Siyasetin deprem gündemi: Kim ne dedi, ne yaptı?

10 Şubat 2023
Siyasetin deprem gündemi: Kim ne dedi, ne yaptı?

6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 depremler siyaseti de sarstı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sert açıklamaları, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun çıkışları ve Selahattin Demirtaş'ın paylaşımları öne çıktı. Depremin dördüncü günü OHAL ilan edildi.

6 Şubat (Birinci Gün)

Saat 04.40: AFAD Başkanı Yunus Sezer: Maraş merkezli, 10 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerde şimdiye kadar 2 bin 921 kişinin vefat ettiğini, 15 bin 834 kişinin yaralandığını duyurdu

Saat 04.50: AFAD: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın bilgisine göre sabah saat 04.17'de Maraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Saat 05.30: İçişiler Bakanı Süleyman Soylu: Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem ile ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Soylu, "Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır" dedi. Şu ana kadar 6’nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6. Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz. Bakan arkadaşlarımızla paylaştık. Deprem olan tüm bölgelere gideceğiz.

05.31: Cumhurbaşkanı Erdoğan Twitter’dan Açıklama Yaptı:

İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir. Depremden etkilenen bölgelere arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle sevk edilmiştir. İçişleri ve Sağlık Bakanlığımız, AFAD, Valiliklerimiz ve diğer tüm kurumlarımız çalışmalarına hızla başlamıştır. Biz de yaşanan deprem sonrası başlatılan çalışmaları koordine ediyoruz. Yaşadığımız bu felaketi inşallah hep birlikte en kısa sürede ve en az hasarla atlatmayı temenni ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

05.50: CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu Twitter’dan mesaj yayınladı: Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve birçok ilimizde hissedilen deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu felaketi en az hasarla atlatmak için dua ediyoruz. Tüm gücümüzle milletimizin yanındayız.

06.30: CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu: Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Maraş’ta meydana gelen ve pek çok ili etkileyen deprem felaketi nedeniyle,Maraş, Gaziantep, Malatya ve Elâzığ Valileri ile Mersin ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanlarını telefonla aradı. Deprem bölgesindeki son durum hakkında bilgi alan CHP lideri Kılıçdaroğlu “tüm imkanlarımızla milletimizin yanındayız” ifadesini kullandı

07.25: İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: İstanbul'dan deprem bölgesine şu ana kadar 12 bin 752 personel ve AFAD gönüllüsünün sevk edildiğini duyurdu.

07.30: CHP MYK Acil Olarak Toplandı.

ERDOĞAN YALNIZCA AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANLARINI ARADI

Saat 08.20: Cumhurbaşkanlığı Twitter hesabından durum şöyle paylaşıldı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidini Beyazgül ile de telefonda görüştü. Erdoğan yalnızca AKP’li belediye ve valilerle görüşmesi tepkiye neden oldu. Bunun üzerine Erdoğan diğer belediye başkanlarını da aradı.

10.30: CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun 10.30 CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı yaptı.

11.00: Cumhurbaşkanı Erdoğan AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki değerlendirmelerinin ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "912 vatandaşımız hayatını kaybetti, 5385 vatandaşımız yaralanmıştır. 2 bin 470 kişi enkaz altından kurtarılmıştır. 2 bin 818 bina yıkılmıştır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO ve AB'nin yanı sıra 45 ülkeden yardım teklifi geldiğini duyurdu.

aa-20230206-30189737-30189735-cumhurbaskani-erdogan-afad-koordinasyon-merkezinde.jpg

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu twitter hesabından: Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Elâzığ valileri ve Mersin ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanları’nı aradı, bilgi aldı. “Tüm imkanlarımızla milletimizin yanındayız” dedi.

Saat 11.23: Demirtaş Cezaevlerinden Yardım Etmek İstiyoruz: Tutuklu Eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş sosyal medya hesabı üzerinden depremzedelere yardım için cezaevlerinde kan vermek istediklerini battaniyelerini yollamak istediklerini söyledi.

