'Yenikapı’da Cumhuriyetimizi ve tam demokrasiyi savunacağım!'

6 Ağustos 2016
'Yenikapı’da Cumhuriyetimizi ve tam demokrasiyi savunacağım!'

CHP MYK’dan Kılıçdaroğlu’nun mitinge katılması ve konuşması kararı nasıl çıktı? --“O meydanda birilerinin demokrasiyi savunması gerekiyor. Birilerinin, darbecilerden hesap sorulurken hukukun içinde kalınması gerektiğini anlatması gerekiyor.'' 

Cumhurbaşkanı’nın Yenikapı mitingi davetine daha önce “katılmayacağı ancak heyet göndereceği” yanıtını veren Kılıçdaroğlu, yoğun ısrarlar üzerine kararını revize etti. Dün toplanan CHP MYK’dan Kılıçdaroğlu’nun mitinge katılması ve konuşması kararı çıktı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın ısrarlı çağrıları üzerine, yarın yapılacak Yenikapı mitingine katılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce yaptığı davete “bizzat katılmayacağı ancak heyet göndereceği” yanıtını veren Kılıçdaroğlu, önceki gün gelen yoğun ısrarlar üzerine kararını revize etti.

Kılıçdaroğlu’nu önceki gün ilk olarak Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nüket Hotar başkanlığındaki bir heyet ziyaret etmiş, ardından Başbakan Binali Yıldırım telefonla arayarak Kılıçdaroğlu’nu yeniden Yenikapı’ya davet etmişti. Hem Yıldırım hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmalarında da Kılıçdaroğlu’na çağrılarını yinelemişti.

Bunun üzerine kararını yeniden gözden geçireceğini ifade eden Kılıçdaroğlu’nun talimatı doğrultusunda MYK üyelerine önceki gece “Saat 11.00’de MYK’mız Yenikapı mitingi gündemli toplanacaktır” mesajı iletildi.

İki saati aştı

Alınan bilgilere göre iki saati aşan MYK toplantısında Kılıçdaroğlu, “Mitinge katılmanın da mitinge katılmamanın da siyasi avantajları ve dezavantajları olacaktır. Elbette gidilebilir, gidilmeyebilir de” diyerek MYK üyelerine görüş sordu. MYK üyelerinin önemli bir bölümü de siyasi bir karar verileceği mesajını vurgulayarak, Erdoğan ve Yıldırım’ın çağrısından sonra karar değiştirilirse bunu açıklamanın zor olabileceğini, hükümet kanadının CHP’nin mitingde olmasını bu kadar ısrarlı istemelerinin sebebini anlamlandıramadıklarını iletti.

‘Yalnızlaştığı için’

Bazı MYK üyeleri, Kılıçdaroğlu’nun mitinge katılmasına ihtiyaç duyulmasında bozulma eğilimi gösteren ekonomi, Avrupa’da yalnızlaşan Ak Parti iktidarı ve Erdoğan’ın en yakınındakilerin dahi darbe girişiminin içinde olması nedeniyle kendisini “yalnız” hissetmesinin etkili olduğu ifade edildi. Bir MYK üyesinin, “Batı, yaşananların bir darbe girişiminden ziyade, Erdoğan’ın kendi otoritesini artırmaya yönelik bir manipülasyon olduğunu düşünüyor, bu nedenle CHP’ye güven artırmak için ihtiyaç duyuyor” değerlendirmesini ilettiği belirtildi.

Toplantıda MYK üyeleri, il ve ilçe başkanlarından, çoğunluğu merkez sağ kökenli seçmenlerden, iş adamlarından, esnaf odaları ve meslek odalarından yoğun telefon aldıklarını, mitinge katılımın olumlu olacağı değerlendirmelerinin kendilerine iletildiğini aktardı.

