Cumhuriyet'e 'FETÖ ve PKK' operasyonu: Yayın yönetmeni dahil çok sayıda gözaltı

31 Ekim 2016
Cumhuriyet'e 'FETÖ ve PKK' operasyonu: Yayın yönetmeni dahil çok sayıda gözaltı

Cumhuriyet gazetesine 'FETÖ ve PKK adına suç işlemekten' dolayı operasyon düzenlendi. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazarlar Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, Güray Öz, Hakan Kara ve Turhan Günay da dahil olmak üzere 11 kişi gözaltına alındı.

14.07 ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: SİSTEMATİK TASFİYELER OLAĞANÜSTÜ HAL KILIFINA UYDURULUYOR

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, Twitter hesabından "Kapatılan 15 medya organından sonra ve bugün Cumhuriyet gazetesinden 11 kişi gözaltına alındı. Sistematik tasfiyeler olağanüstü hal kılıfına uyduruluyor" ifadelerini kullandı.

14.10 ÇGD: CUMHURİYET’İN IŞIĞINI SÖNDÜRECEĞİNİ ZANNEDENLER SABAHIN İLK SAATLERİNİN KORKUSUYLA DOLUDUR

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyonla ilgili bir açıklama yaptı:

"Türkiye Cumhuriyeti, özellikle 15 Temmuz 2016’dan itibaren tarihi bir eşikten geçmektedir. Bu eşik, yaşam hakkından sosyal haklara kadar evrensel değerlerin yok edildiği; insansız bir toplumu, yani faşizmi hâkim kılma eşiğidir. Bunun en net göstergesi, Türkiye basınına yönelik her gün artarak devam eden baskı ve ‘yok etme’ politikalarıdır. Kanun hükmünde kararnamelerle dün yine basın-yayın kuruluşlarını kapatan ‘tek adamcı’ anlayış, bugün de Türkiye basının çınarı Cumhuriyet Gazetesi’ne saldırmaya başladı. Cumhuriyet Gazetesi bürolarına bu sabah ‘operasyon’ düzenlenerek arama yapılırken, çok sayıda yönetici ve yazarı da gözaltına alındı, evlerinde aramalar yapıldı.

Her gün yenisine şahit olduğumuz bu durum; ifade ettiğimiz üzere, özgür düşüncenin ve bu temeldeki bir toplumu ‘yok etme’ sürecinin inşasıdır. Topluma her gün kendi karanlığını dayatmaktan başka çaresi kalmamış olan AKP iktidarı, aydınlanmanın başladığı ilk saniyelerde yok olmaya mahkûmdur. Cumhuriyet’in ışığını söndüreceğini zannedip körü körüne ‘karanlık’ diyenler, sabahın ilk saatlerinin korkusuyla doludur.

Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak, her gün aydınlığın sözcüsü olan Cumhuriyet Gazetesi’nin yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmekten gurur duyuyor; Cumhuriyet Gazetesi’nin yönetici ve yazarlarının bir önce serbest kalması için mücadele etmeye kararlı olduğumuzu duyuruyoruz."

14.04 KILIÇDAROĞLU: DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLERE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Cumhuriyet gazetesinin Ankara bürosunu ziyaret eden CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Demokrasiye ve özgürlüklere sahip çıkmalıyız" dedi.

13.38 DEMİRTAŞ: CUMHURİYET'LE DAYANIŞMA İÇİNDE OLACAĞIZ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, operasyona ilişkin "Bu, temel bir hedefe, diktatörleşme hedefine doğru adım adım giderken yapılan operasyonlardan biridir. Bu sabah Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon da böyledir. Cumhuriyet gazetesiyle dayanışma içinde olacağız. Tek bir muhalefet odağı kalmaması için AKP merkezi tarafından koordine edilen baskıların yeni bir aşamasıyla karşı karşıyayız" açıklamasında bulundu.

13.21 OPERASYON GAZETE ÖNÜNDE PROTESTO EDİLİYOR

 

13.19 CAN DÜNDAR: SON KALEYE SALDIRIYORLAR

Hakkında yakalama kararı çıkarılan Cumhuriyet gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Twitter'dan operasyon ile ilgili haberi paylaşarak "Son kale'ye saldırıyorlar" diye yazdı

13.00 HDP'Lİ PAYLAN: 12 EYLÜL DARBESİ DE CUMHURİYET'E SALDIRMIŞTI

Cumhuriyet gazetesi önünde açıklama yapan HDP Milletvekili Garo Paylan, "Hükümet savaş politikalarını sürdürürken pek çok suç işledi. Bu suçların görülmesini istemediği için basın kuruluşlarını kapatıyor. 12 Eylül darbesi de Cumhuriyet gazetesine saldırmıştı. Aydın Engin, 12 Eylül'de de gözaltına alınmıştı. Bugün de darbeciler Aydın Engin'i gözaltına aldı. Ses çıkarmazsak sıra hepimize gelecek. Yenikapı ruhu tuz ruhu haline gelmiş faşizm ruhu olmuştur. Susmayalım, faşist diktatöre karşı sesimizi çıkaralım" dedi.

12.30 YAZAR GÜRSEL VE MUHASEBE MÜDÜRÜ ÖZALTAY'A DA GÖZALTI KARARI

Gazetenin danışmanı ve yazarı Kadri Gürsel ile muhasebe müdürü Günseli Özaltay hakkında da gözaltı kararı çıkarıldı.

