Rusya Fransa'nın tasarısını veto etti, BMGK de Rusya'nın barış tasarısına reddetti

9 Ekim 2016
Rusya Fransa'nın tasarısını veto etti, BMGK de Rusya'nın barış tasarısına reddetti

Fransa tarafından BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan ve Suriye'nin Halep kenti üzerindeki uçuşların durdurulması önerisini içeren tasarı, Rusya tarafından veto e edilirken, Rusya'nın Suriye'nin Halep kentindeki El Nusra militanlarının çıkarılması için sunduğu tasarı da BM BMGK tarafından reddedildi. 

Rusya'nın, Fransa'nın Suriye'nin Halep kenti üzerindeki uçuşların durdurulması önerisini içeren tasarısına alternatif olarak sunduğu tasarı, BMGK tarafından geri çevrildi. Tasarıya BMGK'nın dokuz üyesi ret oyu verdi.

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın önerdiği gibi eski El Nusra Cephesi (El Kaide'den ayrıldığını ilan ettikten sonraki adıyla Fetih el Şam Cephesi) militanların Halep'in doğusundan çıkartılmasının teklif edildiği tasarıyı veto edenler arasında ABD, İngiltere ve Fransa da var.

TASARI NELERİ İÇERİYORDU?

Rusya'nın sunduğu taslakta BM'nin Suriye Özel Temsilcisi de Mistura'nın önerisine benzer şekilde eski El Nusra militanların Halep'in doğusundan çıkartılması teklif ediliyordu.

Taslakta ayrıca, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un BMGK'ya bu konuyla ilgili planı detaylı biçimde sunmasının yanı sıra ABD ile Rusya arasında 9 Eylül'de varılan ateşkes anlaşmasının uygulanması, çatışmaların durdurulması ve insani yardımın ulaştırılması çağrısı yapılıyordu.

Suriye'deki krizin çözümünün ancak siyasi yolla mümkün olabileceği vurgulanan taslakta tüm taraflardan kapsamlı diyalog gerçekleştirmeleri ve ön koşul sunmadan De Mistura ile ‘yapıcı işbirliği' yapmaları da talep ediliyordu.

Rusya, Fransa'nın BMGK'ya sunduğu Suriye tasarısını veto etti

Rusya, Fransa'nın 'Halep'teki çatışmaların ve kente yönelik hava operasyonlarının durdurulması' önerisini içeren tasarısını veto etti.

Tasarının oylanacağı oturum öncesinde bir açıklama yapan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaliy Çurkin, Fransa'nın tasarısının 'Rusya tarafından veto edilmek için tasarlandığını' söylemişti. Rusya'nın tasarına benzer unsurlar taşıyan BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın önerisinin BM tarafından kabul edilmesini umduğunu söyleyen Çurkin, hem Rusya hem de Fransa'nın tasarısının veto edileceğini tahmin ettiğini de not düşmüştü.

Öte yandan Rusya, Fransa tarafından hazırlanan taslağa, gündeme geldiği ilk günden bu yana karşı çıkmıştı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadiy Gatilov, "Fransa'nın karar tasarısı bizim açımızdan kabul edilemez bir sıra madde içeriyor ve insani alanı aşırı biçimde politize ediyor. Tasarı, Suriye hükümetine yani Rusya’ya ek baskı yapmaya yönelik" derken, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da "Washington ve Paris giderek aklıselimden uzaklaşıyor" yorumunda bulunmuştu.

Söz konusu tasarı, Rusya'nın, Suriye'deki çatışmaların başladığı Mart 2011'den bu yana BMGK'da veto ettiği beşinci Suriye tasarısı oldu.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…