PYD: KDP ile Türkiye, Rojava’ya ambargo uyguluyor

16 Mayıs 2016
PYD: KDP ile Türkiye, Rojava’ya ambargo uyguluyor

Erdoğan rejiminin sadık müttefiki Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Suriye’deki Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasında bir süredir devam eden sorunlara bir yenisi daha eklendi. KDP elindeki Semelka Sınır Kapısı’nı Rojava’dan giriş-çıkışlara kapatınca PYD ile ilişkilerinin bozulmasına neden oldu.

Suriye’nin kuzeyindeki Rojava bölgesi ile Irak’taki Kürt bölgesi arasında tek geçiş kapısı olan KDP’nin elindeki Semelka Sınır Kapısı, Mart ayından bu yana giriş ve çıkışlara kapalı, sadece ülkelerine dönen Suriyeliler için açık tutuluyor. Kapının ticarete ve heyetlerin geçişlerine kapalı tutulması PYD ile KDP arasında krize neden oldu.

PYD Kuzey Irak sorumlusu Xerip Huso, Yaşanan krizle ile ilgili Sputnik’e konuştu. Rojava ile Kürdistan sınırında bulunan Semelka Sınır Kapısı’nda sorunlar olduğunu belirten Huso, şöyle konuştu: “Semelka sınır kapısı çoğu zaman Rojava’ya kapatılıyor. Kapıda yaşanan sıkıntıların sebebi ise KDP’dir. KDP, ideolojisini ve zihniyetini Rojava’da yaşatmak istiyor fakat bu da Rojava’da kabul edilmiyor. KDP’nin Rojava devrimi üzerindeki tek etkisi Semelka Sınır Kapısı’dır. Bazen kapıyı kapatıyor bazen sınırda hendek kazıyor. KDP 16 Mart 2016 tarihinden bu yana gıda ve yardım malzemelerinin götürülüp getirilmesine de yasak koydu. KDP’nin amacı Rojava devriminin dışarıya çıkmaması. KDP Rojava’nın dünyanın birçok yerinde tanınmasını istemiyor.”

‘ROJAVA AMARGOYLA KARŞI KARŞIYA’

KDP’nin Türkiye hükümeti ile Rojava’ya ambargo uyguladığını dile getiren Huso, şöyle devam etti:

"Bu iki güç Rojava’ın dünyayla bağlantısının kesilmesini amaçlıyor. Gazeteciler, doktorlar, heyetler ve birçok yetkilinin Rojava’ya girip çıkmasını istemiyorlar. Rojava’da yaşam ambargoyla karşı karşıya. Zor bir yaşam var. Kürt’ün Kürt’e kapısını kapatması asla ve asla kabul edilemez. Rojava başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde insanlar Semelka sınır kapısının neden kapalı olduğunu söylüyorlar. KDP, Kürt siyasetçilerin dahi Rojava’ya gitmesine izin vermiyor. Peki biz bu kapıdan ne fayda gördük? 8 ay önce Kobani asayişi için binlerce elbise yaptık gönderecektik, fakat Duhok’ta KDP yakaladı, bırakmadı. O elbiselere el koydu. Halen de o elbiseler bırakılmış değil. Kobani’nin yeniden inşasına katkı sunmak amacıyla traktör, kepçe ve arabalarının da olduğu 25 aracı Kobani’ye gönderecektik ancak buna da izin verilmedi. O araçlar halen bekletiliyor. Biz soruyoruz Semelka sınır kapısı kimin elinde? Ve kimler bu kapıdan fayda görüyor? Kürt kapısı olan bir kapı neden Kürtlerin hizmetinde değil? PYD Güney Kürdistan bürosu olarak buradaki Rojavalıların Rojava’ya gitmesini istiyoruz. Biz Rojavalıların Cezire, Afrin ve Kobani kantonuna gitmesini istiyoruz. Rojavalıların kapıdan geçişine izin var. Sonuçta Kürdistan’dan evlerine dönecekler."

‘KDP AKP’NİN ETKİSİ ALTINDA SİYASET YAPIYOR’

Kapı sorununun aşılması için daha önce KDP ile birçok görüşmeler yaptıklarını ancak yine sorun çıktığını ifade eden Huso, ”KDP, (Kürt Ulusal Konseyi) ENKS ve Suriye muhalefetinin sınırda olmasını istiyor. Kapının açılması için bunu şart olarak öne sürüyor. Ya da onlara Rojava yönetiminin para vermesini istiyor. Bu asla kabul edilemez. KDP’nin yaptığı Kürtlüğe sığmıyor. KDP, kendisine yakın ENKS’yi sınırda konumlandırmak istiyor. Bu politika da AKP’nin politikasıdır. KDP bazı politikalarını AKP’nin etkisiyle yapıyor. KDP, AKP’nin etkisinde hareket ediyor. KDP ile AKP arasında yapılan ittifaklar gereği Semelka Sınır kapısı kapalı tutuluyor. Sınır kapısının kapatılması Rojava Kürtlerinin iradesine karşı yapılmıştır" dedi.

SPUTNİK

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…