Demirtaş: Kenan Evren yasalarıyla darbeye karşı mücadele edilmez

23 Temmuz 2016
Demirtaş: Kenan Evren yasalarıyla darbeye karşı mücadele edilmez

'BİZ TANKLARIN ÖNÜNDE DURDUĞUMUZDA BU GENERALLER KAHRAMAN, BİZ HAİNDİK' --“Gözaltı süresinin 30 güne çıkarılması zaten bir işkencedir” HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “OHAL darbeci zihniyetin ürünüdür. Asker darbe yapsaydı OHAL ilan edecekti, işkenceler yapacaktı, AİHS'i askıya alacaklarını duyuracaklardı. Kenan Evren yasalarıyla darbeye karşı mücadele edilmez. Derhal bu yanlıştan vazgeçelim” ifadelerini kullandı.

Demirtaş HDP'nin "Darbelere hayır demokrasi hemen" sloganıyla düzenlediği mitingde açıklamalarda bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın konuşmasından satırbaşları şöyle :

'DEMOKRATLIĞINIZI BELİRLEYEN ŞİMDİ YAPTIKLARINIZDIR'

"Askeri cuntaya karşı çıkmak demokratik olmak için yeterlidir ama sadece karşı çıkarak demokrat olmuyorsunuz. Darbe tehlikesi ortadan kalktıktan sonra ortaya koyduğunuz tutum demokrat olup olmadığınızı belirler. Sağcısı da solcusu da darbe karşı çıkar. Demokrat olup olmadığınızı belirleyenler şimdi yaptıklarımızdır.

'İLK BAŞTA MGK’YI TERK EDİN'

Nelerin darbeye yol açtığını tartışmazsak, yeniden bu darbe teşebbüsleri ortaya çıkacaktır. İşte bugünkü iktidarın anlamak istemediği budur. Kenan Evren'in anayasasından kurtulmak yerine yargıyı elinize geçirmenin hesabını yaptınız.
Siz MGK toplantısı yapıyorsunuz ya o darbe ürünüdür işte. Bu ya saflıktır ya da gözü dönmüşlüktür. Darbe ile mücadele mi etmek istiyorsunuz biz yanınızdayız. İlk başta o MGK'i terk edin. Darbecileri 14 yıl kucağınızda büyüttünüz, haberiniz olmadı.

'OHAL DARBECİ ZİHNİYETİN ÜRÜNÜDÜR'

OHAL darbeci zihniyetin ürünüdür. Sen nasıl bir darbe ile mücadele yöntemi ortaya koyuyorsun da OHAL'in devreye sokuyorsun. Asker darbe yapsaydı OHAL ilan edecekti, işkenceler yapacaktı, AİHS'i askıya alacaklarını duyuracaklardı. Bunlar da aynısını yapıyor. Bu şekilde darbe ile mücadele edilir mi? Darbe ile mücadele etmek hukukla olur.

'DEMOKRASİ VE ÖZGÜRLÜKLERİ GELİŞTİRELİM'

Darbe ve cuntaya karşı gerici uygulamalarla mücadele edilemez. Toplumdaki kutuplaşmayı tetikleyecek üslupla darbe ile mücadele edemez. Madem ki bu toplum el ele vermeye başladı, gelin bunu fırsata çevirelim. Demokrasi ve özgürlükleri geliştirelim. Buradan ucuz hesap ve kurnazlıklar peşinde koşulmamalıdır.

'CİZRE'DE SUR'DA TANKLARIN KARŞISINDA DURAN BİZDİK'

Bak Cizre'ye gönderdiğiniz toplar tanklar, Şırnak'a, Sur'a gönderdiğiniz tank ve topların başındakilerin hepsi darbeci çıktı. Kim gönderdi? Davutoğlu'nu hatırlayan var mı? 4C sözleşmesi ile işten çıkardılar.

Cumhurbaşkanı, 'Uzaktan atışla bütün şehri yok edin' diyordu. Biz ne yapıyorduk, tankın önünde duruyorduk. Bu darbecilerin tanklarının, toplarının karşısında Sur'da, Cizre'de ilk başta biz durduk. Biz tankların önünde durduğumuzda bu generaller kahramandı, biz haindik. Daha bir kaç ay önceydi.

'BİZİM ÜZERİMİZE TANKI SÜREN SİZDİNİZ'

Erdoğan'ın kulağına bunlar fısıldadı. 'Tankla topla bunları bitiririz' dediler. Anlatmaya çalıştık, 'ülke adım adım tehlikeye gidiyor' dedik. Bizim üzerimize tankı sürdünüz. Bir ay önce bu kitle alanlara çıktığında ücretsiz su dağıtmıyordunuz, ücretsiz su sıkıyordunuz. Kimse özür diledi mi sizden. Gülen için bunlar meydanlarda ağlıyordu. Biz siyaset alanında olmayalım diye her şeyi yaptılar.

