Hawking ve Zuckerberg’le güçlerini birleştiren Rus işadamı, komşu yıldız sistemine gidiyor

13 Nisan 2016
Hawking ve Zuckerberg’le güçlerini birleştiren Rus işadamı, komşu yıldız sistemine gidiyor

Mail.ru sitesinin sahiplerinden Rus işadamı Yuriy Milner, önümüzdeki 20 yılda Güneş sistemine en yakın yıldız sistemi olan Alfa Centauri’ye robot fırlatmayı öngören Starshot projesi için ünlü bilim adamı Stephen Hawking ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’le güçlerini birleştirdi.

Projenin tüm insanlık için önemli olduğunu söyleyen Milner, “Halihazırda, evrende yalnız mıyız sorusuna yanıt bulmak için gereken teknolojiye, imkana, teçhizata ve yazılıma sahibiz. Sanırım, önümüzdeki 10 yılda, geride kalan 55 yılda olduğundan daha fazla ilerleme kaydedebiliriz” dedi.

​'HAWKING FAALİYETİMİZE İLHAM VERİYOR'

Stephen Hawking ile 1987 yılında tanıştığını belirten Rus işadamı, son 10-15 yılda harekete geçen faktörlerin bir kombinasyonu sayesinde bu projenin mümkün olduğunu kaydetti. Bu konuyla her zaman ilgilendiğini söyleyen Milner, şöyle devam etti:

“Öncelikle galaksimizde, Dünya’ya benzer milyarlarca gezegen tespit edildi ve en güçlü teleskopların kullanımı konusunda anlaşma fırsatı doğdu. Ve nihayet, bilgisayar ve yazılım teknolojisi gereken düzeye ulaştı, bunun sayesinde sinyallerin eskisinden yüz kat daha hızlı işlemden geçmesi mümkün oldu. Hawking, faaliyetimize ilham veriyor. Bu girişimi aktif biçimde destekledi. Bize danışmanlık yapıyor, bu konuda çok şanslıyız.”

​SADECE 1 GRAM AĞIRLIĞINDA

Starshot projesi kapsamında, ‘nanocraft’ adı verilen ve sadece 1 gram ağırlığında olan aracın, 4.37 ışık yılı uzaklıkta bulunan Alfa Centauri’ye gönderilmesi planlanıyor. Nanocraft’ın 20 yılda Alfa Centauri’ye ulaşması beklenirken, mevcut uzay araçlarının en hızlısı, bu mesafeyi 30 bin yılda kat edebiliyor.

​'YILDIZLARARASI YELKENLİ GEMİ'

Çeşitli lazerler tarafından oluşturulacak tek bir ışının yaratacağı itmeyle ilerleyecek olan nanocraft’ın, ışık hızının yüzde 20’sine ulaşabileceği ifade edildi. Rus işadamı, ‘yıldızlararası yelkenli gemi’ adını verdiği cihaz sayesinde, olası gezegenlerin fotoğrafının çekilebileceğini ve başka bilimsel veriler toplanabileceğini ifade etti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…