Yapay zekanın yazdığı roman yarışmada finale kaldı

26 Mart 2016
Yapay zekanın yazdığı roman yarışmada finale kaldı

Japonya'nın Hakodate bölgesindeki Geleceğin Üniversitesi (Future University) ünyesindeki biliminsanları tarafından geliştirilen yapay zekanın yazdığı roman, saygın bir edebiyat yarışmasında, binlerce kişiyi geride bırakatak finale kalmayı başardı.

The Next Web'in haberine göre, Hoşi Şiniçi Edebiyat Ödülleri jürisi, yapay zekanın yazdığı romanı başarılı buldu.
Roman resmi olarak yapay zekayı geliştiren ekip tarafından yazıldı. Hitoşi Matsubara ve üniversitedeki ekibi kelime ve cümleleri seçti ve işi yapay zekaya teslim etmeden önce eserin çatısını kuracak parametreleri girdi.

Edebiyat ödüllerine gönderilen iki yapay zeka romanından biri ilk elemeyi geçmeyi başardı.

Edebiyat uzmanları ise romanın mükemmel olmadığı kanısında. Üniversite ekibi, bunun nedeni olarak, yapay zekanın insanın belirlediği algoritmanın dışına çıkamıyor olmasını gösterdi. Programcılar, yapay zekanın gelecekte yaratıcılığını artırabileceğini umuduklarını dile getirdi.

Şehrazat adlı yapay zeka (bilgisayar), öyküden senaryo yazmıştı

2015 yılında Georgia Teknoloji Üniversitesi'nden bilim insanları, bilgisayara interaktif macera kitapları için hazır hikayelerin işlenmesi yoluyla senaryo yazmayı öğretmişlerdi. Yapay zekaya Binbir Gece masallarından esinlenerek Şehrazat adı verilmişti.

Motherboard portalında yer alan haberde, Şehrazat adındaki yapay zeka, analiz ettiği hikayeleri anlamasa da tekrarlanan motifleri tespit edip seçebiliyor. Ayrıca hikayedeki bazı olayların diğerlerinden önce gelmesi gerektiğini belirleme yeteneğine sahip. Yapay zeka, böylelikle insanlar tarafından yazılan hikayelerden interaktif öyküler oluşturabiliyor.

Araştırmacılar, derlenmiş senaryoların kalitesini kontrol etmek için gönüllülerin tepkisini inceledi. Bunun için gönüllülere ayrıca rastgele hikaye jeneratörü ile gerçek yazarların hikayeleri de sunuldu. Deneye katılan kişilerden, tüm hikayeleri okuyup mantıksal hatalara kaç kez rastladıklarını bildirmeleri istendi.
Sonuçlar, Şehrazat'ın ürettiği metinlerin her zaman jeneratöre göre çok daha mantıklı algılandığını gösterdi. Gerçek yazarın metinleriyle kıyaslandığında ise yeni programın bazı konularda aynı derecede iyi yazdığı ortaya çıktı. Örneğin, okuyucular ‘sinemada buluşma' konulu maceraları incelerken, gerçek yazarların senaryolarında ortalama 3, Şehrazat'ın metinlerinde ortalama 5 ve jeneratörün hikayelerinde ortalama 15 hataya rastladı.

Geliştirilmeye devam edilen Şehrazat'ın zamanla kendi üreteceği hikayelerde daha az hata yapması bekleniyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…