MİLET İTTİFAKINAN ORTAK AÇIKLAMA

12.30: Millet İttifakı deprem ile ortak yazılı açıklama yaptı. Birlik beraberlik mesajı verildi.

13.00: TBMM çalışmalarına bir hafta ara verdi. Tüm partilerin deprem bölgesi illerindeki vekilleri illerinde bilgi akışı ve koordinasyon çalışmalarına başladı

Saat 11.48: TİP Hatay Vekili Barış Atay sosyal medya hesabından açıklama yaptı: Havaalanı var, inemiyorsun. Yol var gidemiyorsun. Şehre giremiyorsun. Binlerce insan göçük altında. Yetkili yok. Otobandaki karı küremekten, yola tuz dökmekten bile aciz bir iktidarsınız. 20 saat oldu hala arama kurtarma çalışması başlatamadınız. Bu insanların katilisiniz.

Saat 18.00: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Sela Okunacak: Dıyanet İşleri Ali Erbaş twitter hesabından “Deprem nedeniyle vefat eden kardeşlerimiz için ülkemizin dört bir yanındaki tüm camilerimizde yatsı ezanından yarım saat önce sala verilecek ve akabinde "Kur'an-ı Kerim ve Dua Programı" icra edilecek. Ben de Kahramanmaraş Abdülhamid Han Camii'nde sala verip dua edeceğim İnşallah.” dedi

Saat 19.00: AKP Sözcüsü Ömer Çelik Cumhur İttifakı çıkışı: AK Parti Sözcüsü Çelik, "Cumhur İttifakı olarak hepimiz sahadayız. Hepimiz bu çalışmalarda üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz" dedi.

METİNER’DEN 'ADIYAMAN’IN REİSİ VAR' PAYLAŞIMI

Saat 19.00: AKP’li Mehmet Metiner, Adıyaman’dan yardım isteyen bir yurttaşın twitini alıntılayıp, “Adıyaman yalnız değil, Adıyaman’ın arkasında Reis var. Adıyaman Reis’in sevdalı olduğu bir şehir. Ölenleri geri getiremeyiz üzüntümüz sonsuz. Lakin Adıyamanı yeniden onaracak olan Reis’imiz var bizim teyzeminoğlu” twitini attı. Gelen tepkiler üzerine Metiner twitini sildi.

7 Şubat 2023 (İkinci gün)

Saat 05.00: Canikli’ye Tepki: Deprem bölgesinde bir depremzedenin AKP Vekili Nurettin Canikli’ye “UMKE gelsin AFAD gelsin vinçler gelsin… Biz nasıl devletiz ya olamaz böyle bir şey biz büyük bir devletiz” feryat etmesine karşın Canikli’nin telefonuyla ilgilenmesi ve yurttaşın yüzüne bakmaması büyük tepkiye neden oldu. Canikli sabah saatlerinde yaptığı açıklamada telefondan vinç istediği için yurttaşa bakmadığını söyledi.

BAHÇELİ’DEN COĞRAFYA KADERDİR ÇIKIŞI

Saat 11.30: MHP TBMM’de Depreme rağmen grup toplantısı yaptı. MHP dışındaki partiler grup toplantılarını iptal etmişti. Bahçeli grup toplantısında devlet ve hükümet deprem bölgesinde teyakkuzdadır. Bütün imkanlar seferber edilmiştir" diye konuşan Bahçeli, "Fay hatları Anadolu coğrafyasını bütünüyle kuşatmıştır. Bu gerçeği değiştirmemiz imkânsızdır. Coğrafyamızı yok saymamız mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Saat 12.30: Gelecek Partisi Lideri Ahmet Davutoğlu: Havadan yardım ikmali yapılsın. Davutoğlu sosyal medya hesabından partisinin afet koordinasyon merkezinde oluşturduğu önerileri sundu. Yardımların önünü açın dedi.

