Sovyet istihbarat başkanı: İsyancıların Atatürk’e karşı olup olmadığını araştırınız

5 Ağustos 2016
Sovyet istihbarat başkanı: İsyancıların Atatürk’e karşı olup olmadığını araştırınız

SSCB'nin ilk istihbarat servisi Çeka'nın Başkanı Feliks Dzerjinski’nin, 1925 yılında Sovyet karşıtı güçlerin Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e karşı faaliyetler yapıp yapmadıklarının araştırılmasını istediği ortaya çıktı.

Aleksandr Yakovlev Vakfı’nın sitesinde yer alan tarihi bir arşiv belgesine göre, dönemin istihbarat kurumu Çeka'nın Başkanı Dzerjinski, Güney Kafkasya’da olası bir isyanın önlenmesi için kendi yardımcısı Vyaçeslav Menjinski’ye talimatta bulunuyor. 28 Şubat 1925 yılı tarihli ve 1002 nolu belgede Çeka Başkanı, Gürcistan başta olmak üzere Güney Kafkasya’da isyancılar ile ilgili İstanbul ve Paris bağlantıların incelenmesi gerektiğine işaret ediyor. Dzerjinski, “Kuşkusuz, isyan hazırlığı yapılıyor. Onların ileştim ve yolları için önlemler alınmalı. Onların Kemal’e (Osmanlı Halifeliği ve İngiltere için) karşı olup olmadığıyla ilgili kanıtlar bulmamız mümkün mü ve diplomatik yollarla Monarşist ve Gürcülerin (Sovyet karşıtı güçler) İstanbul ve Türkiye’den sınırdışı ettirebilir miyiz? Onların ulaşım araçlarını, silah depolarını ve gideceği güzergahları ele geçirebilirmiyiz?” ifadelerini kullanıyor.

Nezavisimaya Gazeta gazetesi yazarı Sergey Vladimirov daha önce bir yazısında Atatürk döneminde istihbarat alanında Ankara ve Moskova arasında iyi işbirliği bulunduğunu ifade etmişti./ Sputnik

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…