Kahramanmaraş depremi 10 kenti etkiledi: şu ana kadar 1014 can kaybı var

6 Şubat 2023
Kahramanmaraş depremi 10 kenti etkiledi: şu ana kadar 1014 can kaybı var

Kahramanmaraş merkezli depremde 1014 kişi hayatını kaybederken,7 bin 3 yurttaşımız da yaralandı. Bölgede arama-kurtarma çalışması sürüyor. Deprem uzmanı Prof. Naci Görürür uyardı: Bölgedeki barajları kontrol ediniz.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından sosyal medya hesabından açıklamada bulundu. Görür, “Arkadaşlar, deprem bölgesinde iseniz evi terkedin. Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir.” dedi.

Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.4 şiddetindeki deprem, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Malatya ve Adıyaman’da etkili oldu. Deprem uzmanı Naci Görür, üç gün önce katıldığı canlı yayında Kahramanmaraş depremi için uyarıda bulundu. Yerbilimcilerin de depremin geldiğini öngördüklerini ve defalarca uyardıklarını belirterek artçıların şiddetinin büyük olacağını ifade etti.

Naci Görür: Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir

Görür, şunları söyledi:

Arkadaşlar, çok üzgünüm ama Maraş’ın Pazarcık yöresinde 7,5 büyüklüğünde deprem oldu. Çok büyük bir deprem umarım zaiyatımız az olur. Bu depremin gelmekte olduğunu yerbilimciler olarak söyleye söyleye, yaza yaza dilimizde tüy bitti. Hiç kimse ne diyorsunuz diye tepki bile vermedi Arkadaşlar, deprem bölgesinde iseniz evi terkedin. Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir. Geçmiş olsun. Ölenlere Allahtan rahmet, yaralılara şifa dilerim.

İlgililere sesleniyorum. Bölgedeki barajları kontrol ediniz.''

JMO Başkanı Prof. Alan: 2 yıldır uyarıyorduk, dönüş bile yapmadılar

JMO Başkanı Prof. Alan: 2 yıldır uyarıyorduk, dönüş bile yapmadılar

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Hüseyin Alan, "24 kentimizin 18'ine ilişkin raporları yayımladık. Cumhurbaşkanımız dahil olmak üzere, ilgili siyasi partilere, bölge milletvekillerine tek tek gönderdik" dedi.

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Hüseyin Alan, büyük depremin yaşandığı fay hatlarına dair hazırladıkları raporları Cumhurbaşkanlığı dahil pek çok kuruma göndererek uyarılarda bulunduklarını, ancak bir yanıt alamadıklarını söyledi.

Halk Tv yayınına katılan Alan, Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 şiddetindeki depremle ilgili 2 yıldır yetkilileri uyardıklarını söyledi.

Prof. Alan, "Hatay'a, Kahramanmaraş'a ilişkin geçen yıl deprem danışma kurulu öncülüğünde 24 kentimizin 18'ine ilişkin raporları yayımladık. Cumhurbaşkanımız dahil olmak üzere, ilgili siyasi partilere, bölge milletvekillerine tek tek gönderdik. Alınması gereken tedbirleri yazdık 2 yıl önce. Odamızın web sayfasında bu raporlarımız var, kimlere gönderdiğimiz var ama bugüne kadar, ne o ilin milletvekilleri ne yetkili kurumları geri dönüş yaptılar." 

Fuat Oktay’ın deprem açıklamasına tepki yağdı! AKP’nin afet yönetimi!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay depremin ardından yaptığı açıklamada, "İskenderun Hastanesi eski bir binaydı, yeni binalarımızda hamdolsun hiçbir şey yok." dedi. Yurttaşlar Oktay'ın açıklamalarına "İşte AKP'nin afet yönetimi" "Bu hastanede hizmet veriliyor mu veriliyor! Göçük altında hasta ve çalışanlar var mı var! Neden güçlendirilmedi eski birçok bina ayaktayken! diye tepki gösterdi.

**

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem 10 kenti etkiledi. Ölü sayısı 1000'i aşarken, binlerce kişi de yaralandı.

