AP başkanı Martin Schulz: Erdoğan, sığınmacıları göndermeyi göze alamaz

21 Haziran 2016
AP başkanı Martin Schulz: Erdoğan, sığınmacıları göndermeyi göze alamaz

Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ve tutuklu gazetecilerin durumunun demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri savunan hiçbir parlamentonun kabul etmeyeceğini ifade Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Erdoğan ile Türkiye'nin birbirinden ayrı tutulması gerektiğini savundu.

Dün Türkiye'ye vize serbestisi sürecinin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın otoriter eylemleri yüzünden durdurulduğunu söyleyen AP Başkanı Schulz, şöyle konuşmuştu: "Vize serbestisi için Türkiye'nin bir dizi kriteri yerine getirmesi gerekiyordu. Fakat bunların hepsi yerine getirilmedi. Bunlardan biri değiştirilmesini istediğimiz terörle mücadele yasasıydı. Nitekim bu yasa değiştirilmemesinin yanı sıra milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için kullanıldı"

Bu gün ise, AB ülkelerinin başta ekonomik ve sosyal sorunlar olmak üzere birçok sorunla mücadele ettiğini kaydederek, bu sorunların eşitlikçi ve çok sesli bir yapılanmayla ve halka ulaşacak, daha şeffaf bir siyasetle çözülebileceğini dile getirdi. Bu bağlamda sığınmacı sorununa ve Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasına da temas eden Schulz, Erdoğan ile Türkiye'nin birbirinden ayrı tutulması gerektiğini savundu.

Avrupalı siyasetçi, Türkiye'nin Lübnan ve Ürdün gibi çok sayıda sığınmacıya kapılarını açtığını ve Avrupa'dan gelecek maddi ve sosyal her türlü desteği zaten hak ettiğini belirtti. Buna karşın Schulz mülteci anlaşmasının doğrudan Erdoğan'ın ve Türkiye hükümetinin talep ettiği vize muafiyetinin bir karşılığı olmadığını söyledi. AP Başkanı vize muafiyeti için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken şartlar olduğunu ve bunlar arasında kişisel hakların korunması ve terör yasasının reforme edilmesinin başı çektiğini kaydetti.

Erdoğan, sığınmacıları göndermeyi göze alamaz

Bu nedenle Avrupa Parlamentosu'ndaki vize muafiyeti tartışmalarını sona erdirdiğini kaydeden Schulz, AP'nin sığınmacı sorunu karşısında her türlü tavizi vermeye hazır bir pozisyonda olmadığını vurguladı. Martin Schulz, Erdoğan'ın politikaları sonucu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ve tutuklu gazetecilerin durumunun demokrasiyi, temel hak ve özgürlükleri savunan hiçbir parlamentonun kabul etmeyeceğini ifade etti.

AP Başkanı Schulz ayrıca Erdoğan'ın bu tutumunun altında Türkiye'de başkanlık sisteminin hayata geçirilmesinin yattığını belirterek, Erdoğan'ın vize muafiyeti tartışmalarında dile getirdiği gibi mültecileri Avrupa'ya bırakmayı göze alamayacağını savundu.

Schulz bu iddiasını da şu sözlerle gerekçelendirdi: "Erdoğan böyle bir riske girmez diye düşünüyorum. Zira o zaman uluslararası kamuoyunda sığınmacıları legal yollardan Avrupa'ya ulaştıran değil, tam tersi sığınmacıları insan kaçakçılarına teslim eden, bu tür çetelere hizmet eden bir duruma düşecektir."

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…