Adalar’daki fayton terörizmine kim dur diyecek?

3 Ağustos 2016
Adalar’daki fayton terörizmine kim dur diyecek?

Hem atlar hem insanlar ölüyor. Her yıl ortalama 400 at fayton terörizminin kurbanı oluyor!

Adalar tüm Türkiye’nin tepkisine rağmen hâlâ fayton işkencesinin önüne geçecek bir uygulamaya başlamadı. Bunun belediye açısından en büyük nedeni faytonların kaderi hakkında karar alma yetkisinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olması. İnsanların bir kısmı sırf kendini taşıtıp keyif yapmak için atları köle olarak kullanmayı, onları kırbaçlamayı, günde 18 saat çalıştırmayı, hamile atların da çalıştırılarak yavrularını yollarda doğurmasını normal karşılıyorlar. Size anlatacaklarım var. Tabii sizler o kötü yürekli ve bencil insanlardan değilseniz…

Her yıl ortalama 400 at fayton terörizminin kurbanı oluyor!

Her yıl ortalama 400 at fayton mafyasının bitmek tükenmek bilmeyen para hırsı ve caniliği yüzünden canından oluyor. Doğduklarından beri eğitim adı altındaki işkenceye ve insan, araba, yük taşıma zulmüne maruz kalan dilsiz hayvanlara her gün her saat faytoncular tarafından zulüm ediliyor.

Yılda 400 at! Yani faytoncuların para hırsı için her yıl 400 tane yaşamak isteyen can katlediliyor.

Faytonculara defalarca alternatifler sunuldu. Mesela elektrikli/akülü faytonlar var. Bunlar doğa dostu. Üstelik sessizler. Fakat faytoncuların sistemi öyle oturmuş ki en ufak para kaybındansa atların canını kaybetmesini yeğliyorlar.

Ada halkı faytonculardan bıkmış

Adalılar faytoncuların kabalıklarından ve kibirliliklerinden öyle bıkmışlar ki halkın yüzde 95’ i faytoncularla muhatap olmamak için akülü motosiklet ve araçlara geçmişler. Halk medeniyet olarak faytoncuların ilerisinde ve atlara işkence etmek yerine elektrikli araçlar kullanıyor.

Geçtiğimiz yıllara kadar faytoncular, fayton karşıtı kampanyanın Adalar’ı imara açmak için yapılan bir oyun olduğu yalanını yayarak Ada halkının desteğini arkalarına alıyordu. Oysa sahile yapılan yapılar faytonlar olsa da olmasa da imara açılabildiğini göstermiş ve bunun sonucunda faytoncuların “Fayton karşıtı eylemciler IBB’nin adamı, faytonları iptal ettirip buraya otomobil sokmaya çalışıyorlar, otomobil olunca da Kartal’dan buraya yol yapacaklar ve Ada’yı mahvedecekler” şeklindeki yalanları da boşa çıkmış oldu.

 

Bunun dışında fayton karşıtı gösterilerin ve kampanyaların çevreci, ekolojist, şehirleşmeye ve betonlaşmaya karşı olan kimseler tarafından örgütlendiğini ve sürekli işkence ve zulüm altında olan atların çığlığı olmaktan başka bir amaç taşımadığını da artık gördüler. Ada halkı saygısız, herkese küfür edip sokaklardaki insanlara ve turistlere nasıl davranması gerektiğini söyleyen ve istediklerini yol ortasında tekme tokat döven bu mafyatik kimselerden bıkmış durumda. Artık bir faytoncu, akülü aracı ile giden bir Ada’lıya “Çekil ulan yoldan” diye bağırdığında halktan “Terbiyeni takın zorba herif” gibi cevaplar alıyor.

Fayton hem atları hem insanları öldürüyor

Her yıl Adalar’da olan kazalarda insanlar ve atlar ölüyor. Geçtiğimiz aylarda 16 yaşında ve sarhoş bir faytoncu, bir kadını ezerek hastaneye kaldırılmasına neden oldu. 2013, 2014 yıllarında ölümler oldu. Bu ölenlerden bazıları turist olduğu için kendi ülkelerinde haber yayıldı. Bunun üzerine gelen turistler faytonlardan ve faytonculardan uzak durmaya başladı.

Adalar’a gelen Arap kökenli turistler de faytonu tercih etmiyor. Daha önce Arap turistleri döven faytoncular Arap turistlerden gelen paradan da oldular. Faytoncuların kendilerini dövdüklerini kendi ülkelerinde haberleştiren turistler Adalar’a gelen turistleri faytoncular konusunda uyarıyorlar. 

Çiftli bisikletleri yasaklattılar

Büyükada’da çiftli bisikletler birkaç senedir yasak. Adanın simgesi olan çiftli bisikletler, sevgililer çiftli bisiklet keyfi yapamasınlar da birlikte yol kat etmek için faytona mecbur kalsın diye yasaklatıldı. Faytoncuların Adalar’da seçimler için büyük oy kapasitesi var ve bu sayede bazı uygulamaları değiştirtebiliyorlar.

Çiftli bisikletlerde hiç ölüm olmamasına rağmen ve faytonlarda binlerce at ve 10’a yakın insan ölümü olmuş olmasına rağmen Adalar belediyesi çiftli bisikletlerin ölümlere neden olabileceği nedeni ile yasaklamıştı. Çiftli bisikletle ilgili hiç ölüm olmazken Adalar’da her yıl faytoncuların öldürdüğü insanlar ve hayvanlar haber olmaya devam ediyor.

Sizler de faytonlara binmeyi reddederek ve çevrenizdeki insanları buna karşı bilinçlendirerek atlara zulümden gelen paranın azalmasını sağlayabilir ve faytoncuların taşlaşmış kalplerine merhametin ne olduğunu hatırlatabilirsiniz. Hayat paradan değerlidir.

adalar fayton zulmu

Kaynak: Gaia Dergi

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…