Dışişleri Bakanlığı Halep'te cihatçıların kuşatılmasından kaygılı!

29 Temmuz 2016
Dışişleri Bakanlığı Halep'te cihatçıların kuşatılmasından kaygılı!

Suriye Ordusunu Halep'te cihatçı grupları abluka altına alması ve operasyon öncesi sivillerin tahliyesi için çağrı yapmasına tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı, durumun 'hazin, ibret verici ve kabul edilemez' olduğunu savundu.

Suriye ordusu ve müttefikleri, Halep kentinin doğusunda cihatçı işgalindeki bölgelere giden tüm ikmal yollarını kesti ve çeteleri tamamen kuşatma altına aldı. Kuşatmanın tamamlanmasının ardından bir açıklama yapan Suriye ordusu, Halep’te bulunan tüm silahlı kişilerin silahlarını bırakarak şehri güvenli bir şekilde terk edebileceği veya burada kalabileceklerini duyurdu. Rusya da Şam yönetimiyle birlikte Halep’te başlatacakları ‘insani operasyon’ kapsamında üçü siviller, biri de silah bırakmaya karar veren militanlar için olmak üzere 4 koridor oluşturulacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı: Hazin, ibret verici, asla kabul edilemez

Suriye ordusunun Halep'te cihatçı çeteleri kuşatması ve operasyon öncesi siivillerin zarar görmemesi için tahliye edilmesi kararına tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı ise Halep'teki kuşatma hakkında, "Hazin, ibret verici ve asla kabul edilemez." açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığından, Halep'in Suriye rejimi ve destekçileri tarafından çatışmaların durdurulması anlaşması ile terörle mücadele kisvesi altında kuşatma altına alınmasının, "hazin, ibret verici ve asla kabul edilemez" olduğu bildirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Halep'in şehir merkezinin doğusunun rejim ve destekçilerinin yoğunlaştırdığı saldırılar sonucunda bir süredir fiilen abluka altında olduğu belirtildi.

Açıklamada, Halep'in doğu bölgesinin Suriye'nin diğer kısımlarıyla kalan tek tedarik güzergahının da kapanmasıyla tamamen kuşatma altına girmesinin "derin infial" yarattığı savunuldu.

Rejim ve destekçilerinin, Suriye sorununa siyasi çözüm bulunması yolundaki çabalara yönelik "samimi" olmadığının ve askeri yöntemlerle sonuç aradığının belirtildiği açıklamada, Halep'in kuşatılmasının çatışmaların durdurulması anlaşması ile terörle mücadele kisvesi altında gerçekleşmiş olmasının da "hazin, ibret verici ve asla kabul edilemez" olduğu bildirildi.

Başta Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası camianın hızlıca harekete geçerek bu insanlık ayıbını ortadan kaldıracak güçlü ve anlamlı adımlar atması çağrısı yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Halep’e yönelik, sivilleri ve sivil altyapıyı da hedef alan hava saldırıları derhal durdurulmalıdır. Halep’te ve Suriye’nin diğer bölgelerinde kuşatma altında yaşayan birkaç milyon sivili insanlık dışı koşullara mahkum eden bu uygulamalara derhal son verilmeli, buralardaki nüfusun can güvenliği ve insani yardıma kesintisiz ve koşulsuz erişimi BM gözetiminde bir an önce sağlanmalıdır. Emsali bulunmayan bu zalim uygulamaların rejim ve destekçilerinin Suriye’de insanlığa karşı işledikleri suçlara yeni ve dünya durdukça hatırlanacak bir halka eklediği unutulmamalıdır."

Öte yandan Musul'da IŞİD'e yönelik operasyon sırasında sivillerin tahliye edilmesine tepki göstermeyen Dışişleri Bakanlığı'nın Halep'te aralarında El Nusra ve ÖSO gibi cihatçı gruplara yönelik kuşatma için yaptığı bu açıklama dikkat çekti.

Kaynak: ABC

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…