RTÜK'ten depremzedenin sesi olan Tele 1,Halk TV ve FOX'a ceza!

22 Şubat 2023
RTÜK'ten depremzedenin sesi olan Tele 1,Halk TV ve FOX'a ceza!

RTÜK üyesi İlhan Taşcı, "RTÜK'ün Halk TV'ye ve Tele 1'e yüzde 5 para cezası, 5 kez de program durdurma cezası; Fox'ta Orta Sayfa ile Halk TV'de Halk Meydanı programına yüzde 3'er para cezası verdiğini duyurdu.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından ihmalleri haberleştiren basın kuruluşları için RTÜK'ün harekete geçmişti.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) CHP'li üyesi İlhan Taşcı  sosyal medya hesabından deprem yayınları nedeniyle RTÜK tarafından ceza verilen kanalları paylaştı.

Verilen cezalara tepki gösteren Taşcı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

1-RTÜK, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın deprem bölgesinden katıldığı yayın nedeniyle Halk TV’ye; Merdan Yanardağ ile Emre Kongar’ın 18 Dakika programında depremle ilgili sağcı iktidar eleştirisi nedeniyle de Tele 1’e % 5 para 5 kez de program durdurma cezası verdi.

2- Fox’ta Orta Sayfa ile Halk TV’de Halk Meydanı programına özgürce kanaat oluşumunu engellemekten %3’er para cezası verildi. Tüm bu cezalar deprem sonrası yorum ve haberlere dayandırıldı. Haber yapmanın suç ama halka alenen küfretmenin “özgürlük” sayıldığı bir dönemi yaşıyoruz.

3- Aradan geçen 2 haftaya karşın çadır sorunu bile çözülmemişken medyadan “salon salomonje çadır” övgüleri, “deprem oldu ama keyfim yerinde” haberleri beklenmektedir. Gerçeği çarpıtan, sansürleyenlerin sırtı sıvazlanırken hakikatin izini sürenler sessizliğe boğulmak isteniyor.

4-Gerçeği aktarmamak, binlerce yurttaşımızın feryadını duyurmamak hem ayıptır, hem suçtur, hem de gazetecilik mesleğine ihanettir.Hele de devletin valisi bile “gerçeği”kabul etmişken! Tüm telaş seçimlerde iktidarı kaybetmemek için. Battıkça çırpınıyorlar, çırpındıkça batıyorlar!

FATİH ALTAYLI’NIN PROGRAMI İLE İLGİLİ RAPOR GERİ ÇEKİLDİ

İlhan Taşçı aynı zamanda, Fatih Altaylı’nın ceza alması beklenen programı ile ilgili raporun geri çekildiğini söyledi. Taşçı, “RTÜK üyelerine görüşülmek üzere dağıtılan Fatih Altaylı’nın RTÜK’ten gelen talimatla deprem yardım kampanyasının engellendiğini açıkladığı programla ilgili rapor sıradışı biçimde geri çekildi. Aklı selim galip geldiyse güzel,umarız daha ağır ceza hazırlığının habercisi değildir” ifadelerini kullandı.

CEZANIN GEREKÇESİ İMAR AFFI ELEŞTİRİSİ

TELE1 yayınında konuşan RTÜK Üyesi Okan Konuralp ise şunları söyledi:

Özellikle 5 kez program durdurma ve yüzde 5 para cezası başlı başına garabet bir durum. Kanalınızın Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve Sayın Emre Kongar hoca ile beraber yaptıkları deprem özel yayını sırasında, Merdan Yanardağ’ın son derece haklı gerekçelerle ifade ettiği bir imar affı eleştirisi vardı, son derece ağır. Depremin olduğu gün itibarıyla Türkiye gündemine yeniden gelen ve imar affının nelere yol açabileceğini çeşitli örneklerle çeşitli platformlarda ifade edilmiş bir gerçekliği Merdan Yanardağ, yalnızca AKP dönemi değil AKP dönemini de kapsayan bir dönemi ele aldı. Sözde toplumu kin ve nefrete teşvik eder gerekçesini önümüze koyarak TELE1’e bu cezanın verilmesi konusunda bir karar çıkartmış oldular.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…