Erdoğan yakalanan hangi Cemaatçi askerleri kurtarmaya çalıştı?

26 Temmuz 2016
 Erdoğan yakalanan hangi Cemaatçi askerleri kurtarmaya çalıştı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cemaat'le ittifak yaptığı süreçte "ne istediniz de vermedik" dediği örneklerden biri de Cemaat'i kurtarmak için yaptığı hamleler...

15 Temmuz darbe girişimi sonrası, TSK'da Cemaatçilerin tasfiyesi başladı.

Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cemaat'le ittifak yaptığı süreçte "ne istediniz de vermedik" dediği örneklerden biri de, Cemaat'i kurtarmak için yaptığı hamlelerdi.

Şöyle ki...

Cemaat Türkiye'de gücünü adım adım büyütürken, eski Sovyet Cumhuriyetlerinde ABD ajanı olarak görülüyor ve takip ediliyordu. Kimi zaman da operasyona uğruyor, bu durumda ise Erdoğan devreye girerek Cemaat için ricacı oluyordu. 

Buna ilişkin çarpıcı bir belge Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan'ın kaleme aldığı "Mahrem" kitabında yer alıyor. ABD'li diplomatların not ettiğine göre Azerbaycan Ordusu'nda Cemaatçi askerler yakalandığında, Erdoğan onları kurtarmak için elinden geleni yapıyordu.

Mahrem'de ilgili bölüm şöyle anlatılıyor:

"13 Mart 2009 tarihli ve yine Bakü Büyükelçisi Anne Derse imzalı belge, 'Azerbaycan-Türkiye: Hâlâ Tek Millet, İki Devlet mi' başlığıyla bir sorgulamada bulunuyor. Kriptoda Gülen Cemaati de bir yer tutuyor. Azerbaycan Hükümeti’nin dış kaynaklı İslami etkilere karşı düşmanca bir yaklaşım geliştirse de, Gülen Cemaati’ne gösterdiği müsamahanın sebebinin Türkiye ile ilişkileri olduğu söyleniyor.

Ancak, 'Azeri Hükümeti grubun faaliyetlerini yakından izliyor' denildikten sonra, yine 2006 yılındaki Cemaat operasyonunu Erdoğan’ın durdurduğundan söz ediliyor. Fakat bu kez Erdoğan’ın kurtaramadığı bir ekip hakkında da bilgi veriliyor:

'(...) Türkiye Başbakanı Erdoğan, Devlet Başkanı Aliyev’le yaptığı bir görüşmede Çağ Öğretim adına araya girmiş. Erdoğan, Aliyev’den Azerbaycan Ordusu içerisinde gizli kapaklı toplantılar düzenleyen, Türkiye’den ilham almış dinci bir kliğin bazı üyelerinin serbest bırakılmasını istediğinde aynı başarıyı gösterememiş (...)'"

Evet, Erdoğan 2006 yılında Cemaat adına devreye girerek okullarını kurtarıyor. Ancak Azerbaycan Ordusu içindeki Cemaat yapılanmasınının hapiste olan üyelerini kurtarmaya gücü yetmiyor.Nereden nereye!

kaynak: ABC gazetesi

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…