ERDOĞAN’DAN OHAL İLANI

Saat 14.55: Erdoğan Ankara’dan yaptığı açıklamada depremin etkilediği 10 ilde 3 ay süreyle OHAL ilan edileceğini duyurdu. Söz konusu illerin aynı zamanda afet bölgesi ilan edildiğini sözlerine ekledi.

KILIÇDAROĞLU HATAY’DA

Saat 22.30: CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu İstanbul, Ankara ve İzmir Belediye başkanlarıyla Hatay’a giderek çalışmaları durumu yerinden gözlemledi, halkla konuştu.


Saat HDP Eş Genel Başkanı Mitat Sancar’dan Açıklama: Sancar Adana ve Hatay ziyaretlerinin ardından açıklama yaptı: Mithat Sancar: Yıkım var, acı var ama devlet ve iktidar yok.

f84b6b6d-f05e-40a9-9141-a84d91ad200d-w.jpg

8 Şubat 2023 (Üçüncü gün)

Saat 02.24: CHP Lideri Kılıçdaroğlu Twitter hesabından bir video yayınladı. Videoda Kılıçdaroğlu: “Halkımızın halini yerinde gördüm. Yaşananlara siyaset üstü bakmayı, iktidarla hizalanmayı reddediyorum. Bu çöküş tam da sistematik rant siyasetinin sonucudur. Erdoğan’la, sarayıyla ve rant çeteleriyle hiçbir zeminde buluşmayacağım. Ben halkımın kavgasını vereceğim. Sonuna kadar.” İfadelerini kullandı.

Saat 08.19: Hatay Belediye Başkanı Savaş belediye binamız dahil birçok bina artık yok. Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Hatay’da son yüzyılın en büyük felaketini yaşadık. Birçok bina gibi belediye binamız da artık yok" dedi.

Saat 10:36: Deprem bölgelerini ziyaret eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve belediye başkanları, Adana ve Hatay'ın ardından Osmaniye'de arama kurtarma çalışmalarını takip etti.

Saat 10:37: Sanayi Bakanı Varank Türkiye üreten bir ülke. Sanayi Bakanı Varank Uşak'tan 1 milyon battaniyenin deprem bölgesine gönderildiğini belirterek "Bu aslında Türkiye'nin üreten bir ülke olduğunun da göstergesi" dedi.

Saat 11.40: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Maraş’ta. Elbistan ve Pazarcık merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunmak üzere Kahramanmaraş'a gitti.

Saat 12.00: Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, deprem bölgesi illerinden Hatay’a gitti.

Saat 12.49: Adalet Bakanı Bozdağ: Önceliğimiz enkaz altındaki insanlarımızı kurtarmak. Arkasından yargı süreci devam edecek. İhmali, kusuru olanlar varsa hepsi hesabını verecek

KILIÇDAROĞLU: GELSİNLER TUTUKLASINLAR

Saat 13.07: Kemal Kılıçdaroğlu, hava limanı onarımından ekmek üretimine belediyelerin çalışmalarını paylaşıp twitter hesabından gelsinler tutuklasınlar dedi.

Saat 13.40: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Kusuru olanlar hesap verecek. Bozdağ önceliğimiz enkaz altındaki insanlarımızı kurtarmak. Arkasından bilesiniz ki yargı süreci devam edecek. İhmali, kusuru, kastı olanlar varsa hepsi bunun hesabını verecek, kimsenin yanına, yaptığı yanlış bırakılmayacak.

Saat 13.48: TİP’ten Kılıçdaroğlu’na Destek. TİP Genel Başkanı Erkan Baş twitter hesabından şu ifadelerle Kılıçdaroğlu’na destek oldu: Erkan BAŞ şu ifadeleri kullandı: Halkın yanında olan her tutumunuzda birlikteyiz. Tüm tehdit ve engellemelere rağmen binlerce üye ve gönüllümüz, yardım tırları ve araçlarımızla afetle mücadele ve dayanışma için seferberlik halindeyiz. Gelsinler tutuklasınlar.

