Brezilya’da metro biletlerinin yerini kitaplar aldı

16 Mayıs 2016
Brezilya’da metro biletlerinin yerini kitaplar aldı

Brezilyalı yetkililer, okuma oranını yükseltmek için mükemmel bir çözüm buldu. Okuma oranının yılda iki kitap olduğu belirlenen Brezilya’da, çözüm Sao Paulo metro biletlerinin yerine kitap dağıtılmaya başlandı.

Ülkenin en büyük yayınevlerinden biriyle yapılan anlaşma sonucu ilk olarak 10 kitaplık bir dizi seçildi. Bu dizi boyutu küçük ve ince kitaplar seçilerek oluşturuldu. İnadına Haber‘den Gök Taner‘in haberine göre bu tercihin sebebi ise okuma alışkanlığı kazanması amaçlanan bireylerin, kitapları yanlarında rahatça taşıyabilmesini sağlamak. Kitap okumaya bu ince ve küçük kitaplarla başlayan bireylerin giderek kitap okuma alışkanlığı kazanacakları düşünülmekte.

Dünya Kitap Günü‘nde başlatılan sistemin işleyişi şu şekilde: Sao Paulo metro istasyonlarına 1o bin adet kitap dağıtılıyor. Özel olarak tasarlanan kitapların barkodlarına bazı özel bilgiler yerleştirilerek metrodan geçiş yapılabilmesi sağlanıyor. Her bir kitaba 10 tane ücretsiz geçiş hakkı yükleniyor. Ayrıca bir yazılım da geliştiren yetkililer, kullanıcıların daha doğrusu okuyucuların 10 geçişten sonra internet üzerinden bu kitaplara kredi yükleyebilmesini mümkün kılıyor.

Projeye gelen tepkiler genellikle olumlu. Dünya çapında ses getiren proje, Cannes Lion Festivali‘nde promosyon ve outdoor alanında gümüş; tasarım alanında bronz madalya kazanmış durumda. Şu ana kadar bilet-kitap projesi kapsamında basılan eserlerden bazıları ise şöyle: Büyük Gatsby, Hamlet, Savaş Sanatı, Sherlock Holmes…

Kaynak: İnadına Haber, Kayıp Rıhtım

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…