Saat 15:05 | AFAD, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 1014'e yükseldiğini açıkladı. Yıkılan bina sayısı ise 2 bin 824.

Saat 14.23 | Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) ikinci depremin merkez üssünü Ekinözü ve büyüklüğünü de 7,5 olarak duyurdu.

Saat 14.07 | Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş havalimanları uçuşlara kapatıldı. Hatay Havalimanı da pisti depremde zarar gördüğü için uçuşlara kapatılmıştı.

Saat 13.55 | Avrupa Komisyonu’nun sitesinde yayımlanan açıklamada, “Sahadaki ilk müdahale ekiplerini desteklemek için Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, Polonya ve Romanya'dan arama ve kurtarma ekipleri hızla seferber edildi. İtalya ve Macaristan da kurtarma ekibi göndermeyi Türkiye'ye teklif etti" denildi.

Saat 13.24 | Kandilli Rasathanesi'ne göre Maraş'ta 7,5 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. AFAD ise ikinci depremin büyüklüğünü 7.6 olarak açıkladı. Çok sayıda binanın yıkıldığı anlar televizyon kanallarının canlı yayınlarına yansıdı. İkinci deprem Antalya'dan Ankara'ya çok sayıda ilde hissedildi.

Saat 13:15 | Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: Depremde 912 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 385 yaralı ve 2 bin 818 bina yıkıldı.

Saat 12.59 | Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan: Kıymetli vatandaşlarımız yaşanan depremin ardından tedbir amaçlı ikinci bir duyuruya kadar şebeke suyunu kullanmayalım.

Saat 12:24 | Tarsus- Adana Gaziantep Otoyolu'nun Toprakkale- Gaziantep bölümü, araç trafiğine kapatıldı. Deprem sırasında bu bölgede, bazı noktalarda asfaltta çöküntüler oluştuğu bildirildi.

Saat 12:24 | Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde doğal gaz dağıtım hattında kopma yaşandığını, bu nedenle Gaziantep, Kilis, Hatay ve Kahramanmaraş'ta doğal gaz kesintilerinin yaşanabileceğini söyledi.

Saat 12:19 | Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, şu ana kadar Adana’nın Çukurova ilçesinde 6, Tufanbeyli ilçesinde ise 1 binanın hasar gördüğünü, 36 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Saat 11:39 | Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Hatay’ın İskenderun ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP), Saadet Partisi (SP) ve İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) bulunduğu bina ile çok sayıda apartman yıkıldı.

Hatay'da havalimanı pistinde de tahribat oluştu. Hatay Havalimanı, pistin enine doğru yarılması, asfaltın kalkması nedeniyle uçuşa kapatıldı.

Saat 11:27 | Diyarbakır'da 20 bina yıkıldı. Enkaz altında kalanlar için başlatılan arama-kurtarma çalışması sürüyor. Vali Ali ihsan Su, yıkılan binaların bulunduğu bölgeye gidip, inceleme yaptı. Diyarbakır'da şu ana kadar depremde 14 kişi hayatını kaybetti, 226 kişi de yaralandı.

Saat 11:26 | Kahramanmaraş Valiliği'nen alınan bilgiye göre kent genelinde 187 binanın yıkıldığı, ilk belirlemelere göre 84 kişinin öldüğü, 255 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Saat 11:15 | Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, deprem çalışmalarını koordine etmek üzere AFAD Başkanlığı'na gidiyor

Saat 11:00 | Depremin yıkıcı etkileri sürüyor. Şanlıurfa’da bir bina, artçı sarsıntıların etkisiyle yıkıldı.

Saat 10:15 | Avrupa Kriz Yönetimi Komiseri Janez Lenarcic, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki depremin ardından Avrupa Birliği (AB) Sivil Koruma Mekanizması'nın aktif hale getirildiğini belirterek, "Hollanda ve Romanya'dan ekipler şimdiden yola çıktı" dedi.

