'Ben Kalkıp gideyim mi?'

3 Mart 2023
'Ben Kalkıp gideyim mi?'

Altı parti lideri dün 12. kez buluştu. Toplantı sonrasında “Adayımız için ortak bir anlayışa ulaştık” denildi. Dört parti, adaylık için Kılıçdaroğlu’nu destekledi. Akşener ise kurullarına danışmak için süre istedi.

Millet ittifakı’nı oluşturan altı partinin liderleri dün ‘son kez’ bir araya geldi. Amaç ortak cumhurbaşkanı adayının belirlenmesiydi. İYİ Parti’nin çekinceleri bulunduğu biliniyordu ama CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu adaylığında karar kılınması bekleniyordu.

Ancak öyle olmadı. Toplantının ardından altı liderin imzasıyla yayınlanan açıklamada adayda uzlaşıldığı değil, ‘ortak adayda ortak bir anlayışa ulaşıldığı’ belirtildi. Nihai açıklamanın 6 Mart’ta yapılacağı kaydedildi.

Dahası, toplantıdan çıkan sonuç, ittifakın belkemiğini oluşturan iki parti tarafından farklı yorumlandı. CHP’liler kutlama havasına girerken İYİ Partililer pek memnun değildi. Hatta bir vekil, “Millet 5’ten büyüktür” diye ‘rest’ kokan bir tweet atıp sildi. Nitekim İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Ankara’da bulunan milletvekilleri ve kurmaylarını olağanüstü toplantıya çağırdı.

Her şey, açıklamada söylenenlerin ve Akşener hariç diğer liderlerce Twitter’dan verilen birlik beraberlik mesajlarına aksine toplantının pek de ‘ortak anlayış’ havasında geçmediğini gösteriyor. Nitekim toplantıdan ilk sızdırılanlar da bu yönde.

T24 yazarı Murat Sabuncu bugünkü yazısında şunları aktardı:

“Toplantıda Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı konusu ev sahibi Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu tarafından gündeme getirildi.

Diğer liderler bu konuda olumlu görüş verirken Meral Akşener, ‘Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş olsun, partim bana bu iki ismi öner yoksa çık gel dedi’ diye konuştu. 

Bunun üzerine Kılıçdaroğlu ‘Onlar belediye başkanlığı görevine devam edecek’ dedi. Akşener ‘O zaman ben bunu partimin yetkili kurullarına, il başkanlarıma danışayım’ diye yanıt verdi.

Bunun üzerine ne yapılacağı düşünülürken Kılıçdaroğlu ‘Gerekirse beş parti imzasıyla bir açıklama yapılır’ deyince Akşener ‘Ben kalkıp gideyim mi yani’ karşılığını verdi.

Diğer liderler devreye girdi ve pazartesi gününe kadar herkesin kendi partisiyle istişare ederek tekrar bir araya gelinip açıklama yapılması noktasında arabuluculuk yapıldı.”

İYİ Parti’deki olağanüstü toplantı günün ilk saatleri itibariyle halen sürüyor.

Olağanüstü toplantı

Çok geçmeden Akşener, kurmaylarını ve Ankara’da bulunan milletvekillerini toplantıya çağırdı.

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta altılı masa toplantısında aday üzerinde bir mutabakat sağlanmadığını söyledi. Dahası, milletvekillerinden Ümit Dikbayır, diğer beş partiyi kastederek, “Millet beşten büyüktür” diye tweet atıp sildi. 

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta Habertürk TV’de partide yapılacak toplantının programlı olmadığını, altılı masa toplantısı üzerine son anda konulduğunu söyledi.

‘Milletin umudu…’

İYİ Parti lideri genel merkeze varırken binanın önünde bekleyen kalabalık “Milletin umudu Meral Akşener” diye slogan attı.

Usta’nın aksine diğer İYİ Partililer içeri girerken toplantının olağan olduğunu ve Akşener’in ‘sık sık toplantılar sonrası kendilerini bilgilendirdiğini’ öne sürdü. Bir başka grup başkan vekili İsmal Tatlıoğlu bu durum için “Genel başkanımızın siyaset tarzı bu” dedi.

