Darbe girişimi ardından 28 bin 212 kişi açığa alındı!

19 Temmuz 2016
Darbe girişimi ardından 28 bin 212 kişi açığa alındı!

Başbakanlık, MİT, MEB ve üniversitelerde 17.134 kişiye görevden el çektirildi..

Başbakanlık'ta 257 personelin 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak görevden uzaklaştırıldığı ve kimliklerine el konulduğu bildirildi. Öte yandan Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) pasif görevde bulunan 100 personel görevden alındı.

Türkiye'de 15 Temmuz 2016 akşamı gerçekleştirilmek istenen darbe girişiminde 208 kişi şehit oldu. Kanlı darbe girişiminde bin 491 kişi yaralandı. Darbeci askerlerden 24'ü öldürülürken, 50 darbeci asker de yaralandı.

Sokakları kan gölüne çeviren girişim sonrasında Türkiye genelinde büyük operasyonlar başladı.

19 Temmuz 2016 saat 16.30 itibariyle düzenlenen operasyonlarda açığa alınan, uzaklaştırılan ve tutuklananların sayıları şöyle:

TUTUKLANANLAR: 412

AÇIĞA ALINAN HAKİM-SAVCI: 2735

AÇIĞA ALINAN KAMU GÖREVLİSİ: 1500

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILAN İÇİŞLERİ PERSONELİ: 8777

16.47 YÖK, ÜLKE GENELİNDE 1577 DEKANIN İSTİFASINI İSTEDİ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), bütün devlet ve vakıf üniversitelerinin dekanlarının istifasını istediğini açıkladı. Buna göre, 1577 dekanın istifası istendi, bunların 1176’sı devlet, 401’i ise vakıf üniversitelerinde görev yapıyor. 

16.21 MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI 15.200 PERSONELİNİ AÇIĞA ALDI

16.08 RTÜK'TEN KANAL KAPATMA KARARI

RTÜK, darbe girişiminde bulunan 'Fetullahçı Terör Örgütü' (FETÖ) ile iltisaklı, ilişkili ve destek içinde olduğu tespit edilen tüm radyo ve televizyon kuruluşlarının bütün yayın hak ve lisanslarını oybirliğiyle iptal etti.

15.59 ZONGULDAK'TA ERDOĞAN'A HAKARET VE DARBE GİRİŞİMİNE DESTEKTEN GÖZALTI 

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan Hasan K., sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği ve darbe girişimine destek veren paylaşımlar yaptığı suçlamasıyla gözaltına alındı.

AA'nın haberine göre, Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan Hasan K., sağlık kontrolünün ardından emniyete getirildi.

Hasan K.'nın ifadesinin alınmasının ardından adliyeye sevk edileceği öğrenildi.

15.50 ANKARA'YI VURAN 6 UÇAK DİYARBAKIR 8. ANA JET ÜSSÜ'NDEN HAVALANDI

15.37 KURTULMUŞ: DARBE GİRİŞİMİNİN ARDINDAN 9322 KİŞİ HAKKINDA YASAL SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, darbe girişiminin ardından 9322 kişi hakkında yasal sürecin devam ettiğini söyledi.

Ankara'da bir grup gazeteci ile bir araya gelerek 15 Temmuz akşamı gerçekleşen darbe girişimine ilişkin soruları yanıtlayan Kurtulmuş, "Darbe girişiminin amacı iç savaş da dahil olmak üzere kaos ve siyasi türbülans yaratmaktı… Bu girişimin ardından 9322 kişi hakkında yasal süreç devam ediyor. Bu kişilerin bazıları yakalandı, bazıları adli kontrol altında, bazıları halen serbest" dedi.

15.33 DARBE GİRİŞİMİ İLE İLGİLİ ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASINA YÖNELİK GÖRÜŞMELER HAFTAYA

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, darbe girişimi ile ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin görüşmelerin, önümüzdeki hafta yapılacağını bildirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, darbecilerin Meclise yönelik saldırılarının aynı zamanda millet iradesine karşı bir kalkışma olduğunu belirtti.

Naci Bostancı, "Birçok yere saldırıda bulundular ama Meclis kritik önemdeki yerlerin en başında geliyor. Bütün millete saldıramayacaklarına göre, onun sembolik makamına yaptıkları saldırılarla, kendi iradelerini dayatmaya kalktılar. Böyle bir girişimi, Meclis'in soruşturması kadar rasyonel bir şey olmaz. Elbette Meclis bir komisyon kurarak bunu soruşturacaktır" dedi.

Diğer partilerle bu konuya ilişkin gereken müzakereleri yaptıklarını ifade eden Bostancı, Meclis'te bulunan bütün partilerin, bu darbe girişiminin araştırılmasına yönelik araştırma önergelerini verdiklerini kaydetti.

Bostancı, "Haftaya görüşmelerini yapacağız ve Araştırma Komisyonunu kuracağız" diye konuştu.

15.24 100 MİT ÇALIŞANI AÇIĞA ALINDI

15 Temmuz darbe girişiminin ardından devlet kurumlarındaki görevden almalar devam ediyor. Bu kapsamda Milli İstihbarat Teşkilatı'nda (MİT) pasif görevde bulunan 100 personel görevden alındı.

