Demirtaş ve Kılıçdaroğlu Suriyeli mülteciler için referandum istedi

12 Temmuz 2016
Demirtaş ve Kılıçdaroğlu Suriyeli mülteciler için referandum istedi

 Demirtaş'tan Erdoğan'a Suriyeli çağrısı: Buyur referanduma götür. ''Sakın ola ki sokakta gördüğünüz dilencilik yapmak zorunda kalan, sokakta yatmak zorunda kalan Suriyelilere ırkçı bir gözle bakmayın. Onların evlerini başına yıkanlar bu işin müsebbibi."

Konu ile ilgili referandum yapılmasını öneren CHP lideri, partisinin grup toplantısında şöyle konuştu: "TOKİ konutlarını vereceğim diyorsun. Suriye'de yanan, yıkılan evler var. AB'den yardım alarak onları yapalım. Hiç kimse dedesinin, babasının bulunduğu toprakları terk etmek istemez. Savaş nedeniyle zorunlu kaçış, ne yapsınlar? Zaten sonra Suriyeliler kendiler döner. İlla yapacağım diyorsan, o zaman gel kardeşim bir referandum yapalım şu millete soralım hodri meydan. Vatandaş Suriyeliye kızıyor. Bu yanlış. Suriyeliye niye kızıyorsun? Suriyeliyi başına musallat eden hükümete kızacaksın."

‘TOKİ'LERE YERLEŞTİRECEĞİM DEMEK HANGİ KANUNA, HANGİ PROGRAMA UYGUN OLUR?'

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, partisinin TBMM'deki grup toplantısında konuştu. Demirtaş, İkinci Dünya Savaşı'nda yaşananların bir benzerinin bugünlerde Şırnak'ta yaşandığını savunarak, kürsüden operasyonlardan sonra kentte çekilen fotoğrafları gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriyelilere vatandaşlık verilmesine yönelik açıklamasını eleştiren Demirtaş, şöyle konuştu: "Suriyelileri iç politika malzemesi olarak kullanıyorlar. Buna bir defa Cumhurbaşkanının kendisi karar veremez. Böyle bir yetkisi de yok. Çok güveniyorsan kendine buyur referanduma götür bakalım. Halk ne düşünüyor. Halkı ikna etmeden, milliyetçiliği kışkırtarak bir kez daha Suriyeli kardeşlerimize karşı ırkçı şoven dalgayı büyüterek meseleyi çözemezsiniz. Bizim somut önerilerimiz var. Mültecilerin yararlandığı uluslararası mülteci hukuku diye bir şey var. Suriyeli kardeşlerimiz bundan yararlanamıyor, neden? Batıdan gelenler iltica edilebilir, mültecidirler ama Türkiye'nin doğusundan gelenler mülteci sayılmazlar. Anlaşmaya coğrafi bir sınır şerhi konmuş. Türkiye'nin bu şerhi kaldırması lazım. Mülteci olduğunuz zaman haklarınız olur. Mülteci olarak kabul edildikten sonra bunların insani koşullarda yaşayabileceği yerleşim birimlerinin oluşturulması lazım. Mülteci hukukundan yararlandıkları sürece tüm haklardan yararlanabilmelidir."

Türkiye'de sığınmacıların mülteci statüsüne getirilmesini ve Göç Bakanlığı kurulmasını öneren HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti: "Mülteci hakkı tanındıktan sonra arzu eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına başvuru yapabilir. Bu kriterleri taşıyanlar vatandaşlığa kabul edilir. Ben Suriyelileri vatandaş olarak alacağım TOKİ'lere yerleştireceğim demek hangi kanuna hangi programa uygun olur? Bu kadar basit mi bu iş ya? 'Aralarında avukatlar, doktorlar var' diyor. Seçecek bir de. Haşa karpuz seçer gibi Suriyeli seçecek. Sen Suriyelinin diplomasıyla uğraşacağına önce kendi diplomanla uğraşsaydın onu bir çözseydin daha iyiydi. Ülkedeki gelir adaletsizliği, yoksulluk işsizlik o kadar patlama noktasına gelmiş ki Suriyelileri vatandaş alalım dediğinize şovenizmi, ırkçılığı kışkırtacağınızı bilesiniz. Sakın ola ki sokakta gördüğünüz dilencilik yapmak zorunda kalan, sokakta yatmak zorunda kalan Suriyelilere ırkçı bir gözle bakmayın. Onların evlerini başına yıkanlar bu işin müsebbibi."

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…