DEMİRTAŞ’TAN KILIÇDAROĞLU’NA DESTEK

Saat 13.50: Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Bu çöküş tam da sistematik rant siyasetinin sonucudur. Erdoğan'la, sarayıyla ve rant çeteleriyle hiçbir zeminde buluşmayacağım" sözleriyle ilgili "Hem güçlü bir dayanışma hem de güçlü bir siyasi duruş, bu zor dönemi el ele vererek atlatmamız için çok önemlidir, kıymetlidir" mesajını paylaştı.

Saat 14.00: Türkiye genelinde twitter yavaşlatıldı. Hükümet gerekçe olarak desenformasyonu gösterdi. Twitter’dan aralarından HPD, İsmail Saymaz, Gazete Sözcü gibi hesapların kapatılmasının talep edildiği ancak twitter’ın bunu reddettiği iddiası gündeme geldi.

Saat 14.30: Koca hastaneler hakkında bilgi verdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 10 ilde 77 sahra hastanesi kurduklarını, acil sağlık hizmeti verilen bu hastanelerin bir kısmında cerrahi operasyonların da yapılabildiğini açıkladı.

Saat 15.30: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan kader çıkışı: Erdoğan'ın Pazarcık'ta bir depremzedeye söylediği, "Bunlar kader planının içerisinde olan şeyler" sözleri dikkat çekti.

Saat 16.30: CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, partisinin Afet Koordinasyon Merkezine ilişkin, "50 hatlık merkez oluşturduk. Yaklaşık 60 saat içinde 10 binlerce çağrı geldi. Bu çağrılar kapsamında bize ulaşan 17 bin 110 vatandaşımızla acil çağrısını AFAD'a ulaştırdık" dedi.

Saat 16.40: AKP eski Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu İmamoğlu’na Saldırdı: Reyhanlıoğlu Maraş’ta devrem çalışmalarını CHP heyetiyle beraber gözlemleyen İmamoğlu’na bağırarak “Ne geziyorsun Türkiye’yi, sen İstanbul’una bak. Defolun gidin buradan. Şov yapma burada. Şov yapıyor. İngiliz uşağı defol.” dedi.

nursel-kocabas-reyhanlioglu-kimdir-nursel-15618486-1933-amp.jpg

Saat 17.30: İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu partisinin 124 tır ve 11 kamyon yardım malzemesi ile 26 iş makinesini deprem bölgesine ulaştırdığını, yarın Adıyaman'da 2 çadır hastanesi kuracaklarını açıkladı

Saat 17.55: Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu Twitter’ın yavaşlatılmasına tepki göstererek şu ifadeleri kullandı: Allah aşkına sizin derdiniz ne? Milletimiz canla başla enkaz altından bir can daha kurtarabilir miyiz, ihtiyaç sahiplerine nasıl yardımcı oluruz derdiyle sosyal medyayı kullanıyor. Siz de utanmadan buna nasıl engel oluruz diye Twitter’ı kapatıyorsunuz. Derhal yasağı kaldırın.

Saat 18.00: Emek ve Özgürlük İttifakı Yazılı Açıklama Yaptı: OHAL’i ve beraberinde getireceği baskıları tanımıyoruz. İttifak açıklamasında OHAL kararına ret oyu vereceklerini belirtti.

Saat 18.20: Cumhurbaşkanı Erdoğan TOKİ konut yapacak: Erdoğan depremlerde 9 bin 57 kişinin hayatını kaybettiğini, 52 bin 979 kişinin yaralandığını, 6 bin 444 binanın yıkıldığını bildirdi. 10 vilayetimizin 10'unda, TOKİ'nin yönetimindeki müteahhit firmaları devreye sokarak, enkaz kaldırma ve konut yapımını hızlandıracağız.

