'IŞİD’den Musul’da ‘kedi fetvası’

6 Ekim 2016
'IŞİD’den Musul’da ‘kedi fetvası’

Hem militan çekmek hem de bombalı saldırı düzenlemek için kedileri kullanmaktan çekinmeyen IŞİD, Musul’da evde kedi beslenmesini yasakladı. 

Suriye ve Irak’ta ‘hilafet’ ilan eden IŞİD’in üst düzey liderleri Musul için özel bir ‘fetva’ yayınladı. IŞİD’in kontrolündeki kentte evde kedi beslemek yasaklandı ve cihatçıların ‘vizyon, ideoloji ve inançlar’ ile aynı çizgide olmaları istendi.

Iraqi Ajansı’na göre, Musul halkına yasağa uyma çağrısı yapılırken, IŞİD militanları da tek tek evleri gezerek kedi kontrolü yapılmaya başlandı.

IŞİD militanları el bombası ya da intihar yeleği gibi silahların kedilerle birlikte fotoğraflarını çekerek sosyal medyada paylaşıyor.

IŞİD’in Musul’da uygulamaya koyduğu bu yasak, örgütün bugüne dek yürüttüğü ‘halkla ilişkiler’ çalışmalarına ters düşüyor. Zira 80 ülkeden 15 bin yabancı militanı olan örgüt, bugüne dek propaganda videolarında sık sık kedileri kullanıyordu. 

BM: IŞİD’İN KEDİ ÇILGINLIĞINI SAHİPLENMESİ ÖRGÜTÜN DAHA KOZMOPOLİT BİR TARAFI OLDUĞUNU GÖSTERME ÇABASI

BM tarafından 2014’te yayımlanan bir rapora göre, çevresinde kediler olan silahlı bir IŞİD militanının fotoğrafının sosyal medyada yayılması sayesinde örgüt çok sayıda militan çekmeyi başardı.

Raporda, örgütün ‘kedi hamlesinin’ amacının gençleri yanına çekmek olduğu da belirtildi. IŞİD’in ‘çok kanallı, çok dilli medya mesajlarının terör ve militan toplamadaki önemini’ anladığı ifade edilen raporda, ‘kedi çılgınlığını’ sahiplenmek örgütün daha ‘kozmopolit’ bir tarafı olduğunu gösterme çabası olarak tanımlandı.

Öte yandan IŞİD’in kedileri bombalı saldırı düzenlemekte kullandığı da biliniyor.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…