Mardin'e operasyon: Ahmet Türk ve Artuklu belediye eş başkanları gözaltında

21 Kasım 2016
Mardin'e operasyon: Ahmet Türk ve Artuklu belediye eş başkanları gözaltında

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden geçtiğimiz gün alınan 75 yaşındaki Ahmet Türk ve Artuklu ilçe belediye eş başkanları Emin Irmak ile Leyla Sevinç, evlerine düzenlenen operasyonla gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre, geçtiğimiz gün İçişleri Bakanlığı tarafından 'teröre destek' verdiği gerekçesiyle belediye başkanlığı görevinden alınan Ahmet Türk'ün evine sabah saatlerinde Mardin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından operasyon düzenlendi. Artuklu ilçesinde ikamet eden Ahmet Türk'ün evinin önünde geniş güvenlik önlemleri alındıktan sonra içeri giren polis ekipleri arama yaptı. Polis ekipleri yaptıkları aramaların ardından Ahmet Türk'ü gözaltına aldı. Gözaltına alınan Türk ifadesi alınmak üzere Mardin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. 

Ahmet Türk ile eş zamanlı olarak Mardin merkez Artuklu Belediye Eş Başkanları Emin Irmak ve Leyla Sevinç'in de evine operasyon düzenlendi. Evlerine düzenlenen operasyonda gözaltına alınan Irmak ve Sevinç, ifadeleri alınmak üzere Mardin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. 

Belediye Başkanlığı görevinden alınan Ahmet Türk'ün yerine bir süre önce İçişleri Bakanlığı tarafından Mardin Valisi Mustafa Yaman kayyım olarak atanmıştı. 

GÖZALTI SAYISI 9'A ÇIKTI

Ahmet Türk ile Emin Irmak'ın gözaltına alınmasının ardından devam eden operasyon kapsamında, gözaltına alınanların sayısı 9'a yükseldi.

Ahmet Türk ve Emin Irmak'tan sonra Artuklu Belediye Başkan Yardımcıları İsmet Birtek ve Mehmet Yıldırım ile birlikte Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Baran İlhan belediye binasından, Artuklu Belediyesi avukatlarından Ziya Baği, meclis üyesi Mehmet Ali Amak, belediye çalışanları Şeyhmus Amak ve Sultan Bingöl olmak üzere toplam 7 kişi daha gözaltına alındı. Polisin devam eden operasyonlarıyla birlikte gözaltı sayısının artabileceği belirtildi. 

AHMET TÜRK KİMDİR?

Meclis ile cezaevleri arasında bir ömür 

Kürt siyasetinin en önemli isimlerinden Ahmet Türk, 12 Eylül 1980 darbesinde tutuklandı, Diyarbakır  5 Nolu Cezaevi’nde işkenceden geçti. 1994’te DEP milletvekillerinin  dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından yeniden tutuklandı ve hapis yattı. Türk,  hayatı boyunca barışı ve demokratik siyaseti savundu, çözüm girişimlerinde aracı oldu. 

Mardin’de 2 Temmuz 1942’de dünyaya gelen Ahmet Türk, milletvekili ağabeyi Abdürrahim Türk’ün öldürülmesi ile siyasete girdi.  1973 yılında Demokrat Parti’den 15. dönem milletvekili seçilen Türk, daha sonra CHP’ye katıldı. Devam eden yıllarda çeşitli sol partilerde görev aldı. Ahmet Türk, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından tutuklandı, Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi’nde ağır işkencelerden geçti. 

İşkenceyi böyle anlattı 

“Diyarbakır’a geldiğimde ve cezaevinin yakınlarından geçtiğimde tüylerim diken diken oluyor” diyen Türk, cezaevi günlerini şu sözlerle anlattı: “Çok film izledim, İkinci Dünya Savaşı'na ve Naziler’e dair. Size samimiyetle söylüyorum, o kamplarda insanları aç bırakmışlar, yok etmişler ama Diyarbakır Cezaevi’nde yaşananlar daha ağırdır. Pislik içindeki betonun üzerinde ısınmak için sırt sırta verirdik. 24 saat işkence vardı. Gardiyanların ellerindeki sopalarda ‘Allah yok Peygamber tatile çıktı’ yazardı. Lağım üzerinde yattık, 56 marş ezberlemiş olarak çıktım. Dışarı çıktıktan sonra aylarca akşamları marşları tekrarladım, tekrar girersem hiç olmazsa marşlar hazır olsun diye.”