Yaklaşık dört saatlik toplantıdan çıkışta yüzleri gülen İYİ Partililer gazetecilerin sorularına “Türkiye iyi olacak” diye yanıt verdi.

Gazetecilerin atıp sildiği tweet’i sorduğu Dikbayır’sa “Evet, millet beşten büyüktür” diyerek sözlerini tekrarladı.

Akşener açıklama yapmazken, “Gençliğin umudu Meral Akşener” sloganıyla uğurlandı.

‘Kazanacak aday’ vurgusun ilk günden itibaren sürdüren İYİ Parti’nin Kılıçdaroğlu’nun adaylığına ilişkin kararı tüm milletvekilleri ve il başkanlarının da katılacağı toplantılardan sonra kesinleşecek.

Edinilen bilgiye göre Akşener, toplantıda yaşananlarla ilgili katılımcıları bilgilendirdi, daha sonra da görüşleri dinledi. Akşener’in toplantıda verdiği bilgiye göre, Millet İttifakı toplantısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olduğu ifade edildi, Kılıçdaroğlu da söz alarak Cumhurbaşkanı adayı olduğunu söyledi.

Akşener: Anket yapılsın

Bunun üzerine İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı adayı olarak kamuoyunda ismi geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da içinde yer aldığı, her bir isim için ayrı ayrı kamuoyu araştırması yapılmasını istedi. Farklı firmalarla böyle bir ölçümün ardından birinci gelen ismin aday olarak benimsenmesi önerisinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, bunun üzerine iki belediye başkanının görevlerinin başında olduğunu, adaylıklarının söz konusu olmadığını belirterek talebi reddetti. Anket önerisine Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da kesin dille karşı çıktı.

“Adayın bir kamuoyu araştırmasıyla ölçüt konularak belirlenmesine” karşı çıkılmasına Akşener tepki gösterdi. Bunu partisinin yetkili organlarıyla konuşmak istediğini kaydetti. Bunun üzerine pazartesi günü bir daha toplantı yapılması kararı alındı.

Toplantılar sürecek

İYİ Parti’nin 81 il başkan bugün Ankara’da parti genel merkezinde bir araya gelecek. Toplantıya Akşener başkanlık edecek. Sürece ilişkin başkanlar bilgilendirilecek, görüşleri alınacak.

Ankara dışında özellikle deprem bölgesinde bulunan milletvekilleri de geri çağrılacak. Tüm vekillerin katılacağı bir toplantıda masadaki eğilim aktarılarak görüşler alınacak.

Nihayet bugün 50 üyeli İYİ Parti Genel İdare Kurulu toplantısının ardından parti adına bir açıklama yapılması bekleniyor.

İmamoğlu: Benim adayım genel başkanımdır

Sahadaydım, döndüğüm toplantı bitmişti. Toplantıda bitenleri sosyal medyadan biraz gördüm. Program için biraz erken uyudum. Genel başkanımızdan bir telefon gelmedi konuyla ilgili. Bildiklerim sosyal medyadan gördüğüm kadar.

(Akşener’in rahatsızlığı) Bende sizin TV ve gazetelerden gördüğüm kadar biliyorum. Değişmesi gereken bir şey var rejim. Bu rejim binalarımızı, özgürlüğümüzü tehdit ediyor. İsmimin geçtiği ilk defa konuşulmuyor. Bu tartışmayı çok anlamsız bulmuyorum. Şiddetle şunu söyledim ‘İmamoğlu 16 milyonluk kentin bir belediye başkanı…’ İBB Başkanı bu konudan uzak duramaz. Nasıl ilgilenir iyi gitmesi için. Daha önce de söyledim ‘Benim adayım genel başkanımdır…’ Mesele 14 Mayıs değil sonrası.

Son Dakika: 6'lı Masa ortak adayda uzlaştı, pazartesi açıklanacak

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…