girişimleri de militanların ateşkes önererek sıkıştıkları mahallelerden çıkmayı kabul etmelerini getirdi. Böylece 2012 yazından bu yana ilk kez Halep'in tümüyle kurtarılmasının yolu açıldı. Halep'in cihatçı gruplardan temizlenmesi ne anlama geliyor? Bundan sonra sıra nereye gelecek? Halep savaşı siyasi müzakere masasını nasıl etkileyecek? Suriye asıllı gazeteci ve yazar Hüsnü Mahalli Rusyanın Sesi FM'de Ceyda Karan'a konuştu.  

‘YEREL ATEŞKESLER SAYESİNDE SURİYE ORDUSU HALEP'E YOĞUNLAŞABİLDİ' 

Mahalli'ye göre, cihatçı grupların Halep'in doğusundan çıkarılmasının çok önemli bir gelişme. Krizin başından bu yana ‘Halep Bingazi olacak' beklentisinin tutmamasının sebebinin mezhepçilik üzerinden yapılan yanlış hesaplar olduğuna dikkat çeken Mahalli, süreci şöyle aktardı: "Halep alındığında Humus, Şam çok rahat düşer diye düşünülüyordu. Şundan dolayı söylüyorlardı. Çünkü Halep'te Şii, Alevi yok. Ermeni ve Hristiyan nüfusu çıkarırsanız Halep nüfusunun hemen hemen hepsi Sünni. Buna benzer bir sürü plan yapıldı. Yabancı teröristler Suriye'ye sokuldu. Bunların da büyük bir bölümü Halep'i ele geçirmek için kullanıldı ve Halep'in doğusu 2012'den bu yana bu gruplar tarafından işgal edildi." Suriye ordusu ve devletinin tankı, topu, füzesi ve kimyasal silahı olan 100-150 bin teröristle uğraştığına dikkat çeken Mahalli, "Şam'dakiler çok sakin, sinirlenmeden, dengesini bozmadan —özellikle geçen sene eylülde Rusların Suriye'ye gelmesiyle- çok farklı bir planlamayla, askeri stratejiyle ilerlediler. Birçok yerde devletle çatışan gruplar arasında barışmalar sağlandı özellikle Şam'da, bu çok önemliydi. Böylelikle Şam'da ordu rahatladı ve Halep'e yoğunlaşabildi" ifadelerini kullandı. Mahalli, kalan cihatçı grupların, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un işaret ettiği gibi Halep'in doğusundan ayrılmaktan başka seçeneği olmadığına dikkat çekerek, "Ya yok olacaklar, ya teslim olacaklar ya da gidecekler" dedi.

 ‘HAMA OLAYI'NIN İNTİKAMINI ALMAK İSTEDİLER'

Halep ve Hama'da İhvan'a desteğin 2012'den bu yana ‘yüzde 25'i geçmediğini' anımsatan Mahalli, 80'ler yaşanan Hama Olayı'na benzer şekilde ‘İkinci İhvan İsyanı'nın da başarısızlıkla sonuçlandığına dikkat çekti. İhvan'ın Hama Olayı'nın intikamını almak istediğini söyleyen Mahalli, "Şubat 1982'de Halep ve Hama ayaklanacaktı. Suriye devleti ayaklanmayı önceden haber almış. Tabii Hama'dakiler bilmiyor bunu. Onlar nasılsa Halep'te ayaklanma oldu diye namazdan sonra ayaklandılar. Oysa önceden kuşatılmışlardı. Hafız Esad'ın kardeşi Rıfat Esad, Hama'yı kuşatmışlar. Halep'tekileri yakaladık, yapmayın ayaklanmadılar dediler. Sonra Halep ayaklanmadı. İşte onun intikamını almak istediler" diye konuştu. 

‘EL BAB YOLU TUTULDU'

Mahalli, Suriye ordusunun Halep'ten sonraki hedefinin ise El Bab olduğunu düşünüyor: "Suriye devleti, Şam'da, Humus'ta ve birçok yerde uzlaşmalar ve barış süreci çalışmasında teröristlere dedi ki; isteyen gidebilir. Onlar da İdlib'e gittiler. Halep'te de böyle olacak. Bir sonraki hedef El Bab. El Bab yolu tutuldu, 15 km kaldı oraya."

 TESLİM OLAN CİHATÇILAR NEREYE GİDECEK?

 Sahadaki ilerlemenin adım adım süreceğini söyleyen Mahalli, "El Bab'daki IŞİD'cilere 'nereye gideceksiniz" diyecekler. IŞİD'ci olduğu için El Nusra'nın olduğu İdlib'e gidemez. Dolayısıyla IŞİD, ‘Rakka'ya gitmek istiyorum' diyecek. El Bab'dan Rakka'ya bir otoban var, oradan çekip gidecekler. Suriye ordusu, İdlib'e geldiğinde teröristler teslim olmazsa yerle bir edilecek. Ancak teslim olduklarında nereye gidecekler? Asıl sorun bu. Türkiye'ye! Neden Türkiye'ye Çünkü Türkiye'den girdiler" ifadelerini kullandı. 

‘TRUMP'IN SURİYE STRATEJİSİ ‘RUSYA İLE ÇÖZÜM'DEN YANA OLACAK' 

Mahalli, ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın Suriye savaşındaki stratejisinin Rusya ile çözümden yana olacağı görüşünde. Mahalli, "Trump'ın ekibindeki CIA Başkanı Mike Pompeo ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Flynn, ‘Bu işi Rusya ile çözeceğiz' diyorlar. Eğer bu olursa İdlib'deki radikal gruplar fena bir şekilde hırpalanacak. Teslim olun diyecekler. Suriye kökenliler teslim oldu diyelim, yabancılara ne olacak?" dedi. Mahalli'ye göre Türkiye dış politikasının Ortadoğu'da nasıl şekilleneceği ise Putin ile yapacağı anlaşmaya bağlı.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…