TSK'nin Cerablus operasyonu başladı

24 Ağustos 2016
TSK'nin Cerablus operasyonu başladı

TSK Müşterek Özel Kuvvetleri ve koalisyon hava kuvvetleri Suriye'ye harekat başlattı. Keklice civarında iş makinaların yol açtığı ve mayınların temizlendiği öğrenildi. Bölgede çok sayıda tank bulunuyor. Kara harekatının başlaması bekleniyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı IŞİD'in kontrolündeki Cerablus bölgesine yönelik harekât başlatıldı. TSK, unsurlarınca saat 04.00 sıralarında başlayan harekâtla,Cerablus bölgesindeki IŞİD'e yoğun top atışlarının yapıldığı belirtiliyor. Kolalisyon güçlerinin hava desteği sağladığı belirtilirken askeri kaynaklar, saat 06.08'de başlayan hava harekatına Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16'lar iştirak ettiğini açıkladı.

AA operasyonun hedeflerine dair olarak "Sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor. Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor" ifadelerini kullandı. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) de Cerablus'a operasyon başlatıldığı duyurdu.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Cerablus bölgesine terör örgütü (IŞİD) DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Askeri kaynaklar: Şu anda bir kara harekatı başlamış değil

Askeri kaynaklar, harekatın amacının sınır güvenliğini sağlamak, IŞİD ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek vermek ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak olduğu belirtildi.

Askeri harekat kapsamında ilk olarak saat 04:00 sıralarından TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı, saat 04:05'de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makinaları geçitler açılmaya başlandı, saat 05:45'te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu atışlar sonucunda tespit edilen toplam 63 hedefe 224 atım yapıldı.

İlk hava harekatının ise saat 06:08'de başladı. saat 06:08, saat 06:10 ve saat 06:30 hava harekatlarının yapıldığı belirtildi. Askeri kaynaklar ayrıca şu an için kara harekatının başlamadığını ve geçit açma faaliyetleri devam ettiğini belirtti.

CNN Türk'ün aktardığı bilgilere göre operasyonda ikinci aşama kara operasyonuyla başlayacak.

'Bordo bereliler Suriye'de'

Öte yandan, NTV, TSK özel kuvvetleri unsurlarının, sınır bölgesinden sızma harekatıyla Suriye topraklarına girdiğini aktardı. Bordo Bereliler, kentin bazı yerlerinde IŞİD'in direncini kırmaya yönelik nokta operasyonlar düzenledi.

Reuters: Bir grup Türk özel kuvveti kuzey Suriye'ye girdi 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Müşterek Özel Kuvvetleri ve koalisyon uçakları tarafından Suriye’nin Cerablus kentinden IŞİD’i temizlemek için başlatılan operasyon dünya medyasına da yansımaya başladı. Ankara henüz kara birliklerinin Suriye'ye girmediğini vurgularken, Reuters ise ismini vermediği üst düzey bir Türk yetkiliye dayanarak "Bir grup Türk özel kuvveti kuzey Suriye'ye girdi" ifadesini kullandı.

Associated Press (AP)'nin aktardıklarına göre,Türkiye Başbakanlık Ofisi Türk ordusunun ABD liderliğindekikoalisyon desteğinde Suriye sınırını IŞİD'den temizlemek için operasyon başlattığını açıkladı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre 500 Suriyeli muhalif sınırın Türkiye tarafına yığıldı. (Ankara'ya göre PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD tarafından liderlik edilen) Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yetkilisi Nasır Hac Mansur, Cerablus'a girmeye hazırlanan güçler arasında "Türk özel kuvvetlerinin yanı sıra teröristlerin de bulunduğunu" öne sürdü. SDG, "doğrudan veya dolaylı işgal planlarına karşı ülkeyi savunmaya hazır olduğunu" açıkladı. 

BBC’nin operasyon haberine göre ise sınırda 1500 Suriyeli muhalif savaşçı var.

 

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…