13.46 BOZDAĞ: GÜLEN'İN YAKALANMASINI ABD'DEN TALEP ETTİK

Gülen'in iadesi için dosyanın teşekkülü lazım, tamamlandıktan sonra ayrıca bu da ABD'ye iletilecek. Gülen'in iade talebiyle birlikte geçici yakalanması ve tutuklanmasını ABD'den talep ettik. Hakkında yeterli delil istemediğiniz kadar var, darbe teşebbüsünün ispata hacet yok. Bütün bilgiler ve deliller Gülen'in talimatı ve onun istemesi üzerine organize edildiğini gösteriyor. İfadeler çok açık, aramalarda elde edilen deliller var, bunlar bu işin gerçek yüzünü ortaya çıkarıyor.

‘İDAM TALEBİNİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ'

Halkımızın idam cezasının getirilmesi yönünde talepleri var, bu konuyla ilgili çalışmalar yapıldıktan sonra değerlendirilecek. Milletimizin mesajlarına hep önem verdik, idam talebi mesajını görmezden gelmemiz beklenemez.

13.32 ERDOĞAN'IN YAVERİ GÖZALTINDA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın havacı yaveri Yarbay Erkan Kıvrak, Antalya'daki bir otelde sahte kimlikle yakalanıp Ankara'ya gönderildi. Antalya'da gözaltında 3 subay bulunurken, 2 jandarma subayı da açığa alındı.

13.26 BM'DEN İDAM CEZASI AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komiseri Zeid Raad el Hüseyin, Türkiye'ye hukukun üstünlüğünü uygulama çağrısı yaparak, başarısız kalan darbe girişimi sonrası hakim ve savcıların toplu olarak işten çıkarılmasına dair 'ciddi endişeler' olduğunu söyledi. Zeid ayrıca idam cezasının geri getirilmesinin "Türkiye'nin uluslararası insan hakları yükümlülüklerinin ihlali olacağını" belirtti.

13.24  Başbakanlık'ta 257 personelin görevden uzaklaştırıldığı ve kimliklerine el konulduğu bildirildi. Görevden uzaklaştırılan personelden 230'unun raportör, 19'unun uzman, 6'sının müşavir, 2'sinin hukuk muşaviri olduğu belirtildi.

13.16 15 Temmuz gecesine ait yeni görüntüler ortaya çıktı.

13.13 GENELKURMAY'DAN DARBE GİRİŞİMİ AÇIKLAMASI

 Genelkurmay Başkanlığı darbe girişimiyle ilgili 2 sayfalık bir açıklama yayınladı. Açıklamada "Bunu yapmaya kalkışanların TSK ile alakası yoktur" denildi.

13.09 KORGENERAL İYİDİL GÖZALTINDA

Darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Kara Kuvvetleri EDOK Muhabere ve Muhabere Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil gözaltına alındı.

12.39 TOBB EŞ ZAMANLI ORTAK BİLDİRİ YAYINLADI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde 81 ildeki 365 oda ve borsanın başkanı, Türkiye'nin birliğine ve demokrasiye karşı gerçekleştirilen darbe girişimine tepki için eşzamanlı ortak bildiri yayınladı.

11.46 EPDK 25 PERSONELİ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRDI

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bünyesinde görev yapan ve Gülen cemaati ile bağlantısı olduğu tespit edilen 25 personel görevinden uzaklaştırıldı. EPDK'nın Gülen cemaati ile çalıştığı belirlenen linsanslı enerji şirketleri ile ilgili de gerekli adımları atacağı öğrenildi.

11.32 KOSOVA'DAN DARBE İÇİN GELDİĞİ İDDİA EDİLEN ALBAY GÖZALTINDA

Kosova'da güvenliği sağlamakla görevli NATO önderliğindeki çok uluslu barış gücü Kosovo Force (KFOR) atanan Tanju Poshor'un izin alarak Türkiye'ye geldiği darbe girişimden Ankara'da aktif rol oynadığı öne sürüldü. Hürriyet'ten Toygun Atilla'nın haberine göre, Tanju Poshor'un çıkan çatışmalarda yaralandığı ve GATA'da bulunduğu belirtildi.

11.23  Gazeteci Evren Dede, Yunanistan'ın Dedeağaç (Alexandroupoli) kentine  kaçan 8 darbeci askerin, siyasi sığınma talepleri nedeniyle İltica Komisyonunda mülakata alınmaya başladığını duyurdu.

10.51 VALİ MUTLU GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILAN İSİMLER ARASINDA

 

09.40 Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde sabaha karşı gözaltına alınan 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmali Gürgen, sevk edildiği mahkemece serbest bırakıldı.

08.51 MOODY'S TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNU İNCELEMEYE ALDI

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu ‘düşüş için' incelemeye aldı. Türkiye ekonomisinin yatırım yapılabilir olduğunu ancak darbe girişiminin ardından ekonomik açıdan etkilenme potansiyeline sahip olduğunu kaydeden Moody's, Türkiye'ye yönelik ekonomik büyüme beklentilerini yüzde 3'e düşürdü.

ABD İLE UÇAK SEFERLERİ TEKRAR BAŞLADI

08.15 Darbe girişiminin ardından ara verilen ABD uçak seferleri, THY'nin 'TK 003' sefer sayılı İstanbul-New York uçuşuyla tekrar başlatıldı.

John F. Kennedy (JFK) Uluslararası Havaalanı'na saat 06.45'te gerçekleşen uçuş öncesi, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar 226 numaralı kapıda, görevliler tarafından yolculara çiçek ve çeşitli hediyeler verildi.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…