'Trump birkaç hafta içinde görevden alınabilir'

11 Kasım 2016
'Trump birkaç hafta içinde görevden alınabilir'

EYLEMLER SÜRÜYOR: BENİM BAŞKANIM DEĞİL! --ABD'nin 45'inci başkanı seçilen Donald Trump'ın şimdiden azledileceği konuşuluyor. Sebep, iş adamı başkanın 2005'te kurduğu 'Trump Üniversitesi' üzerinden dolandırıcılık yapması.

ABD’de ırkçı açıklamalarına rağmen Hillary Clinton’a karşı ezici bir zafer elde ederek başkan seçilen Donald Trump’a ilişkin tartışma dinmiyor. Trump ülkenin dört bir yanında ‘Benim başkanım değil’ sloganıyla protesto edilirken, emlak zengini müstakbel başkanın birkaç hafta içinde azledilebileceği öne sürüldü. Buna göre, hakkında 40 milyon dolarlık bir dolandırıcılık davası bulunan Trump’ın görevden alınması için yeterli kanıt bulunuyor.

‘KONGRE ISRAR EDEBİLİR’

Söz konusu tez, hukuk profesörü Christopher Peterson tarafından seçimlerden önce, eylül ayında ortaya atılmıştı. Peterson makalesinde, Trump’ın ‘Donald Trump Üniversitesi’ üzerinden dolandırıcılık yapmakla suçlandığını ve davaların sürdüğünü hatırlatıyor; Amerikan Anayasası’na göre bu nedenle başkan olmayacağını belirtiyordu. Peterson’ın seçimlerden sonra Batı basınında yeniden gündeme gelen makalesinde, “Kongre anayasal hakkını kullanarak, dolandırıcı olmayan bir başkan için ısrar edebilir” diyordu.

40 MİLYON DOLARLIK DOLANDIRICILIK DAVASI

Donald Trump, söz konusu üniversiteyi 2005 yılında, kendisinin iş dünyasındaki sırlarını ve gayrımenkul sektöründe başarılı olmayı öğreteceği iddiasıyla kurmuştu. Üniversitede Lisans ve yüksek lisans dersleri vardı. Ancak davalar gecikmedi, okul 2010’da kapatıldı. Zira öğrenciler dolandırıldıklarını söylüyordu; Trump’ın derslere gelmediğini ve eğitimin yetersiz olduğunu savunuyorlardı. Trump şu an, tüketiciyi dolandırma suçlamasıyla 40 milyon dolarlık bir kamu davasıyla karşı karşıya. Davanın bir duruşması pazartesi günü görülecek.

AZLEDİLİRSE KİM BAŞKAN OLACAK?

ABD’de bugüne dek başlatılan azil süreçlerinin büyük çoğunluğu, başkanların görev başındayken işlediği iddia edilen suçlar hakkındaydı. Trump’ın azledilmesi için binlerce imza toplanmışken, dava sürecinde tartışmanın alevlenmesi bekleniyor. Olası bir azilde, görevi Trump’ın başkan yardımcısı Mike Pence’in devralması bekleniyor.

EYLEMLER SÜRÜYOR: BENİM BAŞKANIM DEĞİL!

trump-protestoÖte yandan, başta Müslümanlar olmak üzere azınlıklar ve kadınlar hakkındaki sözleriyle kampanya sürecinde tepki çeken Trump’a karşı protestolar ikinci gününde de devam etti. ABD çapında binlerce kişi, sivil hakları savunmak için sokaktaydı. Doğu yakasında Washington, Baltimore, Philadelphia ve New York’ta, batıdaysa Los Angeles, San Francisco, Oakland Portland ve Oregon’da eylem vardı. ‘Benim başkanım değil!’, ‘Nefret etmeyin! Korkmayın! Ktrump-protesto-2apımız göçmenlere açık’, ‘Nazi Başkan!’ ve ‘Trump’ı azledin!’ gibi sloganlar atıldı.

(Duvar)

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…