Maraş merkezli 10 ille birlikte Suriye ve Lübnan’ın da etkilendiği ve her geçen gün can kaybının arttığı büyük deprem için Türkiye halklarının yanı sıra dünya halkları da seferber oldu.

Dünya Sağlık Örgütü deprem için en yüksek seviye anlamına gelen 3. Seviye Acil durum ilan etti. Aralarında Meksika, Rusya, Ermenistan, Azerbaycan, İsrail, Fransa, Pakistan, Almanya, Polonya, Kazakistan’ın da olduğu pek çok ülkeden uzman ekipler, arama kurtarma çalışmalarına destek için Türkiye’ye geldi.

Devletlerin görevlendirdiği arama kurtarma ekiplerinin yanı sıra pek çok ülkede sivil toplum örgütleri, kitle örgütleri, vakıf ve sendikalar Türkiye’de yaşanan büyük felaketin mağdurlarıyla dayanışma için seferber oldular.

PAME; “Trajediye karşı birlikte duruyoruz!”

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın defalarca “bir gece ansızın gelebiliriz” diye tehdit ettiği Yunanistan’da, Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME), Türkiye, Suriye ve Lübnan’daki depremzedelerle dayanışma ve kan bağışı kampanyası başlattı.

Depremin ardından dayanışma mesajı yayımlayan PAME, Türkiye’deki işçilerle dayanışma içerisinde olduğunu belirtti, Yunanistan’daki sınıf sendikalarının depremden etkilenen bölgeleri mümkün olan her şekilde desteklemeye hazır olduğunu iletti.

PAME tarafından sosyal medyadan yapılan açıklamada, “Türkiye’deki işçi kardeşlerimize destek ve dayanışma mesajı gönderiyor, trajediye karşı birlikte duruyoruz! Her türlü yardıma hazırız! Yalnız değilsiniz! PAME, 6 Şubat Pazartesi sabahı meydana gelen büyük depremden etkilenen Türkiye, Suriye, Lübnan ve tüm komşu ülkelerdeki kardeşlerimizin, işçilerin ve halkların yanındadır. Yunanistan’da yaşanan büyük trajediler ve doğal afetlerden edindiğimiz acı tecrübeler var. Bu felaketlerde sendikaların ve halkın dayanışması, örgütlenmesi ve eylemi felaketzedeler için bir koruma kalkanı ve etkili bir yardım olmuştur. Bunlar halkı sadece halkların kurtarabileceğini kanıtlayan eylemlerdi. Yunanistan’daki tüm sendikaları, federasyonları ve bölgesel sendika merkezlerini Türkiye ve Suriye’deki depremzedelerle destek ve dayanışmalarını ifade etmeye çağırıyoruz.” denildi.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’in emri ile İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Christos Stylianidis ile doğrudan istişare halinde, Yunanistan Özel Afet Müdahale Birimi (EMAK), 15 itfaiyeciden oluşan bir ekip, bir kurtarma köpeği ve iki araç arama kurtarma çalışmalarında yer almak üzere Türkiye’ye gönderildi.

Ekibe ayrıca, çöken binaların harabelerindeki sütunları destekleme konusunda uzmanlığa sahip bir İtfaiye subay-mühendisi ile EKAV’dan üç doktor ve kurtarıcı eşlik edecek.

“İngiliz Uşağı” da depremzedelerle destek seferberliğinde

AKP eski Milletvekili Nursel Kocabaş Reyhanlıoğlu, arama kurtarma çalışmalarına destek vermek için Maraş’a giden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na “İngiliz uşağı defol!”, İBB ekibine de “Gelmeyin, defolun gidin” diyerek saldırmıştı.

İngiltere kuruluşlu, kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Oxfam ve İngiliz Kızıl Haç, depremzedelerle dayanışma, en uygun ve hızlı insani yardımı sağlama amacıyla acil bağış kampanyası başlatırken, İngiltere Başkanı Rishi Sunak, University College London (UCL) Türk Öğrenci Birliği’nin, depremzedelere yönelik yardım kampanyasına katıldı.

Kardeşlik dayanışmayı gerektiriyor

Cezayir’de, Türkiye ve Suriye’deki yıkıcı depremlerden etkilenenlerle dayanışma amacıyla sosyal medya platformlarından başlayan destek kısa sürede sporcuların, politikacıların ve hayırseverlerin katılımlarıyla kapsamlı yardım kampanyalarına dönüştü.

Türkiye’ye gönderilen 86 kişilik arama-kurtarma ekibinin yanı sıra Cezayir Kızılayından bir tıbbi heyet ile 95 tonluk yardım malzemesi de Türkiye’deki deprem bölgesine ulaştı.

El-Bereket İnsani Yardım Kurumu da 6 Şubat’tan bu yana Türkiye ve Suriye ile dayanışma amacıyla “Kardeşlik Kampanyası” adı altında yürüttüğü yardım çalışmaları çerçevesinde tonlarca yardım malzemesi topladı.

El-Bereket İnsani Yardım Kurumu Başkanı Ahmed İbrahimi, Türkiye ve Suriye halklarının Cezayirliler için kardeş halklar olduğuna dikkati çekerek, kardeşliğin dayanışmayı gerektirdiğini söyledi.

Uluslararası ve insani çabanın birleştirilmesi

Tunuslu partiler, örgütler ve dernekler, Türkiye ve Suriye ile geniş dayanışma ifade ettiler ve iki ülkeyi vuran, insani kayıplara ve büyük maddi hasara neden olan depremden etkilenenlere yardım etmek için çaba ve bağışların seferber edilmesi, yardım operasyonları için daha fazla uluslararası ve insani çabanın birleştirilmesi çağrısında bulundu.

SiyasiHaber