CHP, kayyuma karşı mücadele çağrısı yaptı: Bu siyasi bir kalpazanlık, sahtekarlık

12 Eylül 2016
 CHP, kayyuma karşı mücadele çağrısı yaptı: Bu siyasi bir kalpazanlık, sahtekarlık

Belediyelere kayyum atanmasıyla ilgili Diyarbakır’da bir basın toplantısı düzenleyen CHP sözcüleri, “Burada siyasi bir kalpazanlık, siyasi bir evrakta sahtekarlık var. Yurttaşlarımızı mücadeleye davet ediyoruz” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, cuma günkü konuşmasında ‘sinyalini’ verdiği ‘belediyelere kayyum ataması’ bu sabah gerçekleşmiş ve görevlerinden alınan 28 belediye başkanının yerine atamalar yapılmıştı.

Hakkari ve Şırnak’ın il statüsünden çıkarılması ile ‘terör’ suçu nedeniyle görevden uzaklaştırılan belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine İçişleri Bakanı ve vali tarafından görevlendirme yapılmasına ilişkin düzenlemeler, 20 Ağustos’ta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba kanun tasarı metninden çıkarılmıştı.

‘Cadı avı olmasın diye defalarca uyardık’

Diyarbakır İl Başkanlığı’nda bir basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan yardımcıları Zeynep Altıok ve Veli Ağbaba, Grup Başkanvekili Özgür Özel ile İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Genel Kurul’da torba kanun tasarısından çıkarılan maddenin bugün hayata geçirildiğine dikkat çekti: “Burada siyasi bir kalpazanlık, siyasi bir evrakta sahtekarlık, Meclis’in iradesine karşı sarayda yapılan bir toplantıyla doğrudan Meclis’in iradesine darbe yapmak vardır.”

Her yerde temizlik yapıldığını belirten Ağbaba, ‘FETÖ’ ile en çok ilişkili olan kurumun AKP olduğunu belirterek şöyle konuştu: ” İddia ediyorum FETÖ ile en çok ilişkili olan kurum AKP’dir. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra, bu darbe girişimine destek veren, bu örgütle ilişkide olan insanlar görevden alınmaya başlandı. Cadı avı olmasın diye defalarca uyardık. Bir de bu işlerle ilgisi olmayan FETÖ ile en son ilişkisi olacak bir kuruma, eğitim kurumuna, Eğitim-Sen’de görevden alınmalar başladı. Yaklaşık 11 bin 500 öğretmen görevden alındı. Haklarında hiç bir soruşturma yok. Terörle ilişkili durumları yok. Resmen bir öğretmen kıyımı yapılıyor. Eğitim-Sen’in yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum.”

CHP, AYM’ye gidiyor

Grup Başkan Vekili Özel de, OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile kayyum atanamayacağını savundu: “Kendi sivil darbesini her geçen gün biraz daha oturtan AKP, bu adımları OHAL ve KHK’lar ile yapıyor. Bugün kullanılan yetki 1980 anayasası hükümete verdiği OHAL yasasını kullanılmamaktadır. O yetki, OHAL konusu ve süresiyle sınırlıdır. Burada kullanılan yetki, Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta ortaya koyduğu, 2011-2013 Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na AKP’nin önerilip, o masanın dağlımasına sebebiyet veren başkanlık sistemindeki başkanlık kararnamesidir. Meclis’in yasa çıkarmadığı konularda, ‘başkan kararname çıkarır ve bu kanun hükmündedir’ dediler. Bu yüzden o masalar dağıldı.”

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise parti olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi ve yurttaşları dayanışma içinde mücadeleye davet etti.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…