ABD seçimlerinin kritik sorusu: Yeşiller yüzde-5'i geçebilecek mi?

8 Kasım 2016
ABD seçimlerinin kritik sorusu: Yeşiller yüzde-5'i geçebilecek mi?

SİSTEMİN DEĞİŞMESİ İÇİN TÜRKİYELİ DEMOKRATLAR JİLL'E OY VERMELİ -- Seçimlerde surpriz yaşanabilir.. Yeşil aday Jill, yüzde-beşi geçebilir.

ABD'de yeni başkanın kim olacağı 7-8 saat sonra belli olacak. Büyük bir olasılıkla ABD tarihinde ilk kez 'siyah' bir Başkan seçen Demokratlar, Obama'dan sonra ilk kez bir 'kadın' Başkanı da seçmiş olacak..

SSon haftalarda Clinton'la ilgili e-mail soruşturmasının gündeme gelmesi Trump yanlılarını umutlandırıp iki aday arasındaki farkı yüzde-1' düşürmüşse de  FBI'ın soruşturmaya gerek olmadığı yolundaki son noktayı koyan açıklaması Cumhuriyetçi seçmenin umutlarını söndürdü ve Clinton arayı yeniden açtı.

Kampanya boyunca, Trump'ın göçmen karşıtı, ırkçı açıklamalarının da desteği ile, 'kadınlar , siyahlar, latinler, Müslümanlar ve genç seçmen' çoğunlukla Hillary'i destekledi..

Hilary Cilinton'un başkan seçilmesi güçlü bir olasılık..

**

Trump ve Clinton dışında, Cumhuriyetçi Parti ve Demokrat Parti'ye dayalı iki partili sistemi yıkmaya çalışan iki partinin başkan adayları da var. Libeteryen Parti'nin adayı Gary Johnson ve Yeşil Parti'nin adayı Jill Stein. Anketlerde Stein'in yüzde-5'i zorladığı görülüyor. Bu nedenle Yeşiller ve Stein'in kampanyasında bu sorun stratejik bir yer tutuyor.

Çünkü, Amerikan seçim sistemine göre, yüzde-5 oy orani orani gecildigi takdirde Yeşiller Partisi ulusal partiler arasında üçüncü parti sayılacak ve Federal Hükümet 2020 secimlerinde 10 Milyon Dolarlik bir destek verecek. Ayni zamanda bir cok eyelatde otomatik olarak oy pusulasinda Yesiller politik bir parti olarak yerlerini alacaklar. ABD eyalet yasalarina gore yüzde 1 ile 5 arasinda oy alan paritlerin seçim pusulasında yer alması eyaletden eyalaete farklilik gosteriyor. Ama yüzde-5 rakami ile kesinlikle secim pusululararinda yer almasini sagliyan bir oy orani. 

Yeşiller Partisinin adayı Jill Stein'in, anti-militarist politikasıyla da dikkat çekiyor ve Clinton'u bu açıdan eleştiriyor.

Jill Stein kimdir?

Stein doktorluk yaptığı 1990'larda, zehirli atıklar ile hastalıklar arasında belirmeye başlayan ilişkileri gözlem

ledi. Bu yıllarda temel insan haklarından biri olarak sağlıklı bir çevreyi savunmaya başladı, sivil toplum örgütleri, toplumsal inisiyatifler ve Amerika yerlilerine, çevresel eşitsizlikler ve ırkçılık; havaya ve sulara salınan zehirli kurşun ve cıva atıkları; çöp yakma ve atık gömme tesisleri gibi unsurlarla mücadele etme konusunda yardımcı oldu.

Filthy Five (‘Kirli Beşler’) diye ünlenen Massachusetts'teki kömür madenlerinin temizlenmesine, ve genel olarak ülke çapında kömür madenlerinden beklenen temizlik standartlarının yükse

lmesine yönelik mücadelede başı çekti. New England bölgesinin en fakir komünitelerinden birine sahip olan Lawrence Massachusetts'teki zehirli tıbbi atık yakma tesisinin kapatılmasına önayak oldu. Massachusetts balık tutma uyarılarının, kadınları, çocukl

arı, Amerika yerlilerini ve göçmenleri civa atıklarıyla temastan koruyacak şekilde yeniden yazılmasında büyük rol oynadı. Massachusetts'teki yeni zehirlik atık yakma tesislerini açılmasını önleyen moratoryumunun yürürlükte kalmasına destek oldu.

