Suriye’de 3 Türk askerinin yaşamını yitirdiği saldırıyı Rusya gerçekleştirdi

24 Kasım 2016
Suriye’de 3 Türk askerinin yaşamını yitirdiği saldırıyı Rusya gerçekleştirdi

El Bab'da Türk birliğine ikinci saldırı: 7 asker yaralı! --Suriye’nin kuzeyinde yer alan El Bab’da TSK’ya yönelik saldırıda 3 Türk askeri yaşamını yitirirken, 10 asker de yaralanmıştı. ABC Moskova Temsilcisi’nin ulaştığı yetkililer, saldırının Rusya tarafından yapıldığını dolaylı şekilde doğruladı.

Suriye'de Türk askeri birliğine yönelik saldırının Rusya tarafından gerçekleştirilme olasılığı büyüyor. Olayın, Türkiye'nin bir Rus savaş uçağını düşürdüğü tarihe (yıl dönümüne) denk gelmesi dikkat çekiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan Fırat Kalkanı harekatının 93'üncü gününde Suriye'nin El Bab bölgesinde Türk askerlerine yönelik düzenlenen saldırıda 3 Türk askeri yaşamını yitirdi, 10 asker de yaralandı. TSK'dan yapılan ilk açıklamada, saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiğini duyurdu. Ancak daha sonra yapılan ikinci açıklamada ise saldırının Suriye Ordusu tarafından gerçekleştirildiğinin değerlendirildiğini açıkladı.

ABC Gazetesi’nin Suriye’deki kaynaklarından aldığı ilk bilgiler, saldırının Rusya tarafından gerçekleştirildiği yönünde oldu. Moskova Temsilcimiz Mahir Esen de, Moskova'daki resmi kaynakların saldırının Rusya tarafından gerçekleştirildiği şeklindeki iddiaları dolaylı şekilde doğruladı.

Rus kaynaklar, saldırının kendileri tarafından yapıldığını "resmen" doğrulamadı, ancak, yalanlanmadı da. ABC'nin ulaştığı Rus yitkililer 'biz yapmadık' şeklinde kesin bir açıklama yapmadı. Rus kaynaklar, saldırının nedenine ilişkin temsilcimize açıklama yapmazken, Suriye ve Rusya, Türkiye’nin Halep kent merkezine yaklaşmasına izin vermeyeceklerini daha önce ilan etmişti.

Türk Hava Kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetleri’nin engellemesi sebebiyle bir süre operasyon düzenleyememiş, ancak daha sonra Moskova ile yapılan görüşmelerin ardından Suriye hava sahası tekrar açılmıştı.   

Diğer taraftan olayın, Türkiye’nin Rus uçağını düşürdüğü 24 Kasım 2015’in yıl dönümüne denk gelmesi de dikkat çekti. Geçen yıl Suriye’nin Lazkiye kentinin Hatay sınırında El Kaide’ye bağlı cihatçıları vuran Rus uçağı, Türkiye tarafından düşürülmüş, yere sağ inen bir savaş pilotu Türk cihatçılar tarafından öldürülmüş ve bu olay iki ülke arasındaki iplerin kopmasına neden olmuştu.  

 SURİYE ORDUSU BAB OPERASYONUNA BAŞLADI

El Bab'da Türk birliğine ikinci saldırı: 7 asker yaralı! Fırat Kalkanı operasyonunda 7 asker yaralandı. Yaralı askerler Kilis Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Al Masdar'ın haberine göre, Suriye ordusuna bağlı Cumhuriyet Muhafızları, El Bab Platosu'nda IŞİD'e karşı operasyon başlattı. Operasyonda ordu 3 köyü IŞİD'den kurtarırken, Tel Şaer üzerinden Bab'a ilerleyişini sürdürüyor.

Aynı sıralarda Demokratik Suriye Güçleri (DSG) de kuzeydeki Hassin köyüne saldırı başlattı. Çifte saldırı karşısında IŞİD'liler Bab'a doğru geri çekilmek zorunda kaldı.

Suriye ordusu da, Halep'in doğusundaki Kuveyres Üssü kurtarıldıktan sonra ilk kez Bab'a doğru hamle yaptı. Bugün de sabah saatlerinde El Bab'da Türk birliğine yönelik saldırıda 3 asker hayatını kaybetmiş 10 asker de yaralanmıştı. 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…