HEP’in kurucularından  

Ahmet Türk, Halkın Emek Partisi’nin (HEP) kurucuları arasında yer aldı.1991 yılındaki Türkiye Milletvekili genel seçimlerinde HEP, milletvekilleri SHP listelerinden aday gösterilince,  Leyla Zana, Mahmut Alınak, Hatip Dicle, Orhan Doğan, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Selim Sadak ve Sedat Yurtdaş gibi isimler TBMM milletvekilliğine seçildi.  Paris’teki Kürt Konferansı’na katıldıkları için HEP milletvekilleri SHP’den ihraç edildi ve HEP, 14 Temmuz 1993’te Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı. Ahmet Türk ve arkadaşları Demokrasi Partisi’ne (DEP) geçti. 

Özal’ın mesajını Öcalan’a götürdü 

Cumhurbaşkanı Özal, Kürt sorunun demokratik yollardan çözmek istiyordu. Özal’ın mesajını  Bekaa Vadisi’ndeki  PKK Lideri Abdullah Öcalan’a Ahmet Türk götürdü.   Öcalan, Nisan 1993’te süresiz ateşkes ilan ettiğini açıkladığında Ahmet Türk de o fotoğraf karesindeyd. ancak, bu girişim Özal’ın ölümü ve Bingöl’de  33 erin öldürülmesiyle son buldu.  

94’te tutuklandı 

2 Mart 1994’te DEP milletvekillerinin dokululmazlıkları kaldırıldı ve DEP’liler gözaltına alınarak tutuklandı.  Ahmet Türk, iki yıl hapis cezasına çarptırıldı Yaklaşık 10 yıl cezaevinde kalan  Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak ise 21 Nisan 2004’te Yargıtay kararıyla tahliye edildi. 

2007’de Meclis’e dönüş ve Bahçeli ile tokalaşma 

 Ahmet Türk,  Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ve Demokratik Halk Partisi’nde (DEHAP) siyasete devam etti. Bu iki parti de 1999 ve 2002 seçimlerinde barajı aşamadı.  Kürt siyasetinde değişimi savunan Türk, birkaç yıl siyasetten uzak kaldı. “Nefes aldığım yer” dediği Kasrı Kanco’da inzivaya çekilen Türk, 2005’te  Demokratik Toplum Partisi’nin  (DTP) kurulmasıyla yine siyasete döndü. Aysel Tuğluk ile birlikte DTP’de eş başkanlık yaptı. DTP, 2007 seçimlerine bağımsız adaylarla girdi. 21 milletvekili ile Meclis’te grup kurmayı başardı. Ahmet Türk,  MHP Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin yanına giderek tokalaşması günün fotoğrafı oldu. 

Meclis grubunda Kürtçe konuşma  

Ahmet Türk, Leyla Zana’nın 1991’te Meclis’te Kürtçe yemin etmesinden 18 yıl sonra 21 Şubat 2009’da Dünya Anadil Günü’nde, Kürtçe bir konuşma yaptı.  TBMM TV yayını kesti, Türk ise eleştirilere “Başbakan Kürtçe konuşabiliyor da ben neden insanlarıma Kürtçe seslenmeyeyim” diyerek yanıt verdi. DTP’de diğer Kürt partileri gibi   2009 Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatıldı.   37 kişiye 5 yıl siyaset yasağı getirilirken, Genel Başkan Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekilliliğinin düşürülmesine karar verildi.  

Çözüm süreci Türk’ün İmralı’ya gitmesiyle başladı 

Çözüm süreci 3 Ocak 2013’te Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata’nın İmralı’da Öcalan ile görüşmesiyle başladı. Kürt sorunun çözümü için 20 yıl sonra Öcalan ile görüşen Türk,  çözüm için tarihi bir döneme girildiğini söyledi. Dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren sözlerini nedeniyle bir daha heyetlerde yer almasa da  çözümün kapısı açılmıştı. Türk, milletvekilliğini bırakarak  30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.  

KCK davasında sanık oldu 

Ahmet Türk hakkında geçen yıl Ocak ayında “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” ve “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına muhalefet” gerekçesiyl 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bu dava KCK Ana Davası ile birleştirildi.  

İki kez yumruklu saldırıya uğradı 

 Muş’un Bulanık ilçesinde  DTP’nin kapatılmasını protesto için 2 kişinin ölümü, 4 kişinin de yaraldığı olaylarla ilgili  Samsun’daki dava  2009’da yumruklu saldırıya uğrayan Ahmet Türk’ün burnu kırıldı.  Ahmet Türk, 2012 yılında Batman’da Nevruz kutlamalarında bir kez daha saldırıya uğradı. Türk, kendisine resmi üniformalı bir polisin yumruk attıığını söyledi.

Önce görevden alma sonra gözaltı

Ahmet Türk, 17 Kasım’da İçişleri bakanlığı tarafından Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı göreviden alınan Türk’ün yerine kayyım atandı.  Kalp hastası olan ve kalbinde pil bulunan 75 yaşındaki Ahmet Türk dün gözaltına alındı.   

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…