'Bu ülkeyi hırsızlara, üç-beş faşiste bırakmayacağız'

12 Ekim 2015
'Bu ülkeyi hırsızlara, üç-beş faşiste bırakmayacağız'

Biz bu ülkeyi hırsızlara bırakmayacağız. Üç beş faşiste bu ülkeyi bırakmayacağız. Sonunda barış kazanacak.” --Greve büyük katılım sergileyen İzmirliler, Berna ve Ayşe’yi omuz omuza uğurladı. Devrimciler güvenlik önlemlerini kendileri aldılar..

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin Ankara Katliamı sonrası ilan ettiği iki günlük genel greve en kitlesel katılımın sergilendiği illerden biri de İzmir’di. Katliamı protesto eden binlerce kişi Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Meydandaki eylemin ardından, katliamda yaşamını yitiren Berna Koç ve Ayşe Deniz uğurlandı. Berna ve Ayşe için düzenlenen yürüyüş ve törenle İzmir hafızalardan silinmeyecek büyük bir dayanışmaya sahne oldu. Devrimciler Ankara’da olduğu gibi yine kendi güvenliklerini kendileri sağladı

İzmir’de bugün (12 Ekim) “Grevdeyiz. Hayatı durduruyoruz!” diyen binlerce kişi Gündoğdu Meydanı’nda Ankara Katliamı’nı protesto etti, “Hesap soracağız!” dedi.

TÜM TÜRKİYE AYAKTA: KATİLLERİ TANIYORUZ, HAYATI DURDURUYORUZ!

Grev tüm toplumsal muhalefet örgütlerinin ortak çağrısı ile 11.00’da Basmane Meydanı’nda toplanma ile başladı. Basmane Meydanı’nda toplanan binler “Yaşasın devrimci dayanışma”, “Hırsız katil Erdoğan” sloganları ile Gündoğdu Meydanı’na yürüdü.

Yürüyüş boyunca çevredeki esnaftan büyük destek gelirken, eyleme katılanlar güvenlik zinciri oluşturarak kendi güvenliklerini sağladı.

Meydan’da DİSK, KESK,TMMOB ve TTB adına ortak basın açıklamasının okunmasının ardından katliamda yaşamını yitiren Halkevleri üyesi Berna Koç ve HDP Karşıyaka İlçe Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Deniz’in cenaze törenlerine çağrı yapıldı.

berna-koc-cenaze (1)Binlerce kişinin katıldığı törene Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, CHP milletvekilleri Musa Çam ve Zeynep Altınok, HDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Müslüm Doğan ve HDP milletvekili adayları, emek, meslek ve kadın örgütlerinden temsilciler katıldı.

‘Size söz barışı getireceğiz’

Meydan’dan ayrılan yoldaşları İzmir Halkevi üyesi Berna Koç’un cenaze töreni için “Saray savaş halklar barış istiyor” sloganları ile İzmir Halkevi’ne yürüdü.

Berna Koç’un cenazesi Halkevi’ne getirilirken, cenazeyi karşılayan Halkevci Kadınlar, “Berna Koç’u yıldızlara uğurluyoruz. Sana söz barışı getireceğiz’’ dedi.

Törende bir konuşma yapan Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, şunları söyledi: “Barış için bir araya gelmiştik, barış için yola çıkmıştık. Saray’ın diktatörlüğüne karşı yola çıkmıştık. Katil kim diye sormasınlar. Biz onları iyi biliyoruz. Bombao gün orada atılmasaydı, barış seslerini göğe yükseltecektik. Ama olmadı. Bu bomba hepimize atıldı. Sesimizi kısmak için attılar. Ama başaramayacaklar. Biz bu ülkeyi hırsızlara bırakmayacağız. Üç beş faşiste bu ülkeyi bırakmayacağız. Sonunda barış kazanacak.”

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise “Onlar bunun hesabını verecekler. Yargılanacaklar. Biz bu Saray’la birlikte yaşamayacağız. Yeniden ayaktayız, bir aradayız. O kadar çoğuz ki Saray’ı başınıza yıkacağız” ifadelerini kullandı.

he-zincir-güvenlik

Katilleri tanıdıklarını ifade eden CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, “Bunun hesabını verecekler, yakında gidecekler. Bunu bildikleri için bunu yapıyorlar” diye konuştu.

Konak Halkevi önünde yapılan anmanın ardından Berna Koç’un tabutu yeniden kadınların omuzlarında taşınarak mezarlığa doğru yola çıkarıldı.

Soğukkuyu Camii’ne doğru yola çıkılırken Halkevciler güvenlik zinciriyle koridor oluşturdu.

Konuşmaların ardından kitle zılgıtlarla Bayraklı Soğukkuyu Camisi önüne hareket etti. Tabutu kadınların omuzladığı yürüyüşte, yüzlerce polis kitlenin önüne barikat kurdu. Bunun üzerine Halkevciler güvenlik zinciri kurarak polisi cenazeden uzak tuttu.

Cami’deki cenaze töreninde Ankara’daki katliamda yaşamını yitiren Ayşe Deniz ile Berna Koç’un tabutları birlikte getirildi.

Ayşe Deniz ve Berna Koç’un cenazeleri yan yana toprağa verildi.

kaynak: Sendika.org

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…