Yusuf: Suriye’nin parçalanmasına izin vermeyeceğiz

11 Temmuz 2016
Yusuf: Suriye’nin parçalanmasına izin vermeyeceğiz

Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclisi Demokratik Federal Sistemi Eş Başkanı Hediye Yusuf,  ''Suriye’de tüm Suriye halkı özgürce yaşayabilir. Suriye’nin parçalanmasına izin vermeyeceğiz. Suriye’nin demokratikleşmesini istiyoruz.'' dedi.

PYD, YPG ve Demokratik Suriye Güçleri’nin de parçası olduğu Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclisi Demokratik Federal Sistemi Eş Başkanı Hediye Yusuf, Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeler ve federasyon ile ilgili Sputnik’e konuştu.

‘FEDERAL SİSTEMİMİZ DEVLETÇİ BİR SİSTEM DEĞİL’

Suriye’nin kuzeyinde federasyon ilan etmelerinin amacının ‘bölgedeki sorunları çözmek ve demokrasiyi pekiştirmek’ olduğunu söyleyen Yusuf şunları söyledi: “Baas zulmünden halkımızı korumak için federasyon ilanını gerçekleştirdik. Suriye ve bölge halkının sorunlarının çözülmesi için bu ilanı gerçekleştirdik. Kuzey Suriye ve Rojava halkı baskılar nedeniyle hiçbir zaman kendi kültürünü, sanatını yaşayamadı. Ortak bir yaşam ve hakların kardeşliği içi bu federasyon ilanına ihtiyaç vardı. Bir de Suriye çözümünü federal bir sistemle yönetilmesinde gördük.”

“Bizim federal sistemimiz devletçi bir sistem değil” diyen Yusuf, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bakıyoruz ki dünyanın birçok bölgesinde uygulanan federal sistemlerde insanlar ortakça, bir ülkenin sınırları içerisinde rahatça yaşayabiliyor. Suriye’de tüm Suriye halkı özgürce yaşayabilir. Suriye’nin parçalanmasına izin vermeyeceğiz. Suriye’nin demokratikleşmesini istiyoruz. Suriye halkı ortak yaşam ve renklilik içinde yaşamalı.”

‘KOBANİ, AFRİN VE CEZİRE KANTONLARI FEDERASYONA BAĞLI OLACAK’

PYD’nin ilan ettiği Kobani, Afrin ve Cezire kantonlarının Kuzey Suriye ve Rojava Federasyonuna bağlı olacağını söyleyen Yusuf: “Kantonlar federal sisteme göre şekillenecek” dedi.

“Suriye’de altı yıldır bir devrim var” ifadelerini de kullanan Yusuf şöyle konuştu: “Biz demokratik özerklik yönetimini Kobani, Cezire ve Afrin’de ilan etmiştik, dolaysıyla da demokratik özerklik konusunda bir tecrübemiz olmuştu. Kobani ve Cezire kantonlarımız birbirine kavuştu. Kobani ile Afrin kantonunun birleşmesi için de girişimler, çabalar var. Ve bunun gerçekleşmesi durumunda Kuzey Suriye’nin bölgeleri birbirine kavuşmuş olacak.”

‘SURİYE’NİN KUZEYİNDE ÖZGÜRLEŞTİRİLEN ALANLAR İSTERLERSE FEDERAL SİSTEME DAHİL OLABİLİR’

“Sistemimiz sadece Afrin, Kobani ve Cezire kantonlarını değil, Suriye’nin kuzeyini kapsıyor. Suriye’nin kuzeyinde yer alan ve özgürleştirilen alanlar isterlerse federal sisteme dahil olabilirler” diyen Yusuf,  Şimdiye kadar kuzey Suriye bölgesinin 4’te 3’ünü özgürleştirdik. Diğer bölgelerin özgürleştirilmesi için de çabalar var, çatışmalar sürüyor. Menbiç’in özgürleştirilmesi ve Afrin’e ulaşmak için çatışmalar devam ediyor. Suriye’nin kuzeyi federal sistemimizin sınırlarıdır.”

‘FEDERAL SİSTEMİMİZİ TANIYAN OLMADI’

Yusuf, bugüne dek herhangi bir ülkenin Rojava ve Kuzey Suriye Federasyonu’nu tanıyıp tanımadığına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi: “Kuzey Suriye halkı için şimdiye kadar mücadele eden biz olduk. Kobani’ye saldırılar olduğunda rejim hiç birşey yapamadı. Biz kendi kendimizi savunduk. Bu halkı savunabilen, sorunlarını çözen ve onların ihtiyaçlarını karşılayan bizim sistemimizdi. Şimdiye kadar rejim bizim sistemimizi tanımadı, bizim de rejimden öyle bir beklentimiz olmadı. Biz sistemi hakların iradesi ışığında ilan ettik. ABD ve koalisyon ülkeleri ile şimdiye kadar askeri alanında bir işbirliğimiz ilişkimiz oldu. Teröre karşı ortak mücadele ediyoruz. ABD kendisi de federal bir sistemle yönetiliyor. Amerika ve koalisyon ülkeleri ya da herhangi başka bir ülke şimdiye kadar federal sistemimizle ilgili bize verdikleri bir destek sözü yok. Fakat biz diplomatik bir mücadele de veriyoruz.”

Yusuf, “Sistemimiz ilk ilan edildiğinde yanlış anlayanlar oldu ama ben eminim ki ABD ve uluslararası koalisyon ülkeleri ile diğer ülkeler şimdi sistemimizi daha iyi tanımışlar” diye de ekledi.

‘RUSYA İLE GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNMAK HAKKIMIZ’

Rusya ile ilişkilerinin nasıl olduğu yönündeki soruya Moskova ile Şam arasındaki yakın ilişkilere atıf yaparak yanıt veren Yusuf, şunları söyledi: “Rusya ile görüş alışverişinde bulunmamız bizim hakkımızdır. Bizler Rusya, ABD, Fransa ve diğer ülkelerle iyi ilişkiler geliştirmek istiyoruz. Bu ülkelerin Suriye üzerinde de etkileri var. Biz diplomatik kanallar aracılığıyla kendimizi irademizi tanıtmak istiyoruz. Bu aynı zamanda bir haktır.”

Rusya’nın başkenti Moskova’da ‘Rojava Demokratik Özerklik Bürosu’nun açıldığını da hatırlatan Yusuf, “Bu aynı zamanda yavaş yavaş siyasi iradenin tanınmasına yönelik açılan bir yoldur. Büyük bir adım değil ancak iradenin tanınmasına yönelik atılmış bir adımdır. Biz uluslararası güçlerden daha iyi bir yakınlık ilişki istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…