Cezayir, Castro'nun ardından 8 günlük ulusal yas ilan etti

27 Kasım 2016
Cezayir, Castro'nun ardından 8 günlük ulusal yas ilan etti

Rosa Luxenburg ve Lenin’le başlayan büyük devrimciler kuşağının son temsilcisi Fidel Castro da aramızdan ayrıldı.  Emperyalizmi dize getirmiş önderler içinde en ışıklı yerlerden birine sahip olan Castro, hem fikirleri hem de eylemi ile sadece Kübalıların değil, dünyanın her köşesindeki yoksulların, ezilenlerin ve devrimcilerin, özellikle ulusal kurtuluş mücadelesi verenlerin rehberi olmuştu.

Dünyada emperyalizmin zulmüne karşı nerede bir direniş yaşanıyorsa, orada mutlaka Castro’nun ruhundan bir parça vardır.

Castro, Türkiye’deki devrimci hareketlerin neredeyse tamamı için mücadele azminin, kararlılığın ve dik duruşun simgesi oldu. 1960'lı ve 70'lı yıllarda devrimci hareketlerin Che ile birlikte ilham kaynağı oldu.

1991'de Sovyetler Birliği'nin yıkılışından sonra dünya solunda başgösteren savrulma, liberalizmin virüsüne yakalanma karşısında Castro, sağlam bir deniz feneri gibi durmayı başardı. Bağımsızlık ilkesinden ve sosyalizm mücadelesinden vazgeçmedi. Bir çok ''sosyalist'' ülkede olduğu gibi liberalleşmeye meyletmedi. Castro hala olduğu yerde dimdik duruyordu. Bağımsızlık, devrim ve sosyaliz bayrağını dimdik tutmaktan vazgeçmedi.

Image result for fidel castro vs boumedyen

Cezayir kurtluş savaşı lideri Huari Bumedyen'le

Cezayir Kurtuluş Savaşı sırasında, NATO üyesi olarak kendini kanıtlamaya çalışan Türkiye, Fransa''nın yanında yer aldı. Savaşın son anlarına kadar Cezayir''deki ulusalcı hareketi tanımadı. Menderes Hükümeti, Birleşmiş Milletler görüşmelerinde Fransa lehine oy kullandı. Oysa Cezayır ulusal kurtuluşçuları, türkiye'nin kurtuluş savaşından ilham aldıklarını söylüyorlardı..

Bugün Cezayır yöneticileri, Cezayir'in Küba devriminin lideri Fidel Castro'nun ölümü nedeniyle 8 günlük yas ilan ettiler. 

1954-1962 yıllarındaki Fransız sömürgeciliğine karşı yapılan ulusal kurtuluş devriminde Cezayir'e büyük desteği olduğunun altını çiziyorlar. Cezayir'in bağımsızlığını kazanmasından bu yana ülke liderleri ve Castro arasında güçlü bağlar olduğu ifade edyorlar.

Cezayir Cumhurbaşkanlığının Cezayir resmi haber ajansı APS'de yayımlanan yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın yarından itibaren tüm ülkede 8 gün süresince yas ilan edilmesine karar verdiği bildiriliyor.

 

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…