Bu saldırı stratejik bir eylem

22 Ağustos 2016
Bu saldırı stratejik bir eylem

Eski Antep belediye başkanı ve HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan, 'Azez’in düşmesinden sonra IŞİD’in bir intikam eylemi yapmasının beklendiğini ve bu eylemi de en rahat Gaziantep’te yapacağının bilindiğini' söyledi. ''Alevi yerleşim merkezi Düztepe’de değil de, Kürt hemşehrilerimizin yaşadığı Akdere Mahallesinde yapması bir intikam eylemi olduğunu düşündürüyor”

Gaziantep denince ilk akla gelen isimlerden biri Celal Doğan. Yıllarca Güneydoğu’nun bu sanayi kentini belediye başkanlığını yapmış. Göç alan şehrin ilçe ve mahallelerinin demografik yapısını iyi biliyor. “IŞİD, eylemlerini neden Gaziantep’te gerçekleştiriyor, bu şehri hedef almasının amacı ne?” sorularını yönelttiğimiz HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan, “En kolay orada yapabilir. Çünkü artık hükümetin yıllarca IŞİD’i bölgenin yaramaz ve öfkeli çocukları olarak görmesi neticesinde Gaziantep IŞİD’in lojistik üssü haline geldi. İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerin eylem planlarını bile buradan yönetiyor” dedi.

Cumhuriyet'ten Miyase İlknur'un haberinde, Doğan’a göre, Gaziantep’te Akdere Mahallesi’ndeki düğün evinin seçilmesi de tesadüfi değil. Bu mahallenin çoğunlukla Siirt, Pervari ve Vanlı yurttaşların yerleşim yeri olduğuna dikkat çeken Doğan, Azez’in düşmesinden sonra IŞİD’in bir intikam eylemi yapmasının beklendiğini ve bu eylemi de en rahat Gaziantep’te yapacağının bilindiğini söyledi. Doğan, “IŞİD, eylemini mesela bu mahallenin hemen yakınındaki Alevi yerleşim merkezi Düztepe’de yapmıyor mesela. Kürt hemşehrilerimizin yaşadığı Akdere Mahallesinde yapması bir intikam eylemi olduğunu düşündürüyor” şeklinde konuştu.

Öyle bir yerleştiler ki...

IŞİD’in Gaziantep’te yıllardan beri üslendiğini ve hükümetin de bunu seyrettiğini belirten Doğan, eylemlerin bu şehirde yapılmasının ve planlanmasının arka planına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

“Suriye’de daha iç savaş çıkmadan radikal İslamcı unsurlar Gaziantep’te cirit atmaya başlamıştı. IŞİD’in Suriye’ye en yakın şehir olması, hem sınırdan giriş çıkışların kolay, hem de lojistik ihtiyaçların sağlanabileceği bir şehir olması nedeniyle Gaziantep IŞİD’in yuvalanması için en ideal yerdi. Bir de Gaziantep, Halep’e en benzeyen şehir. O nedenle hem IŞİD hem de Suriyeli göçmenler için Gaziantep tercih edilmiştir. IŞİD, Türkiye’yi hedef almadan önce hükümet hem muhalefet hem de sivil toplum örgütleri tarafından uyarıldı. Ama hükümet IŞİD’i öfkeli masum gençler olarak lanse etmeyi tercih etti. Bu terör örgütü izlenmedi, giriş çıkışları önlenmedi. Savcılığın IŞİD militanlarını teknik takibe alınması yönündeki talebi de Sulh Ceza hakimliğine takıldı. Savcının talebini reddeden hakim şu anda FETÖ soruşturması nedeniyle tutuklandı. IŞİD, Gaziantep’e öyle yerleşti ki, artık çok rahat hareket edebiliyor. İstediği zaman bu şehirde eylem yapıyor istediği zaman İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropollerdeki eylemlerini Gaziantep’ten planlayıp yönetebiliyor.”

Cenazede birleşemedik

Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişiminden sonra sağlanan “Yenikapı Ruhu”nun birleştirici ve kapsayıcı olmadığını öne süren Doğan, bu birlikteliğin politikaları birbirine benzeyen üç partinin birlikteliği olduğunu ve toplumun bir kesiminin dışlandığını vurguladı. Gaziantep’teki eylemde yaşamını yitirenlerin cenazelerine devlet protokolünün katılmamasını da eleştiren Doğan, “Ölülerimizi bile birlikte kaldıramadığımız bir ortamda hangi birlikten, dayanışmadan söz edebiliriz?” sorusunu yöneltti.

Ana akım medyanın bile HDP’yi dışladığını, dünkü eylem nedeniyle kendilerine hiç bir mikrofon uzatılmadığından ve kendilerinin basın organlarını aramalarında da muhatap bulamadıklarından yakınan Doğan, “Bu anlayışla ne Kürt, ne Alevi ne de radikal İslamcı terör meselesi çözülemez” dedi.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…