12.12 CUMHURİYET: UYDURMA BİR SUÇ

Gazete adına açıklama yapan yazar Ayşe Yıldırım, gözaltına alınan isimleri tek tek okuduktan sonra şöyle dedi:

"Gözaltı kararları büyük bir hukuksuzluk. Ve uydurma bir suç. Cumhuriyet gazetesinin ne FETÖ ile ne de PKK — KCK ile bir işbirliği olmamıştır, olamaz da. Darbeyi meşrulaştırmak gibi komik bir suçlama bunu yöneltenlerin ayıbıdır."

12.10 CHP HEYETİ: CUMHURİYET'İ KAYYUMA TESLİM ETTİRMEYECEĞİZ

CHP'li vekillerden oluşan heyet, bina önünde bir basın açıklaması yaptı. CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, "Cumhuriyet gazetesinin kapanmasına müsaade etmeyeceğiz. Buradaki esas amaç, Cumhuriyet'i kayyuma teslim etmektir. Cumhuriyet'i kayyuma ve bu gericiliğe teslim ettirmeyeceğiz. Cumhuriyet gazetesinin susturulması halinde geriye tek muhalif yayın organı Sözcü gazetesi kalacak" dedi.

'HER GÜN GAZETEDE ÖNÜNDE NÖBET TUTULACAK'

Canpolat, tavırlarının bundan sonra daha da sertleşeceğini, toplumsal muhalefetle birlikte gericiliğe, sansüre ve darbeciliğe karşı direneceklerini, her gün Cumhuriyet gazetesi önünde nöbet tutacaklarını ifade etti.

12.01 CHP'Lİ TANAL OPERASYON HUKUKİ DEĞİL SİYASİ

Gazete binasına desteğe giden isimlerden CHP milletvekili Mahmut Tanal şunları söyledi:

"Cumhuriyet Gazetesi'nin bugüne kadar kuruluş felsefesi ve misyonuna baktığımızda çizgisi hep Atatürk devrimlerini savunmak, demokrasiyi savunmak, temel hak ve özgürlükleri savunmaktır. Bu uğurda verdiği şehitlere baktığımız zaman, Ahmet Taner Kışlalı, Uğur Mumcu, Bahriye Üçok, Muammer Aksoy. Hep yazarları demokrasi, hukuk adına hep bedelini ödeyen insanlardır. Cumhuriyet Gazetesi o çizgisi o günden bugüne kadar şaşmaz vaziyette devam etmiş durumdadır. Mevcut olan bu soruşturmalara baktığımız zaman darbe girişiminin arkasına sığınarak demokratik, laik hukuk devletinin mücadelesini veren basına yönelik bu soruşturma bu operasyon, hukuki değil, tamamen siyasidir." 

10.44 ÇİZER MUSA KART: TESLİM OLMAYA GİDİYORUM

Çizer Musa Kart, gazeteden avukatı Abbas Yalçın ile gözaltına alınmak üzere Vatan Caddesi'ndeki emniyet müdürlüğüne gitti. Kart, gazeteden ayrılırken, "Bu baskılarla kimseyi korkutamacaksınız. Yaşanan gülünç bir durum. Sırf karikatür çizdiğim için gözaltına alınıyorum. Bu komik durumu vicdanlara, dünyaya anlatmak mümkün değil. Şuanda gözaltına alınan arkadaşlarımız var ben de teslim olmaya gidiyorum saklanacak bir şey yok, her şey göz önünde " dedi.

 

10.15 KILIÇDAROĞLU: BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet'i arayarak "Birlikte mücadele edeceğiz" dedi.

10.14 Hakkında gözaltı kararı bulunan çizer Musa Kart'ın evinde arama sürüyor.

 

Hakkında gözaltı kararı bulunan Cumhuriyet çalışanları ise Önder Çelik, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Eser Yener, Müslüm Özışık ve Nebil Özgentürk.

 

ENGİN: CUMHURİYET'TE ÇALIŞIYORUM YETMEZ Mİ?

Engin gazetecilerin "Neden gözaltına alındınız" sorusunu "Cumhuriyet'te çalışıyorum, yetmez mi?" diye yanıtladı.

Orhan Erinç hakkında da yaşlı olduğu için sadece evinde arama kararı alındığı öğrenildi.

 

 

09.23 BAŞSAVCILIK: FETÖ VE PKK ADINA SUÇ İŞLEMEKTEN 18 AĞUSTOS’TA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın şu ifadeler yer aldı: ‘Cumhuriyet gazetesinin ve gazetenin imtiyaz sahibi konumundaki vakıf yöneticileri hattında PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir olduklarına, 2 Nisan 2013 tarihli yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre önce darbe meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine, 'FETÖ ve PKK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18 Ağustos'ta soruşturma başlatılmıştır.’

Açıklamada, soruşturma kapsamında alınan MASAK ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alındığı, soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.

 

09.15 CHP'Lİ TANRIKULU: GEREKÇE FETÖ VE KCK

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, "Cumhuriyet gazetesindeyiz. Bütün yöneticilerine,avukatlarına gözaltı kararı var. Gözaltı gerekçesi aynı anda FETÖ-PYD ve KCK operasyonu…" açıklamasında bulundu.

 

09.07 DÜNDAR'A YAKALAMA KARARI

NTV muhabirinin aktardığına göre, gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar hakkında yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi.

Polis, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Yazar Güray Öz'ün evine baskın yaptı.

 

Sabuncu gözaltına alındı. İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay yurtdışında olduğu için gözaltı kararı verildi. Atalay'ın dün Almanya'nın Köln kentine gittiği tespit edildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…