Lavrov: Suriye havaalanlarına saldırı düşünceleri tehlikeli

9 Ekim 2016
Lavrov: Suriye havaalanlarına saldırı düşünceleri tehlikeli

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye’deki Rus hava savunma sistemleri dikkate alındığında bu ülkenin askeri havaalanlarına yönelik saldırılara ilişkin düşüncelerin tehlikeli olduğunu söyledi.

Rus Perviy Kanal televizyonunun Voskresnoye Vremya programına konuşan Lavrov, “Meşru hükümetin davetiyle Suriye’de bulunan Rusya’nın orada, biri Hmeymim diğeri Tartus’ta, iki üsse ve tesislerimizi korumak için hava savunma sistemlerine sahip olduğunu dikkate alırsak bunlar çok tehlikeli oyunlar” dedi.

Bakan, “ABD askerlerinin ihtiyatlı olmak ve duygular ve anlık saldırganlık patlamalara uymamak gerektiğini büyük ölçüde anladığını görüyoruz” diye ekledi.

'ABD'DE GENEL STRATEJİ GÖZLEMLEMİYORUZ'

ABD’nin Suriye duruşunun yamalardan oluştuğunu belirten Lavrov, “ABD’de, farklı gündemleri güden birçok farklı grup var. Genel strateji gözlemlemiyoruz” diye konuştu.

Rusya ve ABD arasında varılan ateşkes anlaşmasında, Halep’in doğusundaki insani sorunun çözümü için Kastello yolundaki engellerin kaldırılması taahhüdünün tüm ayrıntılarıyla ifade edildiğini kaydeden Lavrov, “ABD’nin muhaliflerin çekilmesi yönündeki taahhütleri yerine getirmemesi yüzünden Amerikalılar ‘kapıyı çarpmanın’ yanında bir de bu anlaşmadan çıktıklarını veya anlaşmayı askıya aldıklarını duyurma kararını aldılar” yorumunda bulundu.

'ABD'NİN NUSRA'YA KARŞI MÜCADELE ETTİĞİNİN HİÇBİR CİDDİ KANITINI GÖRMEDİK'

ABD’nin Nusra’ya karşı mücadele ettiğinin ciddi hiçbir kanıtını görmediklerini söyleyen Lavrov, “IŞİD’e karşı hava saldırıları düzenleniyor. Üstelik bu saldırılar ancak Rusya’nın Suriye hükümetinin davetiyle bu ülkede çalışmaya başlamasıyla daha düzenli hale geldi. Sortilerin sıklığı ve verimliliği karşılaştırılamaz. ABD bombardıman uçakları sıkça mühimmatı kullanmadan İncirlik veya başka üsse dönüyor. Yani sorti sayısı artırılıyor ama etkinliği çok düşük. Bazı değerlendirmelere göre yüzde 15-20’den fazla değil” dedi.

Ama Nusra’ya yönelik hava saldırılarıyla karşılaştırıldığında IŞİD’e yönelik bu zayıf saldırıların bile yoğun görüldüğünü kaydeden Lavrov, “ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye, bu terörist örgütü koruma ve belli bir aşamada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmek için temel güç haline getirme yönünde gizli bir planın olup olmadığını sordum. Bunun böyle olmadığına ve bu örgüte karşı savaştıkları konusunda bana yemin etti” diye konuştu.

Bu sohbetlerin etkisiyle ABD’nin geçenlerde bir Nusra liderini öldürdüğünü duyurduğunu dile getiren Lavrov, “Ama bu kesinlikle münferit bir eylem. Nusra’ya karşı ciddi mücadele olduğunu görmüyoruz” diye ekledi.

Halep’te hava saldırıları düzenlenmemesi yönünde Rusya ve Suriye’ye yapılan çağrıların şüphe uyandırdığını kaydeden Lavrov, “Güya kuşatma altındaki çok sayıda ılımlı muhalefet grubu Nusra’ya sığınmak zorunda kalmış. Nusra’ya dokunmamalıymışız, çünkü normal adamlara karşı insanlık dışı olurmuş. Nusra ile sonra mücadele edecekmişiz. Ama ‘sonra’ hiçbir zaman başlamayacak. Oysa bu ‘normal adamlar’ ile Nusra’yı birbirinden ayırma sözünü şubat ayında vermişlerdi. Yani kırılması mümkün olmayan bir kısır döngü söz konusu” yorumunda bulundu.

‘ABD’NİN DEYR EZ-ZOR SALDIRISINA HATA DEMEK ZOR’

ABD’nin Deyr ez-Zor’daki Suriye ordusu mevzilerine gerçekleştirdiği hava saldırısının ‘hata’ olarak nitelendirilmenin zor olduğunu belirten Lavrov, “Oradaki durum durağan. Kent yaklaşık 2 yıldır IŞİD kuşatmasında. Herkes IŞİD’in ve hükümetin nerde olduğunu çok iyi biliyor” dedi.

Böyle bir hatanın tekrarlanması durumunda ABD’nin açıklama yapması gerekeceğini kaydeden Rus bakan, “Saldırıdan bir gün sonra bir Pentagon yetkilisi, operasyon hazırlıklarının 2 gün sürdüğünü ve iyi istihbarat verilerine dayandığını söyledi. Yani bu, Washington yönetiminde bulunan ve (Suriye Devlet Başkanı) Beşar Esad’ı korkutmak isteyenlerin bir sinyali” yorumunda bulundu.

Lavrov, ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry’nin bu tür yaklaşımları onaylamadıklarından emin olduğunu da dile getirdi.

‘RUSYA-ABD İLİŞKİLERİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER OLDU’

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’nin Rusya’nın ulusal çıkarlarını ilgilendiren ve ülkenin güvenliğine tehdit eden saldırgan adımlar attığını söyledi.

Lavrov, “ABD’nin Rusya politikasının temelinde yatan saldırgan Rusofobi ile ilgili durumda köklü değişiklikler saptadık. Söz konusu olan sadece Rusofobik söylem değil, gerçekten de ulusal çıkarlarımıza dokunan ve güvenliğimizi tehdit eden saldırgan adımlar” dedi.

Bu adımların NATO’nun Rusya sınırlarına yaklaşması, sınırda ittifaka ait ağır silah, savaş uçakları ve hava savunma sisteminin konuşlandırılması olduğunu belirten Lavrov, “Elbette yaptırımlar dostça olmayan, düşmanca eylemlerin tezahürü” diye konuştu.

Lavrov, köklü değişikliklerle ilgili sözlerini açıklama isteğine karşılık olarak, “Biz uzun zaman boyunca stratejik sabır sergiledik. Zira ilişkilerin ABD tarafından tek taraflı olarak kötüleştirilmesi Ukrayna’dan çok önce başladı” dedi. /Sputnik

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…