Suriyeli muhalif Manna: IŞİD Türkiye'de Kürt ve Alevileri hedef alabilir

1 Ağustos 2015
Suriyeli muhalif Manna: IŞİD Türkiye'de Kürt ve Alevileri hedef alabilir

Suriyeli muhaliflerin en saygın isim olan Heysem Menna (Haytham Manna) IŞİD hakkında “DAEŞ: Barbarlık Devleti” adlı kitap yayımlamasının ardından BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici’ye konuştu.

“IŞİD’in şu an için Türkiye’deki siyasi yaşamda bir rolü yok. Halk açısından ülke İslamcı bir parti tarafından yönetiliyor. Türk halkı bu radikalleri desteklemez. Bu yüzden sessiz bir şekilde yeraltında çalışıyorlar ve ülke çapında bir ağları var. IŞİD’in Türkiye’de 3 binden fazla üyesi var. Suriye ve Irak’ta savaşansa 600’e yakın Türkiyeli IŞİD’li var” diyen Menna, “Türkiye’de, Irak’ta izledikleri yolu izleyecekler. Irak’ta önce Şiilere saldırdılar. Türkiye’de de Alevilere, Kürtlere, azınlıklara saldırabilirler. Şu anda Kürtleri düşman görüyorlar. Azınlıkların çoğunlukta yaşadığı kentleri, mesela Hatay, Diyarbakır çevresini seçebilirler” öngörüsünde bulundu. MİT’in IŞİD’in faaliyetlerine dair bilgiye sahip olduğu için örgütü zayıflatma kapasitesinin bulunduğunu söyledi.

Genel afla çıktılar

Suriye ve Irak’ta yaşanan süreçlerden Türkiye’nin ders almasını öneren Menna, şu örneği verdi: “2003’te Suriye’deki Selefi hareket çok küçüktü. Lübnan ordusunca yenilgiye uğratılınca Suriye’ye gittiler. Hepsi tutuklanıp Said Naya hapishanesine gönderildi. Esad Mayıs 2011’de genel afla hepsini serbest bıraktı. Ahrar’uş Şam lideri Hasan Abud, İslam Ordusu lideri Zehran Alluş, Sukur’uş Şam lideri Ahmet Aisa el Şeyh ve çoğu grubun lideri oradaydı. Onların Suriye’de yeraltı örgütlenmeleri olmadığını, hapishaneden çıkarlarsa çok fazla şey yapamayacaklarını düşündüler. Bu cihatçı grubun fetvasında ‘Suriye geçiş bölgesi, savaş alanı değil’ deniyor diye düşündüler. Ama cihatçılar fikirlerini değiştirdi. Çıktıklarında Suriye’deki halk muhalefetine militarize boyut verdiler. Şimdi çok iyi biliyoruz ki pek çok kentte, pek çok hücre yeraltında mücadeleye hazırlanıyordu. Bir ay sonra Ahrar, Nusra faaliyete başladı.”

12 bin kişi geçti

Menna, Suriye ile Türkiye’nin siyasal iktidarlarının farklı olduğu hatırlatması üzerine “Siz İslami bir devlet değil laik bir devletsiniz. IŞİD Nusra’yı iyi Müslüman görmüyorlar, neden AKP’yi görsün” dedi. Suriye’nin 2000’lerin başlarında Irak’ta yaşanan çatışmalar sırasında radikal İslamcı grupların Irak’a geçişine göz yumduğunu, bunun tehlike yarattığını göremediğini, Türkiye’nin de şimdi aynı konumda bulunduğunu söyleyen Menna, “Son 16 ay boyunca her ay IŞİD ve Nusra Cephesi’nden 1200 kişi Türkiye’den Suriye ve Irak’a gitti. Bence bugüne kadar IŞİD’den 12 binden fazla insan sınırı geçti. Bu bilgiyi önceden IŞİD’li olup şu anda IŞİD’de bulunmayan birçok insanın tanıklıklarına dayandırıyoruz” dedi. IŞİD’in petrolünün kaçak yollardan Türkiye ve İran’a girdiğini, bu konuda Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ndeki bazı işadamlarının önemli aracılıklar yaptığını söyledi.

Öte yandan Cumhuriyet'ten İlhan Tanır'a konuşan “IŞİD - Terör Ordusunun İçyüzü’’ kitabının iki yazarından Hassan Hassan ise Türkiye’nin Suriye sınırındaki bölgede IŞİD’e yakın isimlerle görüşmüş.

TÜRK YETKİLİLERİNİN GÖZÜ ÖNÜNDE

0 yaşlarının sonlarındaki Ebu Adnan, önce yazarların IŞİD ile igili pozitif fikirlerini duyduktan sonra, tam olarak yaptığı işi söylemeden IŞİD’e bağlı bir güvenlik subayı olduğunu kabul ediyor.

Ebu Adnan IŞİD ile ilgili birçok soruya da cevap vermeyi reddediyor. Sohbet uzadıkça, Ebu Adnan kendisi gibi IŞİD’e bağlı onlarca kişinin komşu ülkerde çalıştığını itiraf ediyor.

IŞİD’in istihbaratı olarak komşu ülkelerde olanları takip ettiklerini söyleyen Ebu Adnan, IŞİD üyelerine özgü olarak, neden gizliliğe dikkat etmeleri gerektiğini, hadislerle de birlikte anlatıyor.

Yazarlar, IŞİD’in Amniyat (Emniyet) teşkilatını Irak İstihbaratını model olarak kurduğunu, özellikle IŞİD’in hüküm sürdüğü topraklarda aranan kimseleri operasyonlarla aldıklarını, bu teşkilatın uzantısının diğer ülkelerde, Ebu Adnan gibi farklı kimliklerle sürdüklerini anlatıyor.

IŞİD’in ordu liderleri ile emniyet üyeleri arasında birbirinden farklı çalışan kanallar olduğunu söylüyor. Bu merdivende yükselen IŞİD yetkilileri zamanı geldikçe askeri eğitimden siyasi ve iletişim eğitimlere, istihbarat alanlarına kadar eğitim alıyorlar.

Ebu Adnan Türkiye sınır güvenliği ile ilgili şu bilgileri yazarlara aktarıyor: “Türkiye- Suriye sınırında potansiyel savaşçıları Suriye’ye sokacak ve IŞİD’e katılmalarını sağlayacak insan ağları bulunuyor. Bu operasyonlar Türk otoritelerinin gözünün önünde, apaçık yapılıyor.”

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…