Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'ya 2'şer yıl hapis

28 Nisan 2016
Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya'ya 2'şer yıl hapis

ERDOĞAN AİLESİ DE MÜŞTEKİ OLMAK İSTEMİŞTİ --"Charlie Hebdo" dergisindeki karikatürü kendi köşelerine taşıyan Hikmet Çetinkaya ve Ceyda Karan, 2'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Charlie Hebdo'nun 12 çizerinin katledilmesinin ardından çıkan özel sayısının kapağına dayanışma için köşelerinde yer verdikleri için yargılanan yazarların duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Çetinkaya ve Karan'ın avukatları olan Bülent Utku, "Temyize gideceğiz" dedi.

ŞİKAYETÇİLER TEKBİR GETİRDİ

Charlie Hebdo davasında ceza kararı açıklandığında şikayetçiler salonda tekbir getirdi.

ERDOĞAN AİLESİ DE MÜŞTEKİ OLMAK İSTEMİŞTİ

Karar sonrası şikayetçiler duruşma salonunda tekbir getirdi. 1280 kişinin şikayetçi olduğu davada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çocukları Bilal Erdoğan, Sümeyye Erdoğan, Esra Albayrak ve damadı Berat Albayrak da müşteki olmak istemişti.

Yazarların 'halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama' suçundan 4.5 yıla kadar hapisleri istenmişti.

Karan, karar sonrası ilk açıklamayı Twitter'dan yaptı.

Ceyda Karan ‎@ceydak
İki yıllık hapis cezamız liberal faşistlerimize armağanımız olsun.. #JeSuiCharlie
6:54 AM - 28 Apr 2016

KARAN: KARİKATÜRÜN YAYINLANMASI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ALANINA GİRER

Karan ifadesinde Charlie Hebdo'daki meslektaşlarının yaşam haklarına kast edilerek canlarının alınmasını kınamanın insanlık görevi olduğunu aktarmıştı.

Meslek onuru, ahlakı, dayanışması ve inandığı değerlerin sonucu olarak karikatüre yer verdiğini kaydeden Karan, "İçinde saldırı, hakaret, cinayet ve şiddete teşvik barındırmayan herhangi bir yazı yahut çizimin yayımlanması meselesi ise düşünce ve ifade özgürlüğünün alanına girer. Hukuk sistemi seküler esaslara dayalı bir ülkede aksi düşünülemez" dedi.

Karan öte yandan Ekim 2015'te Viyana'da katıldığı Avrupa Basın Konseyleri toplantısında Avusturya Müslüman Girişimi Başkanı Tarafa Baghajati'nin söz konusu çizime yönelik Avrupa ve Batı'da İslamofobi ile mücadelede bayrak yapılması gerektiğini söylediğini aktardı.

AVUKAT UTKU: MÜSLÜMAN NİTELİĞİ TAŞIMAK DAVAYA KATILMAYI GEREKTİRMEZ

Çetinkaya ve Karan'ın avukatı Bülent Utku da, öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in yargılandığı Türklüğe hakaret davasında mahkemenin suçtan zarar görmeyenlerin davaya katılma talebini kabul ettiğini anımsatarak, "Yargıtay 9. Ceza Dairesi ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu yalnızca Türk olmanın doğrudan zarar görme koşulunu yerine getirmeye yeterli olmadığı gerekçesiyle müdahillikleri reddetti. Müslüman niteliği taşımak davaya katılmayı gerektirmez" demişti.

ÇETİNKAYA: VİCDANIM O ÇİZİMİ ORTAYA KOYMAMA NEDEN OLDU

Çetinkaya ise ifadesinde, 50 yıllık gazeteci olduğunu vurgulayarak, "50 yıllık süreç içinde demokrasiyi, özgürlükleri, düşünce ve ifade özgürlüğünü, din ve vicdan özgürlüğünü savundum. 28 Şubat sürecinde korkularından okullarının anahtarını Çevik Bir'e teslim edenlerin kim olduğunu ifade ettim. 250 davada yargılandım" dedi.

Terörün nereden gelirse gelsin bir insanlık suçu olduğunu aktaran Çetinkaya, "Böyle bir suçu kabul etmiyorum. Beni tanıyan tanır. Ben mücadele etmekten korkmam" dedi.

Vicdan sahibi olduğunun altını çizen Çetinkaya, "Vicdanım o çizimi koymama neden oldu. Fransa'daki teröre gözyaşı döküyordu karikatür. Lanetliyordu hepimiz gibi. Terör çünkü bir insanlık suçu. Dini yok, imanı yok. İster sağcı, ister solcu terör terördür" demişti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…