Askere YPG için 'vur emri'!

27 Ağustos 2016
Askere YPG için 'vur emri'!

Erdoğan rejimi, Antep katliamının hemen ardından IŞİD'e karşı savaş narasıyla, kamuoyunu aldatarak, aslında IŞİD'in Cerablus'tan çekilmesini sağlayarak, diğer islamcı-cihadcı teröristlerle bölgenin laik-demokratik güçlerine karşı savaşı gemişletiyor. Türkiye, PYD'nin Menbiç’i boşaltmasını talep ediyor .

Türkiye, ÖSO, Fetih Ordusu, Nusra Cephesi ve Ahrar’uş Şam gibi cihadçı teröristlere dayanarak, iYPG-J'nin içinde bulunduğu, Suriyeli Kürtler, Araplar ve Türkmenlerden oluşan laik-seküler halk güçlerinin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçlerine karşı savaşı genişletiyor.  

'Fırat Kalkanı' operasyonu sürerken 10 tank ve 50 askeri personel daha Suriye’ye giriş yaptı. Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre, askeri kaynaklar, Türkiye’nin “PYD-YGP, Menbiç’i boşaltmalı” görüşünün geçerli olduğunu vurguladı. Kaynaklar PYD’nin Menbiç’ten Cerablus’a doğru hareket etmesi halinde askerlere verilmiş “vur” emrinin geçerli olduğunu söylediler.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Suriye sınırını IŞİD’den temizlemek için Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) destek verdiği ‘Fırat Kalkanı’ harekâtı devam ederken askeri kaynaklar dün Cerablus’ta durumun genelde sakin olduğunu, arama-kurtarma ve mayınlı bölgeleri temizleme çalışmalarının devam ettiğini söylediler. Sınırdaki topçu birliklerinin kimi zaman hedefleri vurduğu, kimi zaman da “perdeleme atışı” yaptığı belirtildi.

Menbiç şartı

TSK’nın Suriye’deki varlığını sürekli değişen durum ve tehdit algılamasına göre güncellediği bildirildi. Bu güncelleme, ana bileşenini PYD’ye bağlı YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) elinde tuttuğu Menbiç için de geçerli. Türkiye’nin “PYD, Menbiç’i boşaltmalı. Menbiç eski durumuna dönmeli” görüşünün geçerli olduğunu ifade eden askeri kaynaklar, PYD’nin Menbiç’in kuzeyine, Gaziantep’in Karkamış ilçesinin karşısındaki Cerablus’a doğru hareket ettiğinin tespit edilmesi halinde, sınırdaki topçu birlikleri ile Suriye içinde bulunan birliklere verilmiş olan “Derhal vurun” emrinin geçerli olduğunu söylediler. 

Türk topçusu önceki gece Menbiç’in kuzeyine doğru tespit ettiği YPG hareketliliğine sınırdaki fırtına obüsleri ile karşılık vermiş ve YPG grubu etkisiz hale getirilmişti.

Suriye'de 40 tank, 380 personel

TSK, Suriye’deki varlığına dün 10 tank ve 50 kadar personel takviyesi yaptı. Böylece TSK’nın Suriye’deki tank sayısı yaklaşık 40’a, personel sayısı da 380’e yükseldi. Zırhlı personel taşıyıcı sayısının da 20 kadar olduğu öğrenildi. Takviyenin, hem ÖSO’nun El Bab, Gavureli ve Çobanbey’i kapsayacak şekilde Batı’ya doğru yapmayı planladığı harekâta destek hem de PYD’den gelebilecek karşı saldırıya daha etkin cevap verebilmek için yapıldığı değerlendirildi. Türkmenlerin de harekâtın Cerablus’tan Batı’ya doğru ilerlemesi halinde 2 bin kişilik güçle katkı vermeye hazır olduğu bildirildi.

BM’nin 51. maddesi uyarınca

Askeri kaynaklar, takviyenin neden yapıldığına dair değerlendirme yapmaktan kaçınırken, TSK’nın Suriye’de sınır güvenliğini sağlamak ve IŞİD unsurlarını bölgeden temizlemek için Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) destek amacıyla Suriye’de bulunduğunu söylediler. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da, “Terör örgütleri tarafından kullanılan ve Türkiye’nin sınır bölgesinde güvenlik riski doğuran Suriye kuzeyinde icra edilen harekâtın Türkiye’nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan Meşru Müdafaa Hakkı ile BM’nin DAEŞ (IŞİD) ile mücadeleye yönelik almış olduğu kararlar çerçevesinde sürdürüldüğü” vurgulandı.

Cerablus'tan sonra hedef YPG

Milliyet'ten Kenan Durukan'ın haberine göre, Cerablus’u tamamen denetim altına alan TSK desteğindeki Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kent çevresi ve köylerine yönelik kapsamlı harekâtı sürerken bölgede geniş bir çemberde denetimin sağlanması için kapsamlı planlama yapıldı.

Bölgedeki güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre, TSK desteğindeki Özgür Suriye Ordusu, Cerablus ve çevresinde güvenliği tam anlamıyla sağladıktan sonra Fırat nehrinin batısında konuşlanan YPG’nin silahlı gruplarının ilerlemesini durdurmak için harekete geçecek.

PYD’nin ilan ettiği kanton yönetimlerini birleştirerek bölgede yaşayan diğer gruplarla birlikte, “Rojava federasonu” oluşumunu engellemek amacıyla ilk etapta Menbiç’e ulaşan stratejik noktalar tutulacak, ardından Kobani ile Afrin kantonlarını birleştirmeyi amaçlayan Bab bölgesinden koridor açılmasının önüne geçilecek.

 Membiç ve Bab sınırına kadar

Bölgedeki bir kaynak, Cerablus operasyonunda 40 kilometrelik bir alanın kontrol altına alınmasının amaçlandığı, denetim altına alınacak alanın ise Kobani, Menbiç ve Bab sınırına kadar ulaşacağını aktardı.

Milliyet’in edindiği bilgiye göre, harekât merkezini Karkamış’ın girişindeki Kıvırcık köyü oluşturdu. Köyün altından açılan yoldan harekâtın birinci günü, aralarında büyük bölümü Türkmenlerden oluşan Sultan Murat Tugayları, Ahrar-u Şam ve El Nusra ile diğer muhalif gruplardan 800 savaşçı, 150-200 civarında özel kuvvetler geçti. İdlip, Azez ve Bayırbucak bölgesinden getirilen cihadcı Türkmenler, Cerablus kent merkezi ve çevresinde kontrolü sağlıyor.

Cerablus harekâtına ÖSO’nun eğitimli askerlerinin yanı sıra savaşmak için bölgeye gelen gönüllü Türkmen ve Arap muhalifler de katıldı. Savaşmak için bölgeye gelen gençlerin sayısının artması üzerine, Cerablus’a gönüllü savaşçı geçişi kesildi. Gönüllüler, “Şimdilik ihtiyaç yok” diyerek geri çevrildi.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…