Saat 18.15: HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan Açıklama Yaptı: Sosyal medya hesabından Buldan şunları söyledi: OHAL ilan etmenin, sosyal medyayı kısıtlamanın, yardımları engellemenin kime faydası var? Halkın yardım çığlıklarını, feryadını bu tür yöntemlerle engellemek vicdansızlıktır. Bir an önce iletişimin ve dayanışmanın önünü açın. Gölge etmeyin bari!

ERDOĞAN’DAN ŞEREFSİZ ÇIKIŞI

Saat 19.00: Erdoğan, “Şu an itibarıyla Hatay’ımızda asker, polis, jandarma toplamda 21 bin 200 personel görev ifa ediyor. Bununla ilgili olarak da bazı haysiyetsiz, açık konuşuyorum, namussuz kişiler, kampanya yaparak ‘Hatay’da biz asker, jandarma, polis göremedik’ gibi yalan yanlış iftiralar atıyorlar. Bizim askerimiz, jandarmamız, polisimiz şereflidir ama bu şerefsizlerin ağzına biz onları meze yaptırmayız” dedi.

Saat 19.11: CHP’den Erdoğan’ın şerefsiz çıkısına yanıt: CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımında Erdoğan’ın sözlerine yanıt verdi.

Saat 19.00: Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan Hatay’da: Babacan açıklama yaptı. Kimliği belirlenemeyen cenazeler, ölü sayısına dahil edilmiyor

Saat 19.08: HDP Sözcüsü Ebru Günay Açıklama yaptı: OHAL’le aslında toplumun dayanışmasını engellemek, güvenlikçi politikalarla 10 ilde her türlü yardımı, giriş çıkışı, arama kurtarma gönüllülerinin girmesini engellemek o insanları ölüme terk etmektir.

Saat 20.30: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan CHP’ye Siz kimsiniz, depremin ardından yaşanan afet yönetimi sürecini eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef aldı. Kılıçdaroğlu'nu 'afet üzerinden siyaset yapmakla' suçlayan Oktay, "Siz kimsiniz? Afetzedelerin üzerinden siyaset yapmaya çalışanlara yazıklar olsun" ifadelerini kullandı.

Saat 21.55: Barış Atay’dan Twitter tepkisi. Atay, twitter hesabından iktidara şu sözlerle yüklendi: İnsanların nerede olduklarını, neye ihtiyaç duyduklarını duyurabildikleri tek yer twitterdı. Recep Tayyip Erdoğan ve İletişim Başkanlığı eliyle kapattı. Bakın açık ve net söylüyorum. Siz halk düşmanı katillersiniz! Hepiniz yargılanacak ve hesap vereceksiniz.

baris-atay.webp

Saat 22.00: Karamollaoğlu: Artık sussunlar, işlerini yapsınlar: Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, parti genel merkezinde gündemi değerlendirdi. Karamollaoğlu, “En basit işleri bile talimatla yapan bakanlara, milletvekillerine ve bürokratlara da talimat verin. Artık sussunlar ve sadece işlerini yapsınlar" dedi

9 Şubat (Dördüncü gün)

Saat 00.40: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, deprem bölgesindeki 10 il ve ilçelerin büyük kısmının merkezlerindeki cadde ve sokak lambalarına elektrik verilmeye başlandığını duyurdu. Açıklamada, deprem bölgesinde elektrik arızaları için 3 bin 32, doğal gaz arızaları için 1749 kişi görev yaptığı aktarıldı.

Saat 04.00 Gece saatlerinde twittera yeniden erişim başladı.

Saat 12.30: Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Erdoğan’ı Eleştirdi. Demirtaş Erdoğan’a Memleketin tüm yetkileri senin elinde, dünyanın yardımını topluyoruz da seni aşıp kardeşlerimize ulaşamıyoruz ifadeleriyle yüklendi.

kapak-120517.webp

Saat 13.20: Erdoğan OHAL’de yağma ve fitne hesaplarla mücadele edeceğiz. Antep’te yaptığı açıklamada yağmalama olaylarına OHAL yetkileriyle müdahale edileceğini belirten Erdoğan, “OHAL ilanı, Türkiye’de süreci istismar eden, ticarette yolsuzluklara giden tüm tefecilere, fitne gruplarına karşı müdahale imkanını devlete vermiş olacaktır” dedi.

Saat 13.50: MHP’li Gür Ahbap ve Oğuzhan Uğur’u hedef aldı: MHP’li Birol Gür, Twitter hesabından Ahbap ve Oğuzhan Uğur’u hedef alarak buralara yapılan yardımları eleştirdi. Gür şu ifadeleri kullandı: “Lütfen yardımlarınızı AFAD üzerinden yapınız. AHBAP çavuş ilişkileriyle UĞUR’suz ellere yapılan yardımların ne kadarı depremzedelere ulaşıyor endişelerimiz var.”

Saat 13.58: Kılıçdaroğlu’ndan sosyal medya hesabından kamu görevlileri için maaş açıklaması: Deprem bölgesinde çalışan ya da bölgede görevlendirilen kamu personeline acilen 2 maaş ikramiye yatırın. Kötü durumdalar, hizmet vermeye çalışıyorlar. Her şeyi biz mi öğreteceğiz size, devlet yönetin devlet!

Saat 16.00: Akşener: “Bu karmaşanın temeli tek adam sistemi”: İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener deprem bölgesi Maraş’tan açıklama yaptı. Akşener “Bu karmaşanın temeli tek adam sistemi” diyen Akşener, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in deprem sonrasında yaptığı açıklamaya da tepki gösterdi.

OHAL MECLİS’TEN GEÇTİ

Saat 16.50: Depremden etkilenen 10 ili kapsayan OHAL tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. OHAL, Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay illerinde uygulamada olacak.

Saat 17.50: Dönmez: Deprem bölgesindeki fatura ödemeleri ertelenecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik ve gaz faturalarının tahsilatının erteleneceğini duyurdu.

Saat 18.00: Tezcan: İstanbul Belediyesi üç gün boyunca Hatay’a sokulmamaya çalışıldı: CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan katıldığı Artı Tv yayınında hükümetin üç gün boyunca İstanbul Belediyesi’ni Hatay’a sokmamak için direndiğini söyledi.

Saat 19.00: Ali Babacan: ‘Türkiye’nin imkânları acilen buraya yönlendirilmeli'
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan deprem bölgesi Osmaniye’den FOX TV’ye bağlanarak, “Şu anda hiçbir inşaatın acelesi yok. Rezidans binaları dursun, AVM inşaatları dursun. Acelesi yok. Türkiye’nin inşaat ve şantiye kapasitesi ne var ne yoksa acilen bu bölgeye yönlendirilmeli” dedi.

Saat 22.00: CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu AFAD Düzce’de koordine olmadı: Kılıçdaroğlu twitter hesabından paylaştığı videoda AFAD’ın 23 Kasım’da Düzce’de gerçekleşen 5,9’luk depremde koordinasyonda sınıfta kalmasını kurumun resmi raporundaki ifadelerle paylaştı. “Ben nasıl susasım, susarsam kötülüğe ortak olurum” dedi.

Saat 23.42: MHP’li Özdemir Habertürk ve Show Tv’yi hedef aldı. MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir twitter hesabından Habertürk ve Show Tv’i figüranlıkla suçladı. Özdemir şu ifadeleri kullandı: Ciner grubu, Habertürk ve Show Tv üzerinden yapılan yayınlarla nereye varmak istiyor? Afet karşısında verilen gayretleri yok saymak ve sergilenen üstün mücadeleyi gölgelemekle elinize ne geçecek? Kimin figüranısınız? Bu sinsilik ve rezillik artık tahammül boyutunu iyice aşmıştır.

10 Şubat Cuma (Beşnci Gün)

Saat 08.20: Akşener Seçim 18 Haziran’a Kalır: Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından depremden etkilenen şehirleri ziyaret eden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, deprem sebebiyle seçim tarihinin 14 Mayıs’a alınmasını beklemediklerini, seçimin öngörülen 18 Haziran’da yapılacağını söyledi.

Saat 09.00: Dönmez: Elektrik Hizmetleri Hızlanacak. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, deprem nedeniyle elektrik verilmeyen deprem bölgesine elektrik verme hizmetlerinin hızlandırılacağını söyledi.

Saat 14.11: Kılıçdaroğlu: Milete koşana çelme takmayın. CHP Lideri, Kılıçdaroğlu iktidar kanadından yardım kuruluşu AHBAP’a dönük eleştirilere ve el koyma çağrılarına yanıt verdi. CHP Lideri twitter hesabından şöyle bir paylaşım yaptı: AHBAP'a iftira atacağınıza yardım dağıtım koordinasyonunu sağlayın. Başlattığınız karalama kampanyası en çok depremzedelere zarar veriyor. Bu hayasızlığa son verin. Halkın kendi inşa ettiği kurumlara çökmeyi aklınıza bile getirmeyin. Millete koşana çelme takmayın!

Saat 15.00: Erdoğan: Müdahaleleri istediğimiz hıza ulaştıramadık. Cumhurbaşkanı Erdoğan deprem bölgesi illerinden Adıyaman’da yaptığı açıklamada “Yıkım öylesine çok binayı etkilemişti ki 141 binden fazla kişiyle belki de dünyanın en büyük arama kurtarma ekibini bölgeye toplamamıza rağmen maalesef müdahaleleri arzu ettiğimiz hıza ulaştıramadığımız bir gerçektir” dedi. Erdoğan’ın açıklaması sırasında etrafına depremzede çocukları toplaması dikkat çekti.

CHP'DEN TWITTER'I KISITLAYAN BTK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Saat 15.41: CHP, sosyal medyaya erişimin engellenmesi karşısında; BTK hakkında suç duyurusunda bulundu… CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın Twitter’a dönük bant daraltılmasını “Akıl dışı, mantık dışı, ahlak dışı.” sözleriyle eleştirdi.

DEMİRTAŞ: ERDOĞAN’IN YAPTIĞI TEK ŞEY PARTİSİNİN VE KENDİSİNİN PROPAGANDASI

Saat 15.41: Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Erdoğan’a yüklendi. Demirtaş, “Hele hele Erdoğan gibi siyasi çıkarcılığın ustası olmuş birinin deprem felaketine, üstelik de seçimler öncesinde, siyasi çıkarını düşünmeden yaklaştığını sanmak siyaseten aptallık değilse saflıktır. Şu anda Erdoğan’ın yaptığı tek şey, partisinin ve kendisinin propagandasıdır.” İfadelerini kullandı.

Saat 16.20: Akşener: Tek adam sistemi kurumların içini boşaltmış. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Adıyaman’da yaptığı açıklamada cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kurumlara etkisini aktardı. Akşener, Tek adam sistemi, partili cumhurbaşkanlığı sistemi kurumlarımızın içini boşaltmış. Kurum diye, devlet aklı diye bir kavram kalmamış. Buna bağlı olarak da liyakat ortadan kalmış. Bugün sadece sizin aracılığınız ile iletiyorum. Günü geldiğinde elbette daha farklı açıklamalar da yapacağız.” dedi. Deprem mağdurlarına yardım ulaştıran gönüllülerin hedef alınmasına da sert çıkan Akşener, “Gönüllü olarak depremzedelere yardım götürmeyi amaçlayan insanlara teşekkür edeceğinize, bir de utanmadan hedef mi gösteriyorsunuz? Dolduramadığınız eksikliklerin kapatılmasından bu kadar rahatsız olmayın!” ifadesini kullandı

Saat 17.00: Kılıçdaroğlu: Yeniden bölgeye gidiyorum. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, twitter hesabından belediye başkanlarıyla beraber yeniden deprem bölgesine gideceğini duyurdu

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…