Darbe girişimini ne zaman öğrendi? Erdoğan'ın sözlerindeki saat farklılıkları

28 Temmuz 2016
Darbe girişimini ne zaman öğrendi? Erdoğan'ın sözlerindeki saat farklılıkları

 Darbe girişiminden sonra Erdoğan'ın gerek kendi açıklamarı arasında ve gerekse bu açıklamalarla genelkurmay'ın ve MİT'in açıklamaları arasında çelişkiler varlığını koruyor. Bu da darbe girişiminin bir sümülasyon olup olmadığı kuşkusunu artırıyor..

HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü, darbe girişiminden simülasyon olarak bahsediyor. Kürkçü şöyle diyor:

Tayyip Erdoğan'ın alelacele, mutlaka bir kanal bularak sokaklara çıkılması yönündeki telkini yapmak için çırpınmış olması, bizzat darbee simülasyonunun bir parçasıdır. '' Böyle bir durumda reis bizzat çağrı yapmadıkça sokaklara dökülünmeyecektir'' veya ''Bizzat reis çağrı yaptığında sokağa çıkılacaktır'' gibi bir arka planın olması gerekir ki, karşı koyma hareketi zaten o noktadan sonra başlamıştı.  AKP'nin darbe karşıtı hazırlığı yoksa, kitlenin bu kadar hızlı organize olabileceğini düşünmek için ben bir neden göremiyorum.

İkinci nokta, bu karşı koyuş esasen sivil bir süreç olarak cereyan etmedi. Görünen şudur: karşı koyma mekanizmaları içinde Emniyet müdürlükleri ve karakollar, üs olarka işlev gördü. Devletin silahlarını istismar eden darbeciler karşı AKP'liler, devletin başka silahlarını kullanan güçlerle yan yana yürüdü..

AKP bilinçli bir şekilde bu sürece müdahil oldu. Keşke herkes AKP kadar bilinçli hareket etseydi! Gerek CHP, gerke diğer politik güçler durumu dışarıdan izledi. Bu süreçte etkin olunamadığı için AKP, btün hasılatı toplsmış vre hanesine yazdırmış oldu.

***

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, kuşkuların bazılarını soru önergesine dönüştürüp dile getirdi..

 1. Dr. Murat Emir, 15 Temmuz askeri darbe kalkışması konusunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da söylediği ‘istihbarat sıkıntısı’nın kaynağı olan Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) ilişkin yanıt bekleyen soruları Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Emir, darbe girişimini, başladığı saatten 4 saat önce öğrendiği ortaya çıkan MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın, darbecilerin asıl hedefi konumundaki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bilgilendirmemesine dikkat çekerek, Fidan hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığını sordu.

2. "Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bir grup askerin, 15 Temmuz günü darbe girişiminde bulunmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ne zaman öğrendi?" Bu soru Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarındaki çelişkili ifadeler nedeniyle hala net olarak yanıtlanmış değil. TSK'den gelen açıklamalar ise kafalardaki karışıklığı daha da arttırdı.

Haber görseliHaber görseli3. DARBE GİRİŞİMİNDEN 5 GÜN ÖNCE: 11 TEMMUZ - OKLUK KOYU 

Tarih 11 Temmuz 2016... TSK içindeki bir grup askerin darbe girişiminde bulunmasından 5 gün önce, Cumhurbaşkanlığı konutunun da da bulunduğu Gökova Körfezi'ndeki Okluk Koyu, İngiliz Limanı ve Değirmenbükü Mevkii'ndeki tüm yatların yerleri, Sahil Güvenlik ekiplerinin kontrolünde değiştirildi. Koydaki bu hareketlilik Cumhurbaşkanı Re

cep Tayyip Erdoğan'ın buradaki Cumhurbaşkanlığı Konutu'nda tatil yapacağı yorumlarına yol açtı.

4. DARBE GİRİŞİMİNDEN 48 SAAT ÖNCE: ERDOĞAN'IN NEREDE OLDUĞU BİLİNMİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz'daki kanlı darbe girişiminden önce 48 saat boyunca bir demeç vermemiş, nerede olduğuna dair bir bilgi edinilememişti. Erdoğan'ın 11 Temmuz günü hareketliliğin yaşandığı Okluk Koyu'nda değil, Marmaris'te bir otelde olduğu ortaya çıkmıştı.