Tarihi görüntü

Bunun üzerine söz alan Kılıçdaroğlu’nun, “1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı sürecinde ve 1989’da Bulgaristan’da Türk soydaşların zulüm çektiği süreçte bütün siyasi liderlerin katılımıyla mitingler gerçekleştirildi. 15 Temmuz’dan sonra yaşananlar da bu şekilde değerlendirilmesi gereken süreç. Aslında binlerce kişiden oluşan bir heyeti gönderme kararı almıştık ama ben gitmeyince sanki CHP olarak mitinge destek vermiyormuşuz gibi bir algı yaratılıyor. Bu sebeplerle meydanda tarihi bir görüntü verilecek olması önemli olacaktır” ifadesini kullandığı belirtildi.

Kılıçdaroğlu’nun, “O meydanda birilerinin demokrasiyi savunması gerekiyor. Birilerinin, darbecilerden hesap sorulurken hukukun içinde kalınması gerektiğini anlatması gerekiyor. Oraya gidilmeyince sanki bir şeyler eksik kalacakmış gibi geliyor. Gidip orada CHP’nin duruşunu, KHK’lardan duyduğu rahatsızlığı, OHAL sürecini anlatmamız gerekiyor” ifadesini kullandığı kaydedildi. Kılıçdaroğlu’nun ısrarlı taleplere icabet edilmesi gerektiğini ifade ettiği, mitinge katılımının Erdoğan ve hükümeti meşrulaştırmak için bir adım olmadığını anlattığı belirtildi.

‘Yıldırım’ı arayacağım’

Kılıçdaroğlu’nun katılma kararını bizzat Başbakan Binali Yıldırım’a telefonla ileteceğini anlatırken, “Orada, bazı hassasiyetlerimizi dile getireceğim. Darbeye siyasetin tüm unsurlarıyla karşı çıktığını hatırlatacağım. HDP’yi 15 Temmuz’dan bu yana dışlama kararı alınmasını doğru bulmadığımı, HDP’nin son 1 yıldır aldığı siyasi kararlarının önemli bir bölümüne benim de karşı çıktığımı, ancak HDP’nin darbe karşıtı bir mitingden dışlanmasının HDP’ye oy veren kitlede duygusal bir kopuş yaratabileceği düşüncemi ileteceğim. HDP’nin yöneticilerini cezalandırırken, vatandaşların cezalandırılmaması gerektiğini ifade ederken, ‘HDP’nin dışlanması bize beyan ettiğiniz niyetlerle uyumlu değil’ diyerek, HDP’yi davet etmeniz gerektiği konusunda bir kez daha rica edeceğim” bilgisini paylaştı.

Öte yandan bazı MYK üyelerinin katılma kararının içini sindirmediği, buna rağmen alınan parti kararı gereği bu kararı eleştirmeyecekleri ifade edildi.

Böke açıkladı

Toplantıda, bu kararı kimin açıklaması konusunda da görüş alışverişinde bulunuldu, Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke’nin kararı açıklaması kararlaştırıldı. Böke, toplantı sürerken gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kamuoyunun yaptığı çağrılar dikkate alınarak MYK’mız detaylı bir değerlendirme yaptı. Bu değerlendirmeler sonucunda, Genel Başkanımızın mitinge katılmasına karar verilmiştir. Genel Başkanımız ayrıca birazdan Başbakanı arayarak, kararla ilgili görüşlerini kendisiyle detaylı biçimde paylaşacaktır” ifadesini kullandı.

‘Tek yol kurucu değerler’

Twitter hesabından mitinge ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, “Ülke birliğine kastedenlere karşı durabilmek darbeye verilecek en iyi cevaptır. 7 Ağustos’ta Demokrasi ve Şehitler Mitingi’nde olacağım. Darbeleri yok etmenin tek yolu cumhuriyetin kurucu değerlerini diriltmektir. Birliğimizi sağlayan bu değerler Yenikapı’da haykırılmalıdır! CHP, her zaman halkın sesine kulak vermiştir. Ülkemizin geleceği için, Yenikapı’da Cumhuriyetimizi ve tam demokrasiyi savunacağım!” ifadelerini kullandı.

Meriç Tafolar / Milliyet

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…