Petro-dolarlar Erdoğan ailesine, fatura halka!

28 Mart 2023
Petro-dolarlar Erdoğan ailesine, fatura halka!

Bağdat’ı ‘baypas ederek’ Kuzey Irak petrolünü doğrudan dünyaya pazarlamak isteyen Bölgesel Kürt Yönetimi ile işbirliği yaptığı gerekçesiyle Ankara’ya rekor ceza.. Petrolü taşıyan şirket, Damat Berat Albayrak'ın şirketi PowerTrans. Ayrıca Erdoğan'ın koğuş arkadaşı Hasan Yeşildağ. Uluslararası tahkim mahkemesi 2014-2018 dönemi için 1.4 milyar dolar ceza kesti. Enerji Bakanlığı’nın karara itiraz etmeden ‘Ödeyeceğiz’ demesi de şaşkınlık yarattı. ‘Parayı kazanan özel bir şirket. Ceza neden milletin cebinden ödeniyor’ tepkileri geldi.

Türkiye, Irak Kürdistan Bölgesel Kürt Yönetimi’ne petrol tahkim davasında 1.5 milyar dolar ödemeye mahkum edildi. Reuters’a konuşan kaynaklar, Kerkük-Ceyhan hattı üzerinden Türkiye’ye günde 450 bin varil gönderildiğini ve bir heyetin Türkiye’yi ziyaret ederek yetkililerle görüşeceğini söyledi. Enerji Bakanlığı ise yaptığı açıklamada karara uyacaklarını söyledi.

Irak, Türkiye aleyhine uluslararası tahkim mahkemesinde açtığı davayı kazandı. Irak, kendi izni olmadan Türkiye’nin Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’nden petrol ithal ettiğini iddia ederek davayı açmıştı. Irak merkezi hükümeti, Paris’teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde Türkiye aleyhine açtığı davayı kazanmasının ardından Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Türkiye’ye petrol ihracatını durdurdu. Kerkük bölgesinin kuzeyindeki petrol sahalarından çıkan boru hattına petrol pompalamayı durdurdu. Peki dava hakkında neler biliniyor?

Dava, Türkiye’nin merkezi Irak hükümetinin izni olmadan petrolünü doğrudan uluslararası pazarlara satmak isteyen Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi’ne yardımcı olup o petrolün satılmasını sağlaması hakkında. Petrolün taşınması Türkiye ile Irak arasında son 10 yılın en çok tartışılan konularından biri. Bu konu aynı zamanda Türkiye karşıtı Arap milliyetçiliğinin de yükselmesine sebep oluyor.

Bu petrolü taşıyan şirket PowerTrans,  sahiplerinin arasında tek karar verici olan Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak.Şirketi Kuzey Irak’tan petrol taşırken o Enerji Bakanlığı yapıyordu. Petrol ticaretinde adı geçen bir diğer kişi ise İran’dan petrol ve gaz ticareti yaparken ambargoları delmekle suçlanıp Amerika tarafından yaptırım altına alınan, Recep Tayyip Erdoğan’ın cezaevi koğundan arkadaşı ve koruması olan Hasan Yeşildağ… Yani parayı alan onlar, faturayı halk ödeyecek!

CEZA 2014-2018’İ KAPSIYOR SONRASI İÇİN İKİNCİ DAVA SÜRÜYOR

Irak merkezi hükümeti, Paris’teki Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nde Türkiye aleyhine açtığı davayı kazanmasının ardından Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, Türkiye’ye petrol ihracatını durdurdu. Türkiye, Irak Kürdistan Bölgesel Kürt Yönetimi’ne petrol tahkim davasında 1.5 milyar dolar ödemeye mahkum edilirken bu cezanın 2014-2018 dönemlerini kapsadığı belirtildi. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, tahkim kararına göre Türkiye’nin Irak‘a yaklaşık 1.5 milyar dolar ödemesi gerektiğini ve bu cezanın 2014-2018 dönemini kapsadığını ifade etti. Ayrıca 2018’den sonraki dönemi kapsayan ikinci bir tahkim davası ise görülmeye devam ediyor. Aynı kaynak bu davanın iki yıl içinde karara bağlanmasının beklendiğini ifade etti.

‘ALBAYRAK KÜRT PETROLÜNÜ İSRAİL’E SATTI’

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu 2015 yılında enerji yolsuzluğuyla ilgili yaptıkları araştırmada, Ar Enerji, Zirve Holding ve PowerTrans şirketlerinin karşılarına çıktığını, bu şirketlerde hisseleri bulunanlar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ve eniştesi Ziya İlgen’in de bulunduğunu açıklamıştı. Erdoğdu, bu şirketlere sağlanan imtiyazlar nedeniyle kamunun zarara uğratıldığını belirterek, Kalyoncu Ailesi’ne ait Ar Enerji şirketinin hisselerinin yüzde 50’sini alan Ziya İlgen’in daha sonra şirketi Zirve Holding’e devrettiğini Ar Enerji’nin aynı zamanda Azerbaycan’ın doğalgaz ve petrol şirketi olan Socar’ın Türkiye şirketinin hissedarları arasında yer aldığını söyledi.

Erdoğdu, Power Trans şirketinin kurucuları arasında Erdoğan’ın damadı Beraat Albayrak’ın sahibi olduğu Çalık Holding’in geçtiğini iddia ederek bu şirketin kara para alımının yapıldığı naylon şirket olduğunu kaydetti. Power Trans şirketine imtiyazlı bir şekilde ihalesiz olarak Kürt petrollerinin taşınması işinin verildiğini iddia eden Erdoğdu bu şirketin Kürt Irak Merkez hükümetinin onayını almadığını ve bu petrolün İsrail’e satıldığını öne sürmüştü.

‘ÖDENECEK CEZA BABANIZIN PARASI MI?’

Türkiye’nin tazminat ödemesine mahkum edilmesini sosyal medya hesabından değerlendiren İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray “2013 Martında CHP adına gensoru vermiş ve demiştim ki; Sonuçta bazı şirketlere özel imtiyazla çıkar sağlamak için milli güvenliğimizi tehdit edecek gizli anlaşmalara imza atıldı” ifadelerini kullandı. Enerji politikaları uzmanı Necdet Pamir ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ‘’Senelerdir yazıp çizip söylüyoruz. Yaptığınız iş, Irak Anayasası’na ve Irak Türkiye Hampetrol Boru Hattı Anlaşması’na aykırı diye... Buyrun! Ödenecek bu para, babanızın parası mı?” ifadelerini kullandı.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…