Saat 10:15 | İstanbul'un çeşitli ilçelerinden gelen arama kurtarma ekipleriyle birlikte, Tuzla 3. Jandarma Komando Tabur Komutanlığı askerleri de Sabiha Gökçen Havalimanı'nda toplanarak, deprem bölgelerine doğru yola çıktı.

Saat 10:00 | Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Depremde toplam 284 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 yaralı var.

Saat 09.52 | Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7.4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mektubu gönderdi.

Saat 09.49 | Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nde (CİMER) ‘Deprem acil‘ başlığı kullanıma hazır hale getirildi.

Saat 09.41 | İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: "İlk ekibimiz deprem bölgesine yardım için yolda. 7 araç 41 personelden oluşan İzmir Büyükşehir Arama Kurtarma Ekibi, AFAD'ın yönlendirmesiyle Osmaniye ilimize doğru yola çıktı. Günde 3 bin kişiye yemek üretebilen yemek tırımız personel ve erzakla birlikte deprem bölgesine gidiyor."

Saat 09.37 | Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Özener: 17 Ağustos’tan sonra bu coğrafyada yaşanan en büyük depremden bahsediyoruz. Artçı depremlerin aylarca hatta belki bir yıla kadar sürmesi beklenebilir. 5 ve 6’nın üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz.

Saat 09.28 | EGM: Deprem sonrasında, sosyal medya platformları üzerinden yardım çağrısında bulunan vatandaşlarımızın adres bilgileri ivedilikle tespit edilerek ilgili birimlerle koordinasyon kuruluyor. Ayrıca provokatif paylaşımda bulunduğu değerlendirilen 13 hesap yöneticisi tespit edildi.

Saat 09.21 | Kilis Valiliği: 07.15 itibarıyla 49 ihbar alınmıştır. Musabeyli ilçesinde 4 ölü, 10 yaralı bulunmaktadır.

Saat 09.11 | Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Azerbaycan, deprem nedeniyle Türkiye'ye 370 kişilik arama kurtarma ekibi gönderecek.

Saat 08.59 | Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş "Bugün dayanışma zamanıdır. Yaralarımızı dayanışmayla saracağız. Çok çok üzgünüz. Hepimiz enkaz altındayız. Büyük geçmiş olsun, başımız sağ olsun. Aklımız, kalbimiz, ruhumuz sizinle. Allah'a emanet olun" dedi.

Saat 08.59 | BOTAŞ, 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından “Hatay İl merkezi ile Kırıkhan İlçesi, Kahramanmaraş İl merkezi ile Pazarcık ve Narlı İlçelerine tedbir amaçlı doğal gaz akışı durdurulmuştur. BOTAŞ teknik ekipleri sahada gerekli kontrol ve müdahaleleri yapmaktadır” açıklamasını yaptı.

Saat 08.54 | Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BT) depremle ilgili yaptığı açıklamada "Depremden etkilenen bölgedeki vatandaşlarımızın acil iletişim ihtiyaçları için hatlarına ücretsiz konuşma, SMS ve internet tanımlamaları yapılmıştır" dedi. Açıklamada "Borcundan dolayı kapalı olan tüm mobil ve sabit hatlar ile sabit internet hizmetleri aktif hale getirilmiştir" ifadesi kullanıldı.

Saat 08.50 | İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "AFAD ile koordine şekilde 2 arama kurtarma aracı ve 200 İtfaiye personelimiz, 1 yemek tırı, Hamidiye Su ve Halk Ekmek tırları deprem bölgesine hareket etti. Toplam 260 personelimiz uçakla bölgeye hareket ediyor. Ayrıca soba, battaniye gibi ihtiyaç malzemeleri de yola çıkmıştır" dedi.

Saat 08.25 | Cumhurbaşkanı Erdoğan, valilerle görüşmelerinde depremden etkilenen bölgelerdeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Saat 08.25 | AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Şimdiye kadar 50 artçı sarsıntı meydan geldi.

08.22 Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) depremin 7,8 büyüklüğünde olduğunu tespit etti.

Saat 08.07 | Türk Hava Yolları depremin ardından yardım ekiplerinin bölgeye en hızlı şekilde transferi için ek seferler hazırlandığını bildirdi.

