YPG'den yeni açıklama: Kimse geri çekilmemizi isteyemez

25 Ağustos 2016
YPG'den yeni açıklama: Kimse geri çekilmemizi isteyemez

ABD ve Türkiye, YPG’yi Fırat Nehri’nin doğusuna dönmeleri konusunda uyarırken, YPG'den “Asla çekilmeyiz” açıklaması geldi.

ABD ve Türkiye, YPG’yi Fırat Nehri’nin doğusuna dönmeleri konusunda uyarırken, YPG’den yeni bir açıklama geldi.

Ankara’da bulunan ABD Başkan Yardımcısı Biden, “YPG, Fırat’ın doğusunda kalmazsa desteğimizi kaybedecek” açıklaması yaptı. 

"YPG VE SURİYE KUVVETLERİ NEHRİN ÖBÜR TARAFINA GEÇMEMELİDİR"

ABD Yardımcısı Joe Biden, "Kürt koridorunun oluşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? YPG ve PYD’ye destekleri biliniyor ABD’nin. Bu konuda ABD’nin görüşleri nedir?" sorusuna "YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına geçmemelidir" yanıtını verdi. Biden şunları söyledi:

''Türkiye sınırlarında ve birleşik Suriye’den ödün vermeyeceğiz. Hem Cerablus’ta ayarlamalarımız var, menbiç ile ilgili kararlarımız var. Oradaki elementlere açıkça haber verdik. YPG ve Suriye kuvvetleri nehrin öbür tarafına geçmemelidir ve onlar hiçbir şekilde geçerlerse ve buna bağlı kalmadıkları takdirde, hiçbir zaman Amerika’dan desteklenmeyecekler.''

OPERASYON IŞİD'E KARŞI YAPILMIŞ GİBİ GÖRÜLSE DE ASIL MESAJ PYD'YYE

Operasyonu değerlendiren uzmanlar ise IŞİD’in bölgedeki askeri varlığının bir süredir çok zayıf olduğuna dikkat çekerek, asıl mesajın IŞİD’e değil PYD’ye verildiğini belirtti. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Behlül Özkan, Cumhuriyete şunları söyledi:

Bu operasyon IŞİD’e karşı yapılmış gibi görülse de baktığımız zaman IŞİD’in orada çok cüzi miktarda bir askeri gücü kalmıştı. Bu bağlamda askeri olarak IŞİD’e karşı muazzam bir operasyon değil bu. IŞİD aslında o bölgede aylardır bulunuyor. Niye bu operasyon aylardır yapılmıyor da IŞİD’e karşı şimdi yapıldı diye sormak lazım. Bunun sebebi de PYD’nin Fırat’ın batısına geçmesi, Türkiye’yi Arap Ortadoğusu’ndan kopartacak Kürt koridorunu kurmaya 90 km kalması. Bu bağlamda da alarm zilleri çalmış olacak ki haftalar öncesinden Ankara’da, Suriye’deki Esad rejimi Rusya, İran ile mutabık kalınarak ABD’nin de onayını alınarak bu koridorun yürümesinin önüne geçilmesi için yapılmış bir operasyon. Bu operasyonun yapılabilmesi için Türkiye’nin Rusya ile ki Rusya Suriye’nin hava sahasını koruyan güç, mutlaka mutabık kalmış olması gerekiyor. Rusya ile mutabık kalınması, Esad rejimi ve İran ile de mutabık olunmasını akla getiriyor. ABD’nin mutlaka onayının olduğunu eklemek gerekiyor. İlk etapta muhtemelen Türkiye Rusya ile Esad rejimi ile Cerablus üzerinden mutabık kalıyorsa, Türkiye’nin desteklediği muhalif unsur kısmında Halep’te Esad rejimine karşı olan savaşı durdurmaları gerekiyor.

Orada mutabık kalıp diğer tarafta savaşmak olmayacağı için büyük ihtimal bu büyük mutabakatı, Halep’i de içine alan mutabakatı içermesi olası. Tabii ki de Halep’in Esad rejimi tarafından tekrar geri alındığı, muhaliflerin Cerablus’u kontrol ettiği PYD koridorunun birleşmesinin engellendiği gibi bir mutabakattan bahsediyoruz. Ancak masada sağlanan mutabakatlar, uluslararası ilişkilerde sahaya uygulanmaları bazen sorunlarla veya uygulanamama gibi sorunlarla karşılaşabiliyor. Onu zaman gösterecek.

PYD, ABD'NİN TALEBİNE MEYDAN OKUDU

Hürriyet'in haberine göre YPG Sözcüsü Redur Xelil, Türkiye’nin operasyonu IŞİD’e değil, Kürtlere karşı yaptığını iddia ederek, Fırat’ın batısından çekilmeyeceklerini ve hiç kimsenin kendilerine bu dayatmada bulunamayacağını söyledi. Xelil, “Kimse bizim kendi topraklarımızdan geri çekilmemizi isteyemez” dedi.

Dün Ankara’da Başbakan Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen ABD Başkan Yardımcısı Biden, “YPG, Fırat’ın doğusunda kalmazsa desteğimizi kaybedecek” açıklamasında bulunmuştu.

Türkiye destekli ÖSO güçleri, Fırat Nehri boyunca güneye doğru ilerledi. YPG’nin omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) de kuzeye ilerleyerek, ÖSO’nun önünü kesmeye çalıştı. Lübnanlı El Meyadin TV’nin haberine göre, ÖSO ve SDG arasında çatışma çıktı. Muhalif kaynaklara göre SDG güçleri Türk topçusunun ateş açmasıyla Ayn el-Beyda’dan çekilmek zorunda kaldı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…