Referandum sonuçlandı, İngilizler Google’a sordu: AB nedir?

25 Haziran 2016
Referandum sonuçlandı, İngilizler Google’a sordu: AB nedir?

Dünya kamuoyu halen Britanya’nın referandumla AB’den ayrılma kararı almasının etkisinde. Ancak AB’yi terk etme kampanyasında başı çekenler zafer kutlamaları yapıyor olsa da, görünüşe göre çoğu Britanyalı, neye oy verdiğini bilmeden hareket etmiş.

Analistlere göre, borsadaki büyük düşüş ve Pound’un hızla değer kaybetmesini takiben Britanya yeni ekonomik krizlerin eşiğinde. Ekonominin düzelmeye başlaması ancak bu krizlerden sonra gerçekleşecek. Britanya’nın AB’den çıkmasının etkileri Amerika da dahil olmak üzere tüm dünyada gözlenecek, Britanyalı’ların bir kısmı da referandumun ertesinde, Brexit ve AB’den ayrılma lehine oy kullanmaktan duydukları pişmanlığı dile getirdi. ITV News’un röportaj yaptığı bir İngiliz vatandaşı, ‘AB’den çıkma lehine oy vermiş olmama rağmen, ertesi sabah uyandığımda olanların daha iyi farkına vardım. Eğer tekrar oy verebilme şansım olsa, oyumu AB’de kalma yönünde kullanırım.’ diye konuştu.

Brexit’in Birleşik Krallık ekonomisini nasıl etkileyeceğine dair süregelen kafa karışıklığı, referandumun ertesi günü olan 23 Haziran boyunca Britanya genelinde yaygınlıkla görüldü. Google, sitede yapılan aramalarda sadece halk oylaması prosedürüne dair sorularda değil, oyun getirilerine dair çok basit sorularda bile referandum ertesinde büyük artış olduğunu bildirdi. Nitekim referandumun oylama süresinin sona ermesinden tam 8 saat sonra, doğu yaz saati ile gece 1’de, ‘Avrupa Birliği’nden çıkarsak ne olacak’ sorusunun aratılma sıklığı, 3 katından da fazla arttı.

Oylamanın öncesi, AB’yi terk etme ve AB’de kalmayı savunanlar arasında şiddetli tartışmalarla geçti; tartışmalar küresel ekonomiyle ilgili olsa da, göçmen korkusunun da etkisi altındaydı.

Ancak iki tarafın da halkı etkilemek için elinden geleni yapmasına rağmen, görünüşe göre pek çok Britanyalı AB’den çıkıldığı takdirde ne olacağını bilmediği gibi, Avrupa Birliği’nin ne olduğunu da bilmeden oy kullandı.

GoogleTrends’in konuyla ilgili tweeti şu şekilde:

‘“AB nedir?’ referandumun sonuçlarının açıklanmasından beri AB’ye dair Britanya’da gelen ikinci en sık soru pic.twitter.com/1q4VAX3qcm

-GoogleTrends (@GoogleTrends) 23 Haziran 2016

Avrupa Birlği nedir? Bugünlerde muhtemelen bu soru, soru sahiplerinin 23 Haziran’da farkında olmadığı derecede önem kazanacak.

 The Washington post

 

 

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…