‘Rus helikopterinin düşürülmesinin sorumlusu Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’

2 Ağustos 2016
‘Rus helikopterinin düşürülmesinin sorumlusu Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’

RUSYA İLE NORMALLEŞME SUYA MI DÜŞÜYOR? - Suriye'nin kuzeydoğusundaki İdlib vilayetinde Rus hava güçlerine ait Mi-8 tipi helikopterin düşürülmesini değerlendiren Politics First dergisinin editörü Dr. Marcus Papadopoulos, 5 kişilik mürettabatın ölümünden Fetih Ordusu’na destek veren ülkeleri sorumlu tuttu.

Sputnik’e yaptığı açıklamada, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar’ın bu grubu desteklediğini belirten Papadopoulos, “Bundan bir şüphem yok. Ellerinde gelişmiş silahlar var. Burada tanklar, diğer zırhlı araçlar, tanksavar silahlardan ve uçaksavar füzelerden bahsediyoruz” dedi.

'TÜRKİYE, EN BÜYÜK DESTEKÇİLERİNDEN BİR TANESİ'

Yaşananlardan Fetih Ordusu kadar, onları destekleyen Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın da sorumlu olduğunu belirten Papadopoulos, “Bu grubun politik ve finansal destekçileri Suudi Arabistan ve Türkiye. Her ne kadar Ankara İslamcı terörist grupları destekleme politikasını yeniden değerlendiriyor olsa da, Türkiye Halep’te defalarca sivilleri bombalayan Fetih Ordusu’nun en büyük destekçilerinden bir tanesi" diye konuştu.

'ABD TERÖR LİSTESİNE ALMAZ'

Rus Mi-8 tipi helikopterin düşürülmesinin Fetih Ordusu’na yönelik yabancı desteği azalmasına sebep olmasının düşük bir ihtimal olduğunu kaydeden Papadopoulos, “Çünkü ABD’liler Suriye’de birçok farklı İslamcı teröristi destekliyor. ABD’nin Fetih Ordusu’nu terör örgütü listesine alması olası değil” ifadelerini kullandı.

**

Sputnik'in belirttiğine göre, sosyal medyada yer alan videolarda, düşen helikopterin enkazının çevresinde cesetlerin bulunduğu görülürken, çevredekilerin bazılarının da ‘Allahu Ekber’ diye bağırdığı duyuluyor. Bir diğer videoda ise Rus pilota ait olduğu belirtilen bir cesedin yerde sürüklendiği görüntüler yer alıyor. Rus mürettebata ait eşyalara dair birçok fotoğraf da sosyal medyada paylaşılıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın helikopterin düşürüldüğünü belirttiği İdlib’in kuzey bölgesi, El Nusra, Ahrar’uş Şam ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı devirmek isteyen ‘muhalif’ grupların çatı örgütü Fetih Ordusu’nun kontrolünde bulunuyor. ABD destekli Özgür Suriye Ordusu’yla müttefik olduğunu açıklayan ittifak, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan tarafından destekleniyor.

El Nusra, uzun zamandır Rusya, ABD ve BM tarafından terör örgütü olarak kabul edilse de, aynı durum Ahrar’uş Şam için geçerli değil. ABD, bir süredir Rusya’dan gelen Ahrar’uş Şam’ın terör örgütü listesine alınması talebini engellemeye çalışıyor.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…