Irak'tan Türkiye'ye yanıt: Bağdat Büyükelçisi Kaymakcı Dışişleri'ne çağırıldı

5 Ekim 2016
Irak'tan Türkiye'ye yanıt: Bağdat Büyükelçisi Kaymakcı Dışişleri'ne çağırıldı

IRAK HÜKÜMETİ TBMM'NİN TESKEREYİ UZATMA KARARINI KABUL ETMEMİŞTİ --Irak'taki 'Uluslararası Koalisyon Gücü' sözcüsü Yarbay John Dorrian, Irak topraklarında bulunan Türk Askerlerinin, Irak Hükümeti'ne IŞİD ile mücadelesinde yardımcı olan ve destek veren 'Uluslararası Koalisyon Güçleri'nin içerisinde olmadığını söyledi.

DHA'nın haberine göre, Dorrian, açıklamasının devamında, “Irak topraklarında bulunan Türk Ordusu Irak hükümeti tarafından ve resmi izinle gelmemiştir ve illegaldir. Bilindiği üzere Uluslararası Koalisyon gücü içinde, bazı ülkeler Irak hükümetinin izniyle burada bulunmaktadır. Bu güçler IŞİD ile mücadelede Irak Ordusu'na havadan ve karadan destek vermektedir.” dedi.

Öte yandan Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal, yaptığı yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Türk tarafının Musul'u kurtarma operasyonuyla ilgili kışkırtıcı açıklamalarından dolayı Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisini bakanlığa çağırma kararı aldı" ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da sabah saatlerinde Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi'yi bakanlığa çağırmıştı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız'la bir araya gelen El Alevi'ye, Irak Meclisi'nin Türkiye aleyhine aldığı karardan duyulan rahatsızlık dile getirilmişti.

NE OLMUŞTU?

Irak Meclisi'nde eski Irak Başbakanı Nuri el Maliki'ye yakınlığı ile bilinen bir grup, 'Türkiye’nin Irak’ın içişlerine müdahalesi, Irak topraklarında asker bulundurması ve Irak topraklarında operasyon yapılmasına izin veren sınır ötesi tezkeresinin yenilenmesi'ni gerekçe gösterek Ankara Büyükelçisi'nin çekilmesi için önerge vermişti.

Meclis de dün aldığı kararla, Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'daki askeri varlığının kabul edilmediğini duyurmuştu. Kararda, 'Irak hükümetinden TBMM tezkeresinin uzatılmasını kabul etmediğini bildirip, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'ne nota verilmesi, IŞİD'e karşı gönüllülere askeri eğitim veren Türk güçlerinin 'işgalci güçler' olarak nitelenmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının kınanması, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi gibi bir dizi talepte bulunmuştu.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…