Lobicilerin ve seçim kampanyası bağışlarının, işçi, sağlık ve çevre korumasına yönelik çabaları baltalama kapasitesine tanıklık eden Stein, seçim kampanyası finansmanı reformunu desteklemeye başladı ve Temiz Seçim Yasası'nın referandum sonucunda uygulamaya geçirilmesine aracı oldu. 2'ye 1 oranıyla geçen bu yasa, daha sonra kaydı alınmayan bir sözlü oylama ile, çoğunluğu Demokrat Parti’den olan Massachusetts meclisi tarafından yürürlükten kaldırıldı. Seçim Kampanyası Finansmanı Reformunun, Demokrat Parti tarafından bu şekilde sabote edilmesi, Jill Stein'ın siyasi gelişiminde bir dönüm noktası oldu ve Yeşil Parti'ye giderek artan bağlılığını perçinledi.

2002 yılında, Stein Yeşil-Gökkuşağı Partisi aktivistleri tarafından Massachusetts valiliği için Mitt Romney'nin karşısında adaylığını koyması için ikna edildi, ve siyasi seçimlere ilk adımını atmış oldu. Dönemin gözlemcilerinden çoğu, Stein'ın yarıştaki en bilgili ve güvenilir aday olduğunu kayda geçti.

Stein iki defa Lexington, Massachusetts ilçe meclisine seçildi ve Lexington Board of Selectmen tarafından atanan yerel geri dönüşüm komitesinin kurucusu ve geçmiş başkanlarındandır.   

2003 yılında, Stein Massachusetts komünitelerinin sağlığı ve yaşam kalitesi için çalışan bir sivil toplum organizasyonu olan Massachusetts Sağlıklı Toplum Koalisyonu'nun kurucularından biri oldu, organizasyon sağlık hizmetleri, yerel yeşil ekonomiler, çevre koruması, işçi hakları ve yerel demokrasi gibi konulara odaklandı.

Jill Stein, Yeşil-Gökkuşağı Partisini iki seçimde daha temsil etti, bunların ilki 2004 yılındaki Eyalet Temsilcisi seçimiydi ve Stein cumhuriyetçi adayı geçerek ikinci oldu. Diğer seçim 2006'daki Dışişleri Bakanlığı adaylığıydı ve seçim sonunda 350 binin üzerinde oy topladı, ki bu rakam bugüne kadar Yeşil-Gökkuşağı adaylarının topladığı en yüksek oylardan biridir.

2008 yılında Jill, sübvansiyonların fosil yakıtlardan yenilenebilir ilişkiye aktarılmasına ve yeşil iş imkanlarının yaratılmasına odaklanan Yeşil Gelecek (”Secure Green Future”) seçim inisiyatifinin yürütülmesine katkıda bulundu. Oylamaya sunulduğu 11 bölgede inisiyatif yüzde 81'in üzerinde oy aldı.

Jill Stein'ın sağlık ve çevre korumasına verdiği hizmetlerden ötürü aldığı ödüllerin arasında 'Çocuk Sağlığı Kahramanı' ödülü, Zehirli Atık Merkezi'nin Vatandaş Ödülü ve Temiz Su Hareketi'nce verilen 'Başkasına Bahçesine Atma' ödülü yer alır. Today Show, 20/20, Fox News gibi program ve kanallara çevre sağlığı uzmanı olarak konuk olmuştur. Sosyal Sorumluluk Destekçisi Hekimler (Physicians for Social Responsibility) organizasyonunun yönetim kurulu üyesidir.

Stein büyük övgü alan iki raporun; 2000'de yayınlanan Zarara Davetiye Çıkarmak: Çocuk Gelişimini Tehdit Eden Zehirli Atıklar (In Harm's Way: Toxic Threats to Child Development) ve 2009'da yayınlanan Sağlıklı Yaşlanmaya Karşı Çevresel Tehditler'in (Environmental Threats to Healthy Aging) yazarlarından biridir. Bu raporların ilki dört dile çevrilmiştir ve pek çok ülkede sağlık ve çevreyi koruma yolunda yerel örgütler tarafından kullanılmaktadır. İki rapor da insan sağlığı, toplumsal adalet, sağlıklı bir çevre ve yeşil ekonomiler arasındaki ilişkileri irdelemektedir.

Jill Chicago'da doğdu ve Highland Park, Illinois'te büyüdü. Harvard College'dan magna cum laude derecesiyle 1973'te, Harvard Tıp Okulundan da 1979'da mezun oldu. Lexington'da kendisi gibi doktor olan eşi Richard Rohrer ile yaşamaktadır. Biri tıp okuyan diğeri ise doktorluk stajı yapan iki oğulları var.

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…