Erdoğan rejiminin ısrarı ardında Şengal var

16 Ekim 2016
Erdoğan rejiminin ısrarı ardında Şengal var

Irak’ta Şengal kantonunun oluşumunu engellemek isteyen Türkiye, Şengal Direniş Birlikleri’nin bölgede kanton kurmasını “kendi egemenlik bölgesinde alternatif bir oluşum” olarak değerlendiren Barzani yönetimi ve Musul’daki Sünni aşiretlerle ortak hareket ediyor.

El İrakiye televizyonuna konuşan Irak Başbakanı Haydar El İbadi operasyona sadece Irak güçlerinin katılacağını söyledi. Türk ordusunun Musul operasyonuna katılmasına müsaade etmeyeceklerini ifade eden İbadi, Irak topraklarını ihlal eden tek gücün Türkiye olduğunu ileri sürdü. Bunun kabul edilmez bir durum olduğunu belirten İbadi, Türkiye'deki siyasilerin 'Irak'ta başka güçler varken, neden biz olmayalım?' yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Irak'ta hiçbir yabancı güç yoktur. Sadece danışman düzeyinde vardır" şeklinde cevap verdi.

Türkiye ile iyi ilişkiler istediklerini ifade eden İbadi, "Türkiye'nin Başika'da güç bulundurması yeni bir problemdir" dedi. İbadi Musul operasyonunda Irak güçleri dışında hiçbir yabancı güce ihtiyaç duyulmadığını savundu. İbadi, "Türkiye'den Irak'a muharebe gücü göndermesini istediğimizi gösteren bir belge varsa bize göstersin. Biz böyle bir şey istemedik" diye konuştu.

Erdoğan rejimi bölgede sunni-islamcı (Kürt-Arapa aşiretleri) ittifakı oluşturdu

Türkiye, Fırat Kalkanı Harekâtı’nın ardından Irak’ın Musul kentinde IŞİD’i hedef alacak operasyona dikkat kesilmiş durumda. Musul’a ABD öncülüğünde yapılacak harekât, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılan güvenlik toplantılarında da ele alındı. Bu toplantılarda Türkiye’nin Musul operasyonuyla ilgili en duyarlı olduğu noktanın, operasyona katılacak PKK desteğindeki Şengal Direniş Birlikleri’nin (YBŞ) Şengal bölgesinde bir kanton oluşturması olarak değerlendirildi.

Olası Şengal kantonunu kendisi için “beka” sorunu olarak gören Türkiye, önlem olarak da Irak’ın kuzeyindeki Mesud Barzani yönetimi ile işbirliğini geliştirdi. Türkiye, bölgedeki askeri unsurları ve Başika’daki kampta Musul’daki Sünni aşiretlerin mensuplarının yanı sıra Peşmergeye de askeri eğitimi vermeye başladı. Bu kapsamda Türkiye’nin 3 bin civarında Sünniyi eğittiği dile getiriliyor

Barzani kendisine alternatif bir oluşum istemiyor

Toplantılardan sızan bilgilere göre Barzani de Şengal’de olası kantonlaşma gelişmesinden rahatsızlık duyuyor. PKK desteğindeki unsurların bu bölgede kanton kurmasını “kendi egemenlik bölgesinde alternatif bir oluşum” olarak değerlendiren Barzani, bu konuda Türkiye ile aynı noktaya gelmiş bulunuyor. Türkiye ise olası Şengal kantonu ile Suriye’nin Cezire kantonunun birleşmesinden ve güney sınırlarının PKK destekli unsurlarca çevrelenmesinden endişe ediyor. Türkiye’nin, Barzani’yi askeri ve ekonomik olarak desteklemesi, Bağdat’taki Şii yönetimin tepkisine neden oluyor. Türkiye’nin Başika’da Sünni unsurları eğitmesi de Şii yönetimin tepkili olmasının bir diğer nedeni.

Başika kampının kapatılmasını isteyen Bağdat’ın, YBŞ unsurlarını Musul’a yönelen Irak ordusu içine alması ise Türkiye’nin tepkisini artıyor. Gelişmeler üzerine Türkiye’nin, harekâta öncülük eden ABD’yi uyardığı ve Amerikan yönetiminden “Musul operasyonuna PKK katılmayacak” açıklamasının geldiğine dikkat çekiliyor. Musul harekâtına Başika kampında eğitim gören unsurların katılması konusunda ısrar eden Türkiye, bu isteğini bazı değişiklikler karşılığında kabul ettirdi. Haşdi Vatani olarak adlandırılan Sünni unsurlar, Haşdi Şabi olarak nitelenen Şii milislerle karşıtlık oluşturmaması için adlarını Ninova Muhafızları olarak değiştirdi. Daha sonra bu grubun Musul harekâtına bağımsız olarak değil, Peşmergeyle birlikte katılması kabul edildi. 

Kaynak: Cumhuriyet

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…