Irak'tan BMGK'ya Başika için acil toplantı çağrısı

6 Ekim 2016
Irak'tan BMGK'ya Başika için acil toplantı çağrısı

Irak, Türkiye'nin ülkenin kuzeyindeki askeri varlığı nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nu acil toplantıya çağırdı.

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmet Cemal, yaptığı yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Irak toprakları ve iç işlerine müdahalesine ilişkin BMGK'yı acil toplanmaya çağırdı" ifadelerini kullandı.

IRAK DIŞİŞLERİ, TSK VARLIĞINI İHLAL OLARAK NİTELEDİ

Irak Dışişleri Bakanlığı, TSK varlığını ihlal olarak niteledi. İki ülke dün karşılıklı olarak büyükelçilerini Dışişleri Bakanlıklarına çağırdı.

Cemal'in açıklamasında, BMGK'ya iletilen talepte TBMM'nin Irak tezkeresini uzatması konusunun da yer aldığı aktarılarak, "Talepte ayrıca BMGK'nın Türkiye'nin Irak'ın egemenliğini ihlali, kışkırtıcı açıklamalarla komşuluk ilişkisine saygı göstermesi için Irak'a karşı sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği ve Musul'u kurtarma operasyonu yaklaşırken uluslararası yardım çabalarını yoğunlaştırma konusu yer aldı" denildi.

'TÜRK ASKERLERİ KOALİSYONUN PARÇASI DEĞİL'

ABD öncülüğündeki IŞİD'e karşı koalisyon güçleri Sözcüsü John Dorrian ise, yaptığı açıklamada, Irak'a koalisyona bağlı gelecek yabancı güçlerin ülke hükümetinin onayı dahilinde orada bulunması gerektiğini söyleyerek, Musul yakınındaki Başika'da yerel güçleri eğitim amaçlı bulunan Türk askerlerinin koalisyonun parçası olmadığını öne sürmüştü.

İBADİ, TÜRKİYE'Yİ UYARDI 

TBMM geçen hafta ordunun terörle mücadele için Irak ve Suriye'de konuşlandırılması için hükümete yetki veren tezkereyi onayladı. Irak parlamentosu bu hafta tezkereyi kınarken, Başbakan Haydar İbadi dün ülkenin kuzeyinde bulunan Türk birliklerinin varlığının bölgesel savaşa yol açabileceği konusunda Türkiye'yi uyardı.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, dün devlet televizyonundan canlı yayınlanan açıklamasında Türkiye ile son dönemde yaşanan krizi değerlendirdi. İbadi şunları söyledi: “Türk tarafına Irak’ın meselelerine karışmamasını birden fazla kez söyledik. Türk macerasının bölgesel bir savaşa dönüşmesinden korkuyorum. Türk liderliğinin davranışı kabul edilemez. Biz Türkiye ile askeri bir karşı karşıya gelmenin içine girmek istemiyoruz.”

Türkiye, Kuzey Irak'taki Başika kampında bulunan birliklerinin, Iraklı güçlerin IŞİD'e karşı savaşmak üzere eğitilmesi ve donatılması için uluslararası bir görev kapsamında görev yaptığını savunuyor. / Sputnik

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…