Saat 07.56 | AFAD, 7,4 büyüklüğündeki depremde saat 06.30 itibarıyla 7 ilde 76 kişinin yaşamını yitirdiğini, 440 kişinin yaralandığını açıkladı: "Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır,
Adana, Adıyaman ve Malatya’da
 76 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 440 vatandaşımız yaralanmıştır."

Saat 07.30 | Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Deprem bölgesinde evlerine giremeyen vatandaşlarımız, müftülükler ve din görevlileri rehberliğinde uygun camilerde diledikleri kadar kalabilirler.

Saat 07.28 | AFAD, depremin ardından en büyüğü 6.6 büyüklüğünde olmak üzere 32 artçı deprem meydana geldiğini duyurdu.

Saat 07.23 | İletişim Başkanlığı: GSM operatörleri kapasite arttırdı.

Saat 07.15 | AFAD: Depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere an itibarıyla 32 artçı deprem meydana gelmiştir.

Saat 07.13 | Deprem sonrası bölgede 42 artçı sarsıntı meydana geldi.

06.38 | AFAD: Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin seviyesi 4. Seviye olarak ilan edilmiş olup illerimizde ve Başkanlık AFAD merkezinde tüm afet grupları toplanmıştır. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur. Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere; Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir.

Saat 06.36 | Malatya Valisi Hulusi Şahin: İlk belirlemelere göre 130 bina yıkıldı. 100’ü aşkın yaralı var, üç kişinin enkazdan cesedi çıkarıldı. Arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Saat 06.36 | Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su: İlimizde 7 bina çöktü. 6 vatandaşımız hayatını kaybetti, 79 yaralımız var. 12 vatandaşımız enkaz altından kurtarıldı.

Saat 06.22 | Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar: İlk belirlemelere göre üç apartman tamamen yıkıldı. Ekipler buraya gelemiyor. Lütfen vatandaşlarımız yolları boşaltsın.

Saat 06.19 | Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık: Deprem bölgesine kan sevkiyatı yapıyoruz. Ulusal kan stoklarımız mevcut, ilave ihtiyaçlar için vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz.

Saat 06.18 | AFAD: 7,4 Büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 6,6 büyüklüğünde olmak üzere 5 artçı deprem meydana gelmiştir. Deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedilmiştir. Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir.

Saat 06.06 | AFAD’dan uyarı: Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi SMS ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının.

Saat 06.09 | Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan: İlk bilgilere göre kentimizde 10 kişi hayatını kaybetti, 16 bina yıkıldı. 18 binada çalışmalar sürüyor.

Saat 06.03 | Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kahramanmaraş başta olmak üzere, birçok ilimizden göçük ihbarları aldık. Muhtemel yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıntılı bilgileri paylaşacağız. Büyük bir acı yaşamamayı temenni ediyoruz.

Saat 05.47 | Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, kentte 34 binanın yıkıldığını, beş kişinin hayatını kaybettiğini, kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Saat 05.44 | Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: İlgili tüm birimlerimiz AFAD koordinasyonunda teyakkuz halindedir

Saat 05.39 | AFAD Genel Merkezi’nde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda şu anlık bir şey söyleyemeyiz. Açıklamalara devam edeceğiz. Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır."

Saat 05.33 | Naci Görür: “Arkadaşlar, deprem bölgesinde iseniz evi terk edin. Artçı depremler büyük olacaktır, hasarlı evleriniz yıkılabilir."

Saat 05.28 | Kandilli Rasathanesi’nin aktardığına göre saat 05.06’da Malatya Erkenek-Doğanşehir’de 4.8 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi.

SAAT 05.16 | Kandilli Rasathanesi, Pazarcık'ta 4,7 büyüklüğünde bir artçı deprem meydana geldiğini kaydetti.

Saat 05.03 | AFAD: Malatya ili Doğanşehir ilçesinde 5.6 büyüklüğünde 9.65 km derinliğinde bir deprem meydana geldi.

Saat 04.36 | Gaziantep'in İslahiye ilçesi olan 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Saat 04.17 | Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…