'CUMHURBAŞKANI HALKA ÖZELEŞTİRİ VERMELİ'

Darbe ile yüzleşmek için bunları konuşmak zorundayız. Ülkenin Cumhurbaşkanı yöneticileri halkın önüne çıkıp, öz eleştiri vermek zorundalar. Bunları 'biz buraya getirdik' demeleri lazım. En çok oy alanları rektör yapmadılar, kendi istediklerini zorla üniversitelerin başına getirdiler. Şimdi de gözaltına alıyorlar.

‘FETHULLAH GÜLEN’İN DUASINI ALMAYANI HAKİM SAVCI YAPMADILAR’

Fethullah Gülen'in duasını almayanları savcı hakim yapmadılar. Unuttuk mu o günleri. En az on defa anlattım bunları. 'Siz bizi tutukluyorsunuz ama bunlar size darbe yapıyor' dedim. Öcalan anlata anlata dilinde tüy bitti.

'TOPLUM MÜZAKARE VE BARIŞ İSTİYOR'

Meydanlarda alanlarda duygusallıktan gruplar idam istiyoruz diyebilirler, sen bir de geri kalan kesimi de dinle. Geri kalan kesim de barış, müzakere istiyor. Radikal İŞİD kafalıların söylemlerine fırsat vermeyeceksin. Provokasyona gelmemelisin.

Sokağa çıkan gruplar, CHP'li, MHP'li, HDP'li gruplar düşüncelerini açıklamakta özgürdür. Nasıl dün cemaatle kol kola girmek sizi bu hale getirdi. Bugün İŞİD'lilere dikkat etmelidir AKP'liler.

'ÖCALAN İLE GÖRÜŞMELERİN ÖNÜNÜ AÇIN'

15 Temmuz gününe kadar yapılan hataları bir bir masaya yatırabiliriz. Halk bizden barış istiyor. Öcalan ile görüşmeleri engelleyeceğinize görüşmelerin önüne açın. Yeni bir demokratik fırsatın önünü açmalıyız. Konuşarak, yeniden çözüm sürecine dönerek, diyalogu kurabiliriz. Herkes yeniden gelişmeleri masaya yatırmak zorundadır.

'KENAN EVREN YASALARI İLE DARBEYLE MÜCADELE EDİLMEZ'

OHAL süresi uzatılmamalıdır. Madem OHAL'i devlete karşı ilan ettiniz halka da barış ve demokrasiyi ilan edin de inanalım. Sokaklar muhalefete kapatılırsa sadece iktidara taraf olanlara açılırsa bu tutarsızlıktır.

Bunu yaparsanız o zaman darbeye karşı olanlar da, saraya karşı olanlar da alanlara çıkar. 'Ben darbecilerle mücadele ediyorum' adı altında cemaat sempatizanlarını da mağdur edersen yanlış yaparsın. Basın yayın organları üzerinde top yekün bir yasaklamaya gidilme ihtimali var. Buna karşı dikkatli olunmalıdır.

Gözaltı süresinin 30 güne çıkarılması zaten bir işkencedir. Darbeye karşı Kenan Evren yasaları ile mücadele edilemez. Derhal bu yanlıştan vazgeçelim.

'HURŞİT KÜLTER NEREDE?'

Cizre'de, Sur'da, Nusaybin'de işlenen suçların hangi siyasetçilerin eliyle yapıldığı ortada. O kentleri yakıp yıktınız da, 40 bin darbeciyi bir gecede bulabildiniz de, Şırnak'ta kaybedilen Hurşit Külter arkadaşımızı aylardır bulamadınız.

'GELİN TOPLUMSAL UZLAŞIDA BULUŞALIM'

Gelin toplumsal bir uzlaşıda buluşalım. Kürt sorununda silahsızlanmaya barışa gidecek ortamı yaratalım. Gelin bu ülkenin işçilerine, emekçilerine özgürlüğünü verelim. Gelin bunu yapalım ki bu ülkede darbelerin olmayacağını tüm dünyaya anlatalım.

Özgürlük isteyen herkesle omuz omuza yürümeliyiz. Bizler İzmir'de, Diyarbakır'da alanlara çıkarak, demokratik haklarımızı almaya devam etmeliyiz. Bizim AKP'ye oy vermiş kişilerle sorunumuz olamaz. AKP'lilerden farkımız var. O sadece AKP'yi korumak istiyor, biz ise tüm Türkiye'yi korumak istiyoruz."

(Kaynak: DİHA)

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…