Avrupa Parlamentosu'nda Brexit öfkesi

28 Haziran 2016
Avrupa Parlamentosu'nda Brexit öfkesi

Avrupa Parlamentosu'nda İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının tartışıldığı oturumu hararetli geçerken, ayrılma kampanyasının başını çeken Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKİP) lideri Nigel Farage yuhalandı ve 'Nazi propagandası'na başvurmakla suçlandı.

 AP milletvekillerinin öfkesi İngiltere'nin ayrılık kampanyasının başını çeken UKIP lideri Nigel Farage'a yöneldi

Farage ise Avrupa Parlamentosu'na hitaben "sizler, bir siyasi proje olarak inkâr içindesiniz" dedi ve Avrupalı vekillerin çoğunu hayatları boyunca doğru dürüst hiç bir işte çalışmamış ya da bir iş ortaya koymamış olmakla suçladı.

'Avrupa için umut ışığıyız'

Avrupa kıtasındaki demokratlara bir umut ışığı sunduklarını söyleyen Farage, "İngiltere AB'den ayrılan son üye olmayacak" dedi.

Avrupa Parlamentosu, AB liderleri ile İngiltere Başbakanı David Cameron arasında referandum ardından yapılacak ilk görüşme öncesinde toplanmıştı.

Cameron referandum sonrasında, sonbaharda istifa edeceğini ve ülkenin AB'den hangi şekilde çıkacağına ilişkin müzakereleri ve belirlenecek yolun hayata geçirilmesini kendisinden sonraki başbakana bırakacağını söylemişti.

'Çıktınız, neden burdasınız?'

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker bugün Avrupa Parlamentosu'na, İngiltere halkının iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi ama AB'den ayrılık kampanyasının başını çeken İngiliz politikacı ve Avrupa vekili Nigel Farage'a dönerek, "Siz ayrılık için mücadele verdiniz ve İngiltere halkı da ayrılıktan yana oy kullandı. Peki niye burdasınız?" diye sordu.

Juncker ayrıca Farage'ı İngiltere'nin AB'ye katkılarını Ulusal Sağlık Hizmetleri için kullanma konusunda yalan söylemekle suçladı ve "gerçeklik uydurdunuz" diye konuştu.

Diğer Avrupalı vekiller daha da ileri gittiler.

'Nazi propagandası' suçlaması

Belçikalı eski başbakanı ve Avrupa Parlamentosu liberal grubunun lideri Guy Verhofstadt, Farage'ı kampanyası sırasında mülteci kuyruklarının görüldüğü afişler kullanmak suretiyle "Nazi propagandası" yapmakla suçladı.

Verhofstadt ayrıca Muhafazakar Parti içinde ayrılık kampanyası yürütenlerin başını çeken ve David Cameron'dan sonraki lider adayları arasında adı sıkça geçen Boris Johnson'dan da isim vermeden "İngiltere başbakanı olabilmek için herşeyi yapmaya hazır bir adamın bencilliği yüzünden" ifadesiyle bahsetti.

Avrupa Parlamentosu'nun Halk Partisi grubunun başkanı Manfred Weber de Avrupa projesini savunmak için ayağa kalkmanın zamanı geldiğini söyledikten sonra Farage'a dönerek " İngiltere halkından özür dileyin, utanın ve bu popülist Brüksel düşmanlığına bir son verin" dedi.

Fransa'da da AB referandumu yapılmasını isteyen Fransa'daki Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Pen de söz alarak vekillere "Surat asmayı bırakın ve İngiltere halkının kurtuluşunun tadını çıkarın" dedi.

Bu arada Almanya parlamentosunda konuşan Başbakan Angela Merkel, AB'nin İngiltere'siz de yola devam edebilecek güçte olduğunu söyledi.

Merkel: Başka ülkeleri AB'den çıkışa özendiremeyiz

Merkel, sonuçlara saygı gösterdiğini ancak çıkış müzakereleri sırasında İngiltere'nin canının istediğini alıp istediğini bırakmasına da AB'nin izin vermeyeceğini kaydetti.

Almanya Başbakanı, "Başlayacak olan müzakerelerde Londra'nın seçme hakkı olmayacak. Birliğin diğer üyelerini AB'den çıkışa özendiremeyiz" diye konuştu.

İngiltere'de devam eden tartışmalarda ülkenin AB'den çıkıp ortak pazarda kalmaya devam etmesi ve AB'yle Norveç'e benzer bir ticari ilişki kurması fikri gündeme getirilmişti.

AB liderlierinin Brüksel'deki zirvesinde de başlıca gündem maddesi, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…