AB referandumu: İngiltere ayrılmayı seçti!

24 Haziran 2016
AB referandumu: İngiltere ayrılmayı seçti!

Birleşik Krallık'ta dün yapılan referandumda seçmenler ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar verdi.

Birleşik Krallık'ın AB'den çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda, şu ana kadar yapılan sayımlara göre yaklaşık 33 milyon seçmen toplam 382 seçim bölgesinde sandık başına gitti.
AB'den çıkma yönünde oy kullanan 17 milyon seçmen yüzde 52'lik oy oranını yakaladı. Tercihini birlikte kalmaktan yana kullanan 15 milyon 812 bin seçmenin oy oranı ise yüzde 48'de kaldı. İki taraf arasında 1 milyondan fazla oy farkı oluşurken, kalan 5 seçim bölgesindeki oylar referandumun sonucunu değiştirmeyecek.

Tarihi referandumda İngiltere ve Galler'de birlikten ayrılmayı isteyen, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ise AB'de kalmak isteyen seçmenlerin tercihi öne çıktı.

STERLİN DEĞER KAYBETTİ, DOLAR YÜKSELDİ

İngiltere'nin AB'den çıkması yönündeki oyların önde gitmesi nedeniyle İngiliz Sterlini değer kaybetmeye devam etti ve 1985 yılından bu yana dolar karşısında en düşük seviyeye indi. İlk sandıkların açılmasının ardından birlikten ayrılma oyları öne geçince sterlin-dolar paritesi 1.43'e gerilemişti. ABD Doları ise hızla yükselişe geçti ve TL karşısında 2,97 seviyesini gördü.

Birleşik Krallık genelinde belirlenen 382 bölgede başlayan sayım işleminin ardından referandumun resmi sonucu Manchester kentindeki belediye binasında açıklanacak.

Brexit: "Britain" (Britanya) ve "exit" (çıkış) sözcüklerinden oluşturulan bir kelimedir. Brexit, tam anlamıyla İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasını ifade ediyor. 

KARARIN HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI YOK

Sandıktan çıkan kararın hukuki bir bağlayıcılığı yok ancak Başbakan David Cameron liderliğindeki Muhafazakar Parti hükümetinin, muhtemel bir ayrılma kararını Lizbon Antlaşması’nın 50’nci maddesine bağlı olarak AB Konseyi’ne bildirmesi gerekiyor. Daha sonra başlayacak süreçte AB ile Londra yönetimi, ayrılık üzerinde görüşmeler yürütecek ve iki yıl içerisinde ise AB anlaşmaları İngiltere için bağlayıcılığını yitirecek.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…