HDP’li İrmez: Şehrin tamamen kimliği, dili ve tarihi yok edilmek isteniyor

16 Kasım 2016
HDP’li İrmez: Şehrin tamamen kimliği, dili ve tarihi yok edilmek isteniyor

Şırnak’ta 14 Mart’ta ilan edilen ‘sokağa çıkma yasağı’ 8 ay sonra kaldırıldı. HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, yasağın kaldırıldığı Şırnak’taki son durumu anlattı.  Kentteki 7 mahallenin tamamen yıkıldığı belirtiliyor.

Şırnak Valiliği, 2 bin 44 yapının yıkıldığını açıklarken, sayının çok daha fazla olduğu ifade ediliyor.

Özgür Aydın’ın ANF’deki haberine göre, HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, 14 Mart’ta başlayan sokağa çıkma yasağının 8 ay sürdüğünü anımsatarak, yasağın son dört ayında kentin tamamının yıkılmaya çalışıldığını söyledi.

İrmez, “Bilindiği üzere 8 ay boyunca devletin Şırnak’ta politikası burayı insansızlaştırmak ve zorla diğer illere göç ettirmekti. Ama halkımız hiçbir şekilde evini, toprağını bırakmadı. Zorla göç ettirme politikası boşa çıkartılmış oldu” dedi.

‘HALKIN HAFIZASI SİLİNMEK İSTENMİŞ’ 

İrmez, Şırnak’ın dünya savaşı sonrası yıkılan kentleri andırdığını aktararak, şöyle devam etti:

“Dün burada karşılaştığımız tablonun Halep’ten bir farkı yoktu. Devlet tüm teknik ve askeri güçleriyle birlikte kenti yakıp yıkmış. Devlet şunu yapmak istemiş; bir halkın hafızanı silmek istemişler. Yıkımın çok fazla olduğunu duyuyorduk. Birebir karşılaştığımız bu tabloyla, devlet güçlerinin içlerindeki kini nasıl akıttıklarını gördük. Gelen halk bile evini bulamadı. Evet, sokağa çıkma yasağı kaldırıldı ama sokaklar kalmamış. Sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı açıklaması havada kaldı.” ‘

'2 BİN 44 EV YIKILDI AÇIKLAMASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR’ 

İrmez, Şırnak Valiliği’nin, 2 bin 44 evin yıkıldığı açıklamasının gerçeği yansıtmadığını savunarak, “Mahallerde birkaç evin dışında yapı bırakılmamış. Gördüğümüz tablo çok daha fazla olduğunu gösteriyor. Yıkımlar da hala devam ediyor. Şunu gördük ki Şırnak’ta tek bir ev bile kalamayan kadar yıkım devam edecek. Yasağı gelen tepkilerden kaynaklı kaldırdılar. Yoksa halkın dışarıda kalıp, başka şehirlere göç ettirmek için daha da yasağa devam ettireceklerdi” diye konuştu.

‘ŞIRNAK PİLOT ŞEHİR SEÇİLMİŞ’ 

Şırnak’ın bir güvenlik şehri haline getirmek istendiğini ifade eden İrmez, “Bir şehrin tamamen kimliği, dili ve tarihi yok edilmek isteniyor. Çöktürme planı doğrultusunda hareket ediyorlar. Pilot şehir olarak Şırnak seçilmiş. Master planı çerçevesinde uygulayacakları politikaları önce burada hayata geçirdiler. Böyle bir uygulamanın olduğunu bugün dahi gözlemledik. O yetmiyormuş gibi, Şırnak Belediyesi’ne kayyum atandı. Belediye bütün halkın ihtiyacını karşılıyordu. Çadırlarda aylardır kalan ailelerin bütün ihtiyaçları Belediye tarafından karşılanıyordu. Şırnak Valiliği’nin şimdiye kadar bir konuda yardımcı olduğu görünmedi. Tam tersi valilik çadırları bile kaldırttı. ‘Nereye giderlerde gitsinler’ diyerek halkı ortada bıraktılar” dedi.

‘VALİLİK AÇIKLAMALARI HALKI YATIŞTIRMAK İÇİN’ 

Şırnak Valiliği’nin bütün açıklamalarının halkı yatıştırmak ve halkı buradan göç ettirmek amaçlı yapıldığını savunan İrmez, açıklamaların daha önce Sur ve Nusaybin gibi diğer kentler içinde yapıldığını söyledi.

İrmez, “Biz bu söylemlerle çok karşılaştık. Yıkım hala devam ediyor. Tek bir amaçları var; burayı insansızlaştırıp, demografik yapıyı değiştirip, halkı asimile etme. İş yerlerinde de çok fazla bir yıkım söz konusu. Çalışamaz bir hale getirerek, halkın göç etmesi planlanıyor” diye konuştu.

‘92’DE AYNI YIKIM VE TALAN YAŞANMIŞTI’ 

Şırnak halkının aynı yıkım ve talanı 1992 yılında da yaşadığını söyleyen İrmez, “Aynı şekilde 92 yılında da tank ve topla yine bir yıkım gerçekleştirdiler burada. İnsansızlaştırmaya çalışıp, güvenlik şehri oluşturmaya çalıştılar. Halk o dönemde de yine evine ve toprağına sahip çıktı. Şu anda da yine çadırlarda kalarak topraklarına sahip çıkacaklarını ve tekrar geri geleceklerini söylüyorlar. Burası Şırnak halkının yurdudur. Bizler de çalışmalarımıza hız vereceğiz. Dayanışmayı daha güçlü örüp, yaralarımızı sarmaya çalışacağız. AKP ve Saray’ın eliyle bu ülkede bir iç savaş çıkartmaya çalışılıyor. Bunun etkilerini Şırnak’ta yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ŞIRNAK ETRAFINDA KENETLENELİM’ 

Şırnak’a bugün sahip çıkılmazsa bu ateşin her yeri sarıp sarmalayacağını ifade eden İrmez, “Şırnak halkına destek çıkılmalı. Buraya gelip nasıl bir insanlık suçu işlendiğini görmek lazım. Bu suçu işlemeye de devam ediyorlar. Bir gün bu yaptıklarının hesabını verecekler. Muhakkak bu halk bunun hesabını soracak. Şimdi acil bir şekilde yaralarımızı sarma zamanıdır. Şırnak’ın etrafında kenetlenmemiz gerektiğini vurgulamak gerekiyor” dedi.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…