35 kadın öldürüldü!

5 Ekim 2016
35 kadın öldürüldü!

AKP iktidarı, cemaat ve tarikatların kadına yönelik şiddeti özendirici sosysl ve kültürel politikaları kadın cinayetlerini giderek artırıyor. Ağustos ayında 32 kadın kocası ya da yakınları tarafından öldürülürken, bu sayı eylül ayında 35’e çıktı 

Türkiye’de kadına yönelik şiddet her geçen gün artıyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kayıtlarına göre geçtiğimiz ağustos ayında erkekler tarafından 32 kadın katledilirken bu sayı eylül ayında 35’e yükseldi.

İşkence ve darp

Erkekler tarafından katledilen kadınların yüzde 35’i kendi hayatlarına dair karar almak istediği için, yüzde 18’i boşanmak ve ilişkisini sonlandırmak istediği için, yüzde 8’si de ekonomik nedenlerle öldürülürken, erkek şiddeti kurbanlarının yüzde 45’i ise tespit edilemeyen nedenlerle öldürüldü. Yaşamları ellerinden alınan kadınların çoğunun ise işkence edilerek öldürülmesi dikkat çekti. İşkenceye maruz kalan kadınlar, darp edilerek, boğazı kesilerek, yakılarak ya da ateşli silahlarla öldürülüyor. Eylül ayında kadınların yüzde 37’si ateşli silahla öldürülürken, yüzde 29’u kesici aletle, yüzde 3’ü darp edilerek, yüzde 3’ü de boğularak öldürüldü. 31 yaşındaki Violet Nantova önce dövüldü, ardından bıçaklandı son olarak da vantilatör kablosu ile boğularak öldürüldü. Mardin’deki Ayşe Akyüz ise işkence ile öldürüldüğünde henüz 19 yaşındaydı. Genç kız bıçaklandı, boğuldu ardından da kolonya dökülüp yakıldı.

Eylül ayından katledilen kadınların yüzde 40’nın kim tarafından öldürüldüğü belirlenemezken, yüzde 23’ü eşi, yüzde 11’i eski erkek arkadaşı, yüzde 9’u eski eşi, yüzde 9’u tanıdığı biri, yüzde 6’sı da erkek arkadaşı tarafından katledildi. Eylül ayında öldürülen kadınların yüzde 38’inin evliyken öldürüldüğü ve cinayetler sonrası 35 çocuğun annesiz kaldığı öğrenildi.

Öte yandan öldürülen kadınların büyük bir çoğunluğunun tanıdıkları tarafından öldürülmüş olması da dikkat çekti.

Eylül ayında işlenen cinayetlerin illere göre dağılımı ise şöyle; Ankara’da 4, İstanbul’da 3, İzmir’de 2, Gaziantep’te 2, Mersin’de 1, Kocaeli’de 1, Aydın’da 1, Antalya’da 1, Bursa’da 1, Şanlıurfa’da 1, Denizli’de 1, Sinop’ta 1, Diyarbakır’da 1, Malatya’da 1, Çorum’da 1, Zonguldak’ta, Bolu’da 1, Mardin’de 1, Balıkesir’de 1 ve Sakarya’da 1 kadın, Tunceli’de 1 kadın öldürüldü.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…