Darbe girişimi gecesinde Marmaris’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında olan AKP Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, "Darbeciler Tayyip Bey'in Okluk Koyu’nda kaldığını zannetmişler. Orada zaman kaybetmişler. Otele geldiklerinde 45 dakika önce Tayyip Beyi göndermiştik" demişti.

5. iLK AÇIKLAMA FACETIME'DA

Türkiye, kanlı darbe girişiminin ilk saatlerini yaşarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk canlı yayınına katılmıştı. Gazeteci Hande Fırat'ın 'facetime' aracılığıyla yayına taşıdığı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin cumhurbaşkanı ve başkomutanı olduğunu söylemişti.

Haber görseli

6. DARBE GİRİŞİMİ GECESİ, ATATÜRK HAVALİMANI: ÖĞLEDEN SONRA ÖĞRENDİM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişimi sırasında Marmaris'ten ayrılarak uçakla İstanbul'a geldi. Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin karşısına çıkan Erdoğan burada, darbe girişimini ne zaman öğrendiğine dair ilk kez bilgi verdi. Erdoğan konuşmasında, "Öğleden sonra bir hareketlilik mevcuttu" dedi.

Haber görseliHaber görseli

7. 18 TEMMUZ... CNN INTERNATIONAL YAYININDA ERDOĞAN: SAAT 20.00 CİVARINDA BİR HABER ALDIM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın darbe girişimini öğrendiği saate ilişkin çelişkili açıklamaları, 18 Temmuz 2016 günü CNN International kanalında katıldığı televizyon yayınıyla başladı. CNN'deki yayınında, darbe girişimi sırasında ailesiyle birlikte Marmaris'te tatilde olduğunu anlatan Erdoğan, "O gece saat 20.00 civarında bir haber aldım, bazı bölgelerde gelişmeler olduğunu öğrendim. Biz de harekete geçmeye karar verdik" diye konuşmuştu.

8. 19 TEMMUZ... TSK: SAAT 16.00'DA MİT TARAFINDAN BİLGİ VERİLDİ...

Türk Silahlı Kuvvetleri, darbe girişimine ilişkin ilk açıklamasını 19 Temmuz günü yapmıştı. TSK'nin açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aksine farklı bir saate yer verilerek, "15 Temmuz Cuma günü saat 16.00’da MİT tarafından bilgi verildi, komuta kademesinin Genelkurmay’da toplantı yaptı" denildi. Açıklamada, Karargah'ta yapılan toplantı sonrası ikinci bir emre kadar hiçbir askeri aracın havalanmaması, tankların dışarı çıkarılmaması talimatı verildiği bilgisine yer verildi.

9. 20 TEMMUZ... EL CEZIRE YAYININDA ERDOĞAN: ENİŞTEM HABER VERDİ

Erdoğan'ın darbe girişimini ne zaman öğrendiğine dair en çok konuşulan açıklaması ise El Cezire kanalındaki sözleri oldu. Darbe girişiminden 4 gün sonra, 20 Temmuz 2016'da El Cezire yayınına katılan Erdoğan, TSK içindeki hareketliliği 'eniştesinden' öğrendiğini söylemişti. Erdoğan, açıklamalarından "Açık ki burada bir istihbarat zaafiyeti var" ifadelerine de yer vermiş, bu sözler Türkiye'nin gündemine oturmuştu.

10. DARBE GİRİŞİMİNİN 10'UNCU BİR FARKLI AÇIKLAMA DAHA

Erdoğan'ın açıklamalarındaki çelişkiler kafalarda soru işaretleri oluştururken, darbe girişiminden tam 10 gün sonra bir kez daha farklı bir açıklama geldi. Cumhur

başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte tatilde olan damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, CNN Türk canlı yayınında, "O akşam enteresan bir akşamdı. 9 civarı birlikte masada oturuyorduk. İlk telefon enişteden geldi" dedi.

11. 21 TEMMUZ... REUTERS YAYININDA ERDOĞAN: SAAT 4, 4 BUÇUK CİVARINDA ENİŞTEMDEN TELEFON ALDIM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Temmuz 2016 günü Reuters'a yaptığı açıklamada ise bambaşka bir ifade kullandı. Saat 4, 4 buçuk civarı kendisin arayan eniştesinin, Beylerbeyi civarında hareketlilik olduğunu, köprüye girişlerin engellendiğini